LayerJEVA HIŠA

Layerjeva hiša – hiša umetnikov je stičišče kulturnega in družabnega dogajanja v gorenjski prestolnici. Umetnost, glasba, ustvarjalnost, izobraževanje in prijetna kavarna živijo hišo vse dni v letu. Locirana je na Tomšičevi ulici 32 v starem mestnem jedru Kranja v bližini Gradu Khislstein, poleg nje pa stoji Stolp Škrlovec.

 

O hiši

Večnadstropno hišo na vzhodni stani obkrožajo zavite ulice in meščanske hiše starega mestnega jedra, za hišo veliko teraso in vrt varuje del srednjeveškega obzidja - obrambni stolp Škrlovec, v hribu pod hišo pa se vijejo rovi in vabijo obiskovalce na ogled kranjskega podzemlja. V razgibanih prostorih Layerjeve hiše se nahajajo lična kavarna s knjigarno, kotiček s spominki, muzejska soba izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, prostor za umetniško ustvarjanje, galerijski prostor Galerija Layerjeve hiše in večnamenski prostor Mahlerca, na vrtu pa se kot razstavni prostor nudi forma viva. Mansardni del hiše z urejenimi apartmaji je namenjen umetnikom – rezidentom in turistom.

 

Hiša je že od nekdaj povezana z umetnostjo, zato jo imenujemo tudi za "hišo umetnikov". Upravlja jo Zavod Carnica, ki skrbi za izobraževalno dejavnost z delavnicami in tečaji za otroke, mlade in odrasle ter raznolik dnevni in večerni kulturni program. V prostorih hiše, na vrtu in v sosednjem Stolpu Škrlovec organizira dogodke s področja slikarstva, fotografije, upodobitvene in intermedijske umetnosti, filma, gledališča in glasbe ter drži nivo aktualne in kakovostne produkcije.

 

Vsi naši programi se povezujejo v prepoznavno celoto z enotno filozofijo - v strokovnem in kreativnem pristopu do vsebine in izvedbe, v iskreni želji po sinergiji in kulturnemu druženju, srčni predanosti delu, aktivnemu angažmaju, ljubezni do mesta Kranj in prijaznemu odnosu do ljudi.

 

Kavarna s teraso na sončni strani Kranja je obrnjena proč od mestnega vrveža. V notranjosti kavarane vas pričakajo izbrane knjige in revije, ki kličejo po zanimivem branju. V zimskem času se lahko povzpnete na zastekljen balkon in od tam v miru ob dobri kavi ali čaju poklepetate s prijatelji. V poletnem času pa se razvajajte ob živi glasbi, gledališču, filmu ali literarnem večeru, seveda ob dobri kapljici ali izbranem koktejlu. Kulturni dogodki v kavarni in na vrtu so že z zasnovo, opremo in ponudbo povsem samosvoji, celotna hiša je stičišče za ljudi z estetskim in kulturnim posluhom.

 

Leopold Layer

V hiši je na prehodu iz 18. v 19. stoletje živel slovenski slikar Leopold Layer (1752 – 1828), poznobaročni slikar, čigar slike so v sredini 19. stoletja krasile skoraj vsako hišo v Kranju, ter avtor ene najbolj čaščenih slovenskih milostnih podob „Marija Pomagaj“, ki jo je naslikal za kapelico v cerkvi na Brezjah.

 

Povezave:

Slovenski biografija: Leopold Layer
Gorenjci.si: Leopold Layer

 

Janez Puhar

V hiši na začetku Tomšičeve ulice se je leta 1814 rodil izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar. Janeza Puharja izum fotografije na steklo postavlja ob bok svetovnih pionirjev fotografije.

Razstava o njegovem izumu, delu in življenju je bila do leta 2019 postavljena v kleti Layerjeve hiše in je delovala kot stalna muzejska razstava Gorenjskega muzeja. Zaprla se je z odprtjem hiše Puhar nasproti Layerjeve hiše, kjer je na ogled razširjena razstava o njegovem delu ter spremljajoče aktivnosti (mestna igra, soba 19. stoletja, soba iluzij itd.). 

 

Povezave:
Puhar.si
Fotografsko društvo Janez Puhar