Pričetek: Četrtek, 12.09.2019, ob 19.00
Lokacija: Stolp Škrlovec
Romain Thiery

Rekviem za klavirje

fotografija

Romain Thiery: Rekviem za klavirje

12.-30. 9. 2019

Layerjeva hiša: Stolp Škrlovec in Medprostor

 

Odprtje: četrtek, 12. 9., ob 19h


Francoski fotograf Romain Thiery se v okviru festivala Pianopolis predstavlja s fotografsko serijo Rekviem za klavirje. Fotografije zapuščenih klavirjev v zapuščenih gradovih v Evropi so katapultirale njegovo ime v sam vrh poznavalcev umetnosti po svetu. Za svoje delo je prejel mednarodne fotografske nagrade na različnih natečajih in festivalih, med drugim na Israel Photography Festival in Uzes Photography Festival v Franciji.

 
SI__
 
Romain Thiery

 

Romain Thiery (1988) živi v Montpellierju v Franciji in je fotograf samouk. Amaterski pianist se je klavirja začel učiti pri 5 letih, za fotografijo pa se je navdušil pred 10 leti. S tem je nadaljeval delo svoje mame, poklicne fotografinje kulturne dediščine. Svoj hobi je Romain spremenil v strast in nekega dne, ko je po naključju našel pozabljen klavir v nekem zapuščenem gradu na jugu Francije, tudi v poklic.

 

Romain Thiery verjame, da je klavir „globoko zakoreninjen v korenine naše družbe“, zato instrument raziskuje kot prvinskega. Ko se je podal na pot iskanja klavirjev v zapuščenih gradovih po Evropi, se mu je uresničila dolgoletna želja. V zapuščenih stavbah išče pozabljene in polomljene klavirje ter jih dokumentira v zapuščenih interierjih, ki jih je dodobra načel zob časa. Serija fotografij, ki je nastala iz njegovega raziskovanja, se imenuje „Requiem pour pianos“ in je katapultirala fotografovo ime v sam vrh med poznavalci umetnosti po vsem svetu.

 

V zadnjih letih je prejel mednarodne fotografske nagrade na različnih natečajih in festivalih, med drugim na Israel Photography Festival in Uzes Photography Festival v Franciji. Njegove razstave so na ogled v Franciji, ZDA, Izraelu, Norveški, Nemčiji, Sloveniji, Franciji, Švici, Španiji in v Veliki Britaniji. Thieryjevo delo je bilo predstavljeno v galerijah in na festivalih, kot so Galerie 30 v Parizu, Abalone Gallery v Trodheimu, San Francisco Photo Festival, Light TIME Space Gallery na Floridi in mnogih drugih.  

 

Njegove fotografije so naročile glasbene institucije kot je najbolj prestižna piano znamka na svetu Steinway & Sons iz Nemčije in MusicTheatertage iz Dunaja. Poleg tega je sodeloval z različnimi knjižnjimi in glasbenimi založniki ter umetniki iz celega sveta. Delo Romaina Thieryja je bilo omenjeno v intervjujih za ElPais, DerSpiegel, LonelyPlanet, Cultura Inquieta, Aesthetica Magazine in mnoge druge.

EN__

 

Romain Thiery

 

Romain Thiery, a native of France who lives in Montpellier, is a self-taught professional photographer, born on July 4 1988. Romain was a amateur piano player starting learning piano at the age of 5 years old. Starting photography 10 years ago following the work of his mother specialized in heritage photography. That hobby turned into a passion and, eventually, a profession the day he found a forgotten piano in an abandoned castle in south of France.

 

Romain Thiery believes the piano to be, in his own words, « deeply rooted in the depths of our culture » and sought to explore the instrument from an original angle. He made his life’s mission to combine his two biggest passions and set out to find abandoned mansions around Europe where old pianos had been left behind. His modus operanti would be to scout buildings with abandoned and often broken pianos inside and document them, standing like derelict yet graceful centerpieces within equally derelict interiors, ravaged by the merciless passing of time. The series that emerged from Thiery’s work is called « Requiem pour pianos » and has catapulted the photographer name into notoriety among tastemakers and art connoisseurs around the world.

 

During the last years he has won international photography awards from different competitions, and photography festival including the Israel Photography festival and Uzes Photography festival in France. His solo exhibitions have been seen in many countries such as France, United States, Israel, Norway, Germany, Slovenia, France, Switzerland, Spain, and United Kingdom. Thiery's work was presented in galleries and festivals such as Galerie 30 in Paris, Abalone Gallery in Trodheim, San fransisco Photo Festival, Light TIME Space Gallery in Florida and many more.

 

Thiery's photography has been commissioned by musical institutions such as Steinway & Sons in Germany ; the most pretigious piano brand in the world, and MusicTheatertage in Vienna in Austria. In addition, he has collaborated with book publishers, music publishers and artists around the world. Work of Romain Thiery was featured in interviews for ElPais, DerSpiegel, LonelyPlanet, Cultura Inquieta, Aesthetica Magazine and many more.