Pričetek: Petek, 27.09.2019, ob 19.00
Lokacija: Češnjev vrt

Andreja Kosec: Brbotanje k svetlobi, predstavitev pesniškega prvenca

literarna umetnost

Andreja Kosec: Brbotanje k svetlobi, predstavitev pesniškega prvenca

Češnjev vrt / v primeru dežja Stolp Škrlovec

Petek, 27. 9., ob 19h

 

Na literarnem večeru bo predstavljen prvenec Andreje Kosec Brbotanje k svetlobi, ki je izšel letos pri Layerjevi založbi. Čudovito je povzet v naslovu. Pesnica, ki je z jezikom povezana že od dijaških let dalje piše v rahločutnem in prefinjenem pesniškem jeziku tudi takrat, ko ta govori o bolečini. Ali bolje, iz bolečine. Išče svojo pot k idealu vseobsegajoče ljubezni, smisla in miru. A pot do svetlobe ni lahka. Nobeno življenje spreminjajoče popotovanje ni. Na tej poti vse brbota, krvavi, prezira, se prelamlja in upira pravilom igre v svetu, ki ni njen, razbija spone in kalupe družbe, izpira umazane roke in predvsem postavlja ogledalo. Najprej družini, ki od rojstva naprej prenaša in prinaša prve vzorce zaželjenega mišljenja ter sami sebi. Ko je ustvarila novo družino, svoje pleme, je kot mama treh otrok skozi njih rasla in poglobljeno spremljala kaj jim predaja - otroci so njeno najbolj intimno ogledalo zato ve, da bo potrebno izruvati staro rano s kletnega poda ter počistiti vse tisto, kar se skriva po kotih in nas preganja. Prav zato se lirski subjekt odpravi na pot, saj razume njeno nujnost, ve, da je ljubezen v gibanju večja od ljubezni v mirovanju.

- Ana Žunič

 

Andreja Kosec, slovenistka in sociologinja kulture, se z besedami igra že od malega, prvič pa je pesmi objavila v Srednji ekonomski šoli Kranj z naslovom Mavrični nasmehi. Po študiju je delala kot novinarka in moderatorka na Radiu Kranj in Radiu Gorenc ter pri nekdanjem kranjskem časopisu Dobro jutro. Nekaj let je bila tudi urednica Glasa občine Naklo, že več kot desetletje pa uči slovenski jezik in uživa, ker raste s svojimi tremi otroki in možem v Naklem.

 

Pri predstavitvi prvenca bodo s svojimi nastopi sodelovali tudi:

Mešani pevski zbor Skala

Marko Kavčič

Filip Stepec (KD Qulenium)

 

Leta 2018 ustanovljena Layerjeva založba je del Layerjeve hiše, kranjskega kulturnega stiščišča v upravljanju Zavoda Carnica. Založba želi s prvo izdajo nakazati smer, ki stremi k predstavljanju književnosti gorenjske regije, njeno središče pa utrditi kot umetniško, predvsem pesniško mesto.

Foto: Ksaver Šinkar