Pričetek: Četrtek, 16.07.2020, ob 21.00
Trajanje do: 27.08.2020
Lokacija: Vovkov vrt

Filmi na Vovkovem vrtu 2020

filmski večer

Filmi na Vovkovem vrtu

16. 7.-27. 8. 2020 ali vsak četrtek ob 21h

 

Saj veste, ko bo ob četrtkih ura na Kancijanu deveto odbila … se zberemo na Vovkovem vrtu in gledamo filme! Letošnjo bero začnemo in končamo z deli slovenskih režiserjev. Prvi četrtek, 16. julija, bomo prikazali celovečerni prvenec režiserke Katje Colja Igor in Rosa z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah, ki je zgodba o mejah in njihovem preseganju. Zadnji četrtek, 27. avgusta, pa bomo zavrteli najboljši dokumentarni film lanskega leta, Hči Cammore Siniše Gačića, ki v filmu predstavi Cristino Pinto, nekdanja članico neapeljske mafije.

 

Veselimo se tudi novega filma japonskega režiserja Hirokazu Koreeda, ki ga poznamo po Tatičih, v tokratni francoski koprodukciji Resnica se sprašuje o tem, ali so morda za osebno srečo bolj pomembne laži kot resnica. Sally Hawkins in Ethan Hawke bosta blestela v angleškem filmu Maudie, v Cannesu nagrajena drama za najboljši scenarij Portret mladenke v ognju francoske režiserke Céline Sciamma pa bo pokazala, zakaj je po mnenju kritike film eden najbolj estetsko dovršenih v zadnjih letih. “Končno spet ena romunska mojstrovina!”, bomo vzkliknili po ogledu provokativnega, pronicljivega in presenetljivo zabavnega filma Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari. Tropska melodrama Nevidno življenje Evridike pa nas bo na avgustovski večer popeljala v Rio de Janeiro v leto 1950.

 

Četrtek, 16. 07. ob 21h

Igor in Rosa (Katja Colja, Slovenija/Italija, 2019, 80')

 

Četrtek, 23. 07. ob 21h

Resnica (Hirokazu Koreeda, Francija/Japonska, 2019, 106')

 

Četrtek, 30. 07. ob 21h

Maudie (Aisling Walsh, Velika Britanija, 2016, 115')

 

Četrtek, 06. 08. ob 21h

Portret mladenke v ognju (Céline Sciamma, Francija , 2019, 120')

 

Četrtek, 13. 08. ob 21h

Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari  (Radu Jude, Romunija/Nemčija/Francija, 2018, 138')

 

Četrtek, 20. 08. ob 21h

Nevidno življenje Evridike (Karim Aïnouz, Brazilija/Nemčija, 2019, 142')

 

Četrtek, 27. 08. ob 21h

Hči Camorre (Siniša Gačić, Slovenija/Italija, 2019, 75')

 

OPISI FILMOV: 

 

Igor in Rosa (Katja Colja, Slovenija/Italija, 2019, 80')

 

Igor (Boris Cavazza) in Rosa (Lunetta Savino) živita pod isto streho, vendar se uspešno izogibata drug drugemu, čeprav sta skupaj že dolga leta. Njo je izguba hčerke Maje potisnila v najmračnejši obup, on pa na drugi strani živi v stanju globoke otopelosti. Njun odnos je tekom let razpadel, poln je majhnih spopadov in zamer, ki jih ne moreta preseči. A novi dogodki ju začnejo na novo združevati. Film je zgodba o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi.

 

Jezik: slovenščina, italijanščina

Igralska zasedba: Boris Cavazza, Lunetta Savino, Branko Đurić, Maurizio Fanin, Anita Kravos, Valentina Munafò, Simonetta Solder

Festivali, nagrade: Vesna za najboljši scenarij (FSF Portorož); nagrada za najboljšega igralca/igralko - Boris Cavazza, nagrada za celovečerni film, nagrada za tujejezični film (California Women’s Film Festival); nagrada za celovečerni film (K3 Film festival, Avstrija)
Distribucija: Fivia

 

Resnica (Hirokazu Koreeda, Francija/Japonska, 2019, 106')

 

Film režiserja, ki je v letu 2019 dobil zlato palmo za film Tatiči pripoveduje zgodbo o sloviti francoski igralki Fabienne (Catherine Deneuve), ki jo ob izidu avtobiografske knjige obišče hčerka Lumir (Juliette Binoche) s svojo družino. Izkaže se, da je igralka v knjigi priredila in s tem močno olepšala dogodke iz resničnega življenja, kar privede do vprašanja, kaj je v njem sploh resnica in kaj fikcija. Srečanje med materjo in hčerjo se tako prelevi v soočenje, v katerem na dan privrejo dolgo zamolčane resnice in zamere. Film se sprašuje predvsem o tem, ali so laži za osebno srečo ravno tako pomembne kot resnica.

 

Jezik: francoščina, angleščina

Igralska zasedba: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Clémentine Grenier, Manon Clavel

Festivali, nagrade: Benetke 2019, Toronto 2019, San Diego 2019
Distribucija: Fivia

 

Maudie (Aisling Walsh, Velika Britanija, 2016, 115')

 

Film je posnet po resnični zgodbi kanadske umetnice Maud Lewis. Maudie (Sally Hawkins) želi zapustiti zadušljivi dom svoje tete Ide, kamor jo je poslal njen brat Charles, rekoč, da Maudie ni samo telesno slabotna, pač pa zaradi artritisa tudi duševno prizadeta. Da bi se rešila domačega okolja, se Maudie prijavi za edino službo v okrožju, delo gospodinje pri gospodu Everettu (Ethan Hawke). Lokalni posebnež, samotar in čudak, ki se preživlja z ribarjenjem in sekanjem drv, ni prav nič navdušen nad njo in jo želi sprva čimprej napoditi. Sčasoma se navadita drug na drugega in se celo zbližata. Maudie začne slikati; lepša notranjost njune koče in hkrati slika drobcene razglednice, ki pritegnejo pozornost drugih, tudi vplivnežev.

 

Jezik: angleščina 

Igralska zasedba: Sally Hawkins, Ethan Hawke, Kari Matchett, Zachary Bennett, Gabrielle Rose, Greg Malone

Festivali, nagrade: Atlantic Film Festival 2016, Canadian Screen Awards 2018, Irish Film & Television Awards 2018, National Society of Film Critics 2018

Distribucija: Fivia

 

Portret mladenke v ognju (Céline Sciamma, Francija, 2019, 120')

 

Slikarka Marianne (Noémie Merlant) dobi naročilo za poročni portret Héloïse (Adèle Haenel), grofičine hčerke, ki je ravno zapustila samostan. A ker se Héloïse upira usodi poročene ženske in noče pozirati, mora Marianne nalogo opraviti skrivaj. Pod krinko najete družabnice jo podnevi opazuje, ponoči pa slika. V dinamiki spoznavanja začneta vpostavljati nov, nepričakovan odnos. Film se ukvarja z osvobajanjem ženske identitete, zaklenjene v patriarhalne kodekse 18. stoletja.  

 

Jezik: francoščina, italijanščina

Igralska zasedba: Adèle Haenel, Noémie Merlant, Luàna Bajrami, Valeria Golino

Festivali, nagrade: najboljši scenarij (Cannes); najboljši celovečerni film, najboljši film na temo seksualnosti in identitete (Chicago); nagrada art cinema (Filmfest Hamburg); nagrada občinstva (Melbourne); nagrada norveških filmskih kritikov (Haugesund); nagrada Evropske filmske akademije za najboljši scenarij
Distribucija: Fivia

 

Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari  (Radu Jude, Romunija/Nemčija/Francija, 2018, 138')

 

Mlad angažiran umetnik se odloči, da bo pripravil gledališko uprizoritev poboja Judov, ki so ga na vzhodni fronti leta 1941 s pomočjo romunske armade izvedle tedanje oblasti. »Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari.« S temi besedami, izgovorjenimi v Svetu ministrov poleti leta 1941, se je namreč začelo etnično čiščenje na Vzhodni fronti. Skozi rekonstrukcijo tega grozovitega dogodka postane jasno, da pot v barbarstvo ni tlakovana zgolj z nasiljem, temveč predvsem z brezvestnostjo ljudi.  Film je provokativen, pronicljiv in presenetljivo zabaven izlet v mračno romunsko preteklost.

 

Jezik: romunščina 

Igralska zasedba: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan

Festivali, nagrade: nagrada za najboljši film (Festival Karlovi Vari 2018)
Distribucija: Fivia

 

Nevidno življenje Evridike (Karim Aïnouz, Brazilija/Nemčija, 2019, 142')

 

Film nas postavlja v Rio de Janeiro, v leto 1950. Sestri Eurídice (Carol Duarte) in Guida (Julia Stockler) živita s konservativnimi starši in sanjata o drugačnem življenju, kot teče v njunem okolju: Eurídice bi rada postala pianistka, Guida pa išče veliko ljubezen. Ko Guida zanosi, oče v navalu jeze med sestrama prekine vse stike. To je začetek dolge ločitve žensk, ki nikoli ne izgubita upanja, da se bosta spet našli. Po režiserjevih besedah je film “tropska melodrama”. 

 

Jezik: portugalščina

Igralska zasedba: Carol Duarte, Júlia Stockler, Fernanda Montenegro, Gregório Duvivier, Bárbara Santos, Flávia Gusmão, Maria Manoella, António Fonseca, Cristina Pereira, Gillray Coutinh

Festivali, nagrade: brazilski predstavnik za nominacijo za oskarja; glavna nagrada v sekciji Posebni pogled (Cannes)
Distribucija: Fivia

 

Hči Camorre (Siniša Gačić, Slovenija/Italija, 2019, 75')

 

Cristina Pinto, nekdanja članica neapeljske mafije, morilka, znana pod vzdevkom Nikita, se po 24-letni zaporni kazni sooča z izzivi vsakdanjega življenja. Kmalu po prihodu iz zapora njen 20 let starejši partner Raffaele zboli za rakom. Cristina poišče zatočišče pri hčeri Eleni, s katero skušata zapolniti dvajsetletno vrzel v njunem odnosu. Pri 46 letih se tako Cristina na novo vzpostavlja v vlogi mame, partnerice in babice. 

 

Jezik: italijanščina

Igralska zasedba: Raffaele Mirabella, Christina Pinto, Elena Pinto

Festivali, nagrade: Vesna za najboljši dokumentarec (FSF Portorož); svetovna premiera v tekmovalnem programu (Sarajevo Film Festival); tekmovalni program (K3 Film festival, Avstrija)
Distribucija: Cinemania Group

 

 

____

 
Vstopnina: Ogled filmov je brezplačen.
 
Slabo vreme, ukrepi NIJZ in dodatne informacije: V primeru dežja in slabega vremena bodo dogodki prestavljeni v Stolp Škrlovec. Informacijo o prestavitvi bomo objavili na socialnih omrežjih na dan dogodka. V Stolpu Škrlovec lahko po ukrepih NIJZ sedi 50 ljudi, zato vas prosimo za razumevanje in prilagodljivost. Bodite na projekciji filmov nekaj minut prej, da si boste zagotovili sedišče. Če bo film predvajan na Vovkovem vrtu, bomo v začetku poletja počakali nekaj minut na temo. Na vrtu bodo blazine, za bolj prijeten ogled si prinesite svoja sedišča, blazine, deke itd.