Pričetek: Sobota, 29.08.2020, ob 20:00
Lokacija: Vovkov vrt

Mleko

filmski večer

Sobota, 29. 8. 2020, 20:00
Vovkov vrt na gradu Khislstein, Kranj
 
PRESTAVLJENO v Stolp Škrlovec
 
 
Mleko (Héraðið)
 
 
V odmaknjeni islandski vasi se Inga in njen mož preživljata s pridelavo mleka. Ko po moževi nenadni smrti Inga prevzame vodenje globoko zadolžene kmetije, kmalu na lastni koži izkusi, kako daleč sežejo lovke skorumpirane lokalne zadruge. Odloči se, da se bo uprla in svoji skupnosti vrnila neodvisnost.
 
 
Islandija, Nemčija, Francija, Danska / 2019 
Režija: Grímur Hákonarson
Jezik: islandščina
Dolžina: 92 min
Igrajo: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson, Edda Björg Eyjólfsdóttir
Festivali, nagrade: Toronto (svetovna premiera); Liffe

 

"Mleko, ki ga je posnel Grímur Hákonarson, režiser Ovnov, nas odpelje v temno srce agrarnega kapitalizma. Zadruge, ki so nekoč slovele kot demokratične institucije, to niso več./…/ Problem je le v tem, da kmetje komaj shajajo, ker so pri zadrugi tako močno zadolženi. In ker so zadolženi, jih lahko izsiljuje in sili, da poslujejo le z njo. Ker pa poslujejo le z njo, komaj shajajo. Zadruga je pod krinko “skupnostnih interesov” ugrabila skupnost, kmete pa prelevila v svoje vazale, tlačane /.../. "

– Marcel Štefančič, jr., Mladina

 

 

V okviru festivala FilmMixer, ki se letos zdržuje z iniciativo Filmski teden Evrope si boste lahko ogledali tri filme - v vikend paketu je to drugi od treh. V Kranju se spet vrtijo dobri filmi!