Pričetek: Četrtek, 03.12.2020, ob 20:00
Lokacija: Stolp Škrlovec

POETAS DEL CANTE JONDO

koncert

Glasbeno-plesni koncert glasbe sveta na spletu // Flamenko, Romi in poezija
Četrtek, 3. 12. ob 20h 
Prenos iz stolpa Škrlovec v živo na Facebooku Layerjeve hiše
 
 
Glasba, beseda in ples so brezčasne in nas povezujejo od blizu in daleč, zato se prepustite glasu Marie Keck, vsestranske umetnice, ki flamenko povezuje z melosom madžarskih Romov, skupaj s plesalcem Mitjem Obedom pa ustvarjata zvočno in plesno podobo s pestro paleto glasbil. Z motivi Lorcine poezije se igrata na tem meditativnem popotovanju po širinah sveta.
 
MARIA KECK gostuje na odrih sveta, dolga leta je živela v Madridu, tam ustvarjala z vrhunskimi glasbeniki in plesalci flamenka. Loteva se projektov tradicionalnega flamenka kot tudi inovativnih povezovanj s tradicijami sveta, predvsem madžarsko, kjer so njene korenine. Svoje znanje sodobnega plesa je pridobivala na Plesni akademiji v Budimpešti, glasbene terapije na Univerzi Alcala de Henares, v flamenku pa se je prekalila na madridskem Amor de Diosu ter na odrih ob raznovrstnih izvajalcih.
 
MITJA OBED je plesalec flamenka, ki se odrskega življenja loteva z veliko mero raziskovanja in eksperimentalnim pristopom, posveča se tudi plesnim filmom. Z umetniki iz celega sveta nastopa v tradicionalnih flamenko postavah, prav tako pa je avtor oziroma soavtor plesnih predstav Imagen, Brave New World, uPoGiB, Box. Flamenko uči v Ljubljani, Kranju, Mislinji, Velenju, Zagrebu, vodi pa delavnice na Hrvaškem, Srbiji, Črni Gori, Italiji in drugod. Na oder prinaša improvizacijo, še posebej v tradicionalnih flamenko zasedbah. 
 
 
Prireditev je del koncertnega cikla Espacio flamenco in je podprta s strani Mestne občine Kranj ter Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. 
 
Produkcija: PKD Predmestje in PKD CoraViento
Koprodukcija: Layerjeva hiša / Zavod Carnica
 
Fotografija: Robert Moya Caballo