Pričetek: Četrtek, 27.01.2022, ob 19:00
Lokacija: Stolp Škrlovec

Andrej Štular: Ostri ritmi

literarna umetnost

Predstavitev knjige

27. 1. 2022 ob 19. uri
Stolp Škrlovec
 
 
Z Ostrimi ritmi umetnik Andrej Štular ustvarja likovne sopostavitve z besedilom, nekakšne vizualne pokrajine, na katerih se besede zlijejo s podobami. Pred nas postavlja zelo oseben izbor Kosovelovih pesmi, njegove dnevniške zapise in kratke utrinke njegovih misli, napaberkovane od vsepovsod kot nekakšne naplavine navdiha.
 
Andrej Štular je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih v Sloveniji in tujini. Izdal je šest avtorskih knjig: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem! (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015), Medved (2019), Ostri ritmi (2021). Za svoja dela je prejel več nagrad. 
 
»Srečko Kosovel je velik. Njegova dela, pesmi, osnutki, utrinki … kipijo od energije in so včasih prav boleči v svoji mladostni neposrednosti. Iz njegovih zapisov sije resnica, osvetljuje svet, ljudi in njihove odnose. Kosovel ne občuti samo sočutja in otožnosti, pri njem so močno prisotni pravičnost, pogum, tudi predrznost. Iz ritma njegovih pesmi, melodije besed, pomena besednih zvez se čuti škripanje kraškega kamenja pod nogami, bučanje borov, hrup mesta, hrepenenje po ljubezni, bitje srca. Ljubezen do življenja v vsej njegovi polnosti in odtenkih in preprostost, s katero se izraža, je tisto, kar me pri njem navdihuje.«
 
Več: 
 
Vabljeni na netipičen dogodek predstavitve nove knjige!
 
 
Vstop prost.
Dogodek bomo izvedli po navodilih NIJZ za kulturne dogodke, aktualnih na dan dogodka.
 
______ _______ _______