Pričetek: Torek, 29.11.2022
Trajanje do: 31.01.2023
Lokacija: Mergentalerjeva ulična galerija

Zavod CCC: MI:ZA - najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi [pH]

likovna umetnost

Projekt skupnosti Hiša na hribu
29. 11. 2022-31. 1. 2023
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
 
Odprtje razstave: torek, 29. 11., ob 19.00
 
 
MI:ZA je umetniški projekt, ki so ga avtorji zasnovali v umetniški skupnosti Hiša na hribu. Projekt združuje dela več kot 70 umetnikov iz desetih držav in je nastal na podlagi osebnega povezovanja in mreženja, z začetkom v pandemiji koronavirusa. Iz Hiše na hribu so avtorji projekta umetnikom na različne konce sveta pošiljali lesene deščice, ki so jih umetniki nato predelali v lesoreze. Deščice so lahko potovale tudi takrat, ko so bile meje zaprte in ljudje izolirani. MI:ZA je lesen objekt, čigar osnovna ploskev je sestavljanka iz 96 kvadratnih lesenih deščic, obdelanih z lesorezom v obliki avtorske grafične matrice. Lesorezi omogočajo različne postavitve. MI simbolizira množico ljudi, ZA pa skupno pripadnost in orientiranost. MI:ZA torej ponazarja dejanski predmet - mizo, za katero se zbirajo najrazličnejše skupine, večje ali manjše skupnosti, ki stremijo k udejanjanju sočutnega sožitja občutljivih posameznikov. Lesorezi in vsebina mize so vodilo razstave vseh razstavnih projektov. Posebnost projekta se kaže v zavezi sodelujočih avtorjev lesorezov, da se lahko njihove matrice na delavnicah in drugih akcijah v sklopu projekta delijo naprej. Individualno umetniško delo, umeščeno v skupnostni objekt MI:ZA, tako še dodatno briše mejo med individualnim in skupnostnim - seveda v korist skupnosti.
_ _ _ _ _ _ _ 
 
Pričujoča razstava je avtorsko delo vizualnih umetnic in akademskih slikark Zvonke T. Simčič in Mojce Senegačnik, ki skupaj delujeta v intermedijskih projektih Zavoda CCC. Fotografije so nastale s povezovanjem umetniških artefaktov in prehranskih izdelkov lokalnih proizvajalcev z območja Polhograjskega hribovja. Avtorici sta prepričani, da je prihodnost lahko naravnana zgolj trajnostno in skupnostno. Poudarjata pomen človečnosti in spoštovanja doma pridelane hrane, ter verjameta v moč povezovanja in v pomembnost samooskrbe. Najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi. 
 
Zavod CCC se posveča produkciji sodobne umetnosti v sodelovanju tako z urbanim kot s podeželskim okoljem. Glavni projekt Zavoda CCC v zadnjih sedmih letih je vzpostavitev in delovanje umetniške skupnosti Hiša na hribu. Zavod sodobno umetnost povezuje s kulturno in naravno dediščino in ustvarja skupnostne projekte ter dogodke.
 
________
 
Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].