Pričetek: Ponedeljek, 22.05.2017, ob 19.00
Trajanje do: 26.05.2017
Lokacija: Layerjeva hiša

Čez drn in strn

spremljevalni dogodek

ČEZ DRN IN STRN

Divji teden v Layerjevi hiši, Kranj

 

22. do 26. maj 2017


 

Majski teden prinaša premisleke o bivanjskih alternativah in odpira vpogled v tisoč let stara znanja, ki smo jih kot družba pozabili. Ekosistem, ki si ga delimo z rastlinskim svetom, bomo spoznavali skozi kulinariko, umetnost, kozmologijo in etnobotaniko. V Layerjevo hišo v goste prihajajo etnobotaničarka Vlasta Mlakar, kipar in zdravilec zemlje Marko Pogačnik in zaupnih starovercev Pavel Medvešček. Teden nabiralništva bo zaokrožil Domen Kavčič s kulinarično rezidenco divje hrane.

 

Pogovori:

 

Torek, 23. maj ob 19. uri
Pogovor z Vlasto Mlakar, etnobiologinjo in kulturno antropologinjo, ki je lani v samozaložbi izdala knjigo Rastlina je sveta, od korenin do cveta. Izjemna in obsežna zbirka tradicionalnih znanj o rastlinskem svetu odpira vpogled v tisočletja staro in bogato znanje naših prednikov. Spoznali bomo magične, zdravilne, prehranske, gospodarske in estetske namene rastlinskega sveta, tudi tistega, ki nam je najbližje.

 

Sreda, 24. maj, ob 19. uri

Pogovor z Markom Pogačnikom, kiparjem in Unescovim umetnikom za mir, soustanoviteljem gibanja OHO in ekologom večdimnezionalnega prostora. Pogačnik v kombinacijami mitološkega in znanstvenega jezika vzpostavlja ustvarjalni dialog med rastlinskim svetom ter našim prostorim in časom. Kot rojen Kranjčan bo predstavil tudi energijske razsežnosti Kranja.

 

Četrtek, 25. maj, ob 18. uri
Pogovor s Pavlom Medveščkom, zbiralcem ljudske dediščine in poznavateljem skrivnosti starovercev pri nas. Zapisovalec življenskih zgodb “zadnjih starovercev” naših krajev opominja tudi na sporočila, ki jih lahko razbriramo iz mrmranja rek, žvižga vetra, šelestenje dreves in nas same. Spoznajte bogato izročilo slovenske dediščine skozi oči umetnika, etnologa in pisatelja (Iz nevidne strani neba, Let v lunino senco, Obrusnice, Skrivnost in svetost kamna itd.).

 

Vse brezpačno.

 

Umetniški program:

 

Ponedeljek, 22. maj, ob 19. uri
Ob prvem Svetovnem dnevu čebel bomo odprli razstavo panjskih končnic, kjer bodo naslikani ljudski motivi 21. stoletja. Delavnica poslikave panjskih končnic je sestavljena iz izbire motiva na predavanju o antropologiji vsakdanjega življenja (petek, 19. maj, ob 17. uri) in poslikave končnic (sobota, od 10. do 16. ure), maksimalno štebvilo udeležencev je 10, rezervacije na rezervacije@layer.si.

 

Torek, 23. maj, ob 18. uri
Marjeta Medved: Rojenice / razstava kiparskih upodobitev arhetipov, mitov in praspomina na Češnjevem vrtu

 

Četrtek, 25. maj, ob 21. uri
Saša Spačal in Slavko Glamočanin: Touchscaping / ekološki avdiovizualen performans na vrtu Hortikulturnega društva, Kranj

 

Petek, 26. maj, ob 18. uri

Miha Marenčič: Ko jagenjčki obmolknejo / rastava veganskih plakatov na Mergentalerjevi ulični galeriji na Tomšičevi ulici

 

Petek, 26. maj, ob 19. uri
Anja Podreka: Kamni / zaključek land-art postavitve - umetnost bomo po performansu dobesedno užili na divji večerji 

 

Petek, 26. maj, ob 20.30 uri
Koncert Kontrabant, zaključek divjega tedna s koncertom in druženjem

 

Vse brezplačno.

 

Layerjeva kulinarična rezidenca: Domen Kavčič in divja hrana

22. do 26. maj

 

V sklopu Domnove rezidence ste vabljeni k sodelovanju pri nabiranju, spoznavanju in uživanju divje hrane. Pripravili smo tedenski jedilnik sestavin, večinsko nabranih v naravi, od skrivnostnega Udin boršta, romantičnega kanjona Kokre do skrivnostnih gozdov Šmarjetne gore. V tednu Domnove rezidence boste na dveh delavnicah spoznavali fermentacijo z mlečnokislinskimi bakterijami in fermentacijo z divjimi kvasovkami. Vabljeni boste na večerne prigrizke, v petek pa bomo pripravili divjo večerjo.

 

Delavnici:

 

DELAVNICI STA ZAPOLNJENI!

 

 

ponedeljek, 22. maj, od 17. do 19. ure
Delavnica fermentacije z divjimi kvasovkami  

Divje kvasovke so prisotne v nepasteriziranem medu, cvetovih in plodovih bezga, lubju breze ter jagodah in storžih brina in iglavcev. Naučili se bomo pripraviti kvasni nastavek in z njim naredili brezalkoholne osvežilne pijače z mehurčki, veganski sončnični jogurt in kvasec za peko palačink in kruhkov. Za res polne okuse fermentiranih sestavin bomo počakali 2 dni - prva divja večerja se bo odvila v sredo, 24. maja, od 17. do 19. ure.

 

torek, 23. maj, od 17. do 19. ure
Delavnica fermentacije z mlečnokislinskimi bakterijam

Mlečnokislinske bakterije so prisotne v zraku ter v zelenjavi in žitih. Naučili se bomo povečevati hranilne vrednosti zelenjave - lokalno samoniklo zelenjavo bomo kisali kot kislo zelje ali korejski kimči in ji dodali slast - umami. Fermentirali bomo proseno kašo, ki s postopkom pridobi okus po skuti in jo uporabili za nadeve, sladice in kot glavno sestavino polnovrednih zajtrkov. Nato pa se bomo lotili še fermentirane sončnične “kisle smetane”. Za res polne okuse fermentiranih sestavin bomo počakali 2 dni - prva divja večerja se bo odvila v četrtek, 25. maja, od 17. do 19. ure.

 

Divje večerje:

 

sreda, 24. maj, od 17. do 19. ure

Priprava in uživanje prve večerje

četrtek, 25. maj, od 17. do 19. ure

Priprava in uživanje prve večerje

 

petek, 26. maj, ob 19. uri

Zadnja večerja (v stolpu Škrlovec)

 

Rezervacije in udeležba:

 

Na delavnicah sodeluje do 8 oseb, na večerjah jih uživa do 20. Svojo udeležbo pri pripravi in uživanju divje hrane rezervirate na e-naslovu: rezervacije@layer.si do 19. maja (oz. zapolnitve mest).

 

Delavnica fermentacije (22. ali 23. maj)  - 5 €
Delavnica fermentacije s pripadajočo večerjo (22. in 24. maj ali 23. in 25. maj) - 7 €
Divja večerja (24. ali 25. maj) - 5 €
Zadnja divja večerja s 4 hodi (26. maj) - 8 € za eno osebo / 15 € za dve osebi