Pričetek: Petek, 18.08.2017, ob 20:00
Lokacija: Stolp Škrlovec
Andrej Zdravič

OCEAN CANTOS

spremljevalni dogodek

Dogodek poteka v okviru Poletja s Prešernovimi nagrajenci
 
V Stolpu Škrlovec bodo na ogled izbrana poglavja iz novega filmskega dela Ocean Cantos (2017), neodvisnega filmskega in zvočnega avtorja Andrej-a Zdravič-a. 
 
V celoti je projekt Ocean Cantos nadaljevanje Zdravičevih raziskovanj oceana in je zasnovan kot ciklus kratkih filmskih študij dinamike, veličastnih lepot in moči oceana. Snemanje poteka v različnih predelih sveta (glede na finančne zmogljivosti), opus pa že zdaj obsega gradiva, ki jih je avtor posnel na obalah Kalifornije in Kantabrijskega morja (Atlantika) severne Španije (2013—2015).
 
Zdravič bo predstavil več filmov, med drugim: Popotovanje peska (Sand's Journey), v katerem se razkrije makrosvet fascinantnega gibanja zrnc peska na Kantabrijski obali – do naslednjega vala; v filmu Morske grive (Sea Manes I&II) se osredotoča na vrtinčenje par izza vrhov potujočih valov v interakciji z nasprotnimi tokovi nevihtnega ustja reke v Baskiji; film Horizons pa projicira meditativni pogled na obzorja Pacifika, ki se brezčasno porajajo iz beline goste megle, je zapisal umetnik. Projekcija se bo vrtela v samodejni zanki.
 
Andrej Zdravič, rojen l. 1952 v Ljubljani, v svojih zvočnih filmih že več kot tri desetletja raziskuje energije in duhovne razsežnosti narave. Razvil je svojevrsten filmski jezik, ki temelji na ritmu in prepletu slik in zvoka. Od l. 1973 do druge polovice devedesetih je študiral in delal v ZDA. Leta 1999 je predstavljal Slovenijo na Beneškem bienalu, leta 1989 pa na svetovni razstavi Expo v Lizboni. Zdravič je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za film V steklu reke (Riverglass) in več drugih mednarodnih nagrad za svoj opus.
Njegove video instalacije Skrivnosti Soče (Secrets of Soča) in Gozd Triptih (The Forest Triptych), so del stalne razstave v  Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka v Trenti. Instalacija Vodni Valovi (Water Waves) pa je stalni eksponat v Muzeju zanosti in umetnosti Exploratorium v San Franciscu. 
 
 
"Ocean me fascinira s svojim ritmom in spremenljivostjo, saj se zdi, da odseva brezmejnost naše notranjosti," o svojem odnosu do morja pove Zdravič.

 

Prizor iz filma Ocean Cantos ©2017 Andrej Zdravič