Pričetek: Četrtek, 08.03.2018, ob 20:00
Lokacija: Layerjeva hiša

Kalipso, plesna predstava

predstava

TINA VALENTAN: KALIPSO (2016)

Ogled predstave je brezplačen

 

Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce?

Kalipso v iskanju nemogoče odgovora moč črpa iz črnine svojega notranjega vesolja, ki se previdno izoblikuje v gib in glas ter se nerado prezgodaj razkrije očem smrtnikov. Nesmrtna mitološka zapeljivka Kalipso, obdana s simboli izobilja, svoje bogastvo razdaja z velikodušnostjo tistih, ki nimajo ničesar razen zavedanja, da se iz zlatega jajca – preden ga stremo – lahko izvali karkoli. Vse možnosti so odprte. Toda Kalipso Tine Valentan se mora po sili razmer odločiti za eno samo pot, še preden razbije jajce. V svetu, v katerem živi, ni denarja za vse. Ni prostora za mnogoterost, po kateri z užitkom vijuga Kalipso: vesoljka, plesalka, kozmonavtka, pop zvezda, kokoška in mistična vizionarka v enem. V tako sploščenem svetu smeš biti samo eno.

 

Ampak preden razočarano zavzdihnemo, se ponovno vprašajmo, ali jajčniki res vodijo Kalipso, ali pa jih nemara usmerja ona, je to ujetništvo ali svoboda, in kaj če je oboje hkrati.

 

Tina Valentan je diplomirana plesalka in koreografinja, ki že vrsto let deluje na polju sodobnega plesa. Aktivna je kot performerka v predstavah drugih koreografov, s katerimi gostuje po Evropi. Vidimo jo lahko tudi v otroških predstavah. Po njenem samostojnem prvencu Ko luna raste (2008), je Kalipso njeno drugo avtorsko delo, ki v središče postavlja žensko v njeni polni moči. Leta 2017 je postala prejemnica nagrade Ksenije Hribar. Časopis Dnevnik pa je leta 2016 predstavo Kalipso uvrstil med najboljše odrske postavitve tistega leta.


 

Avtorica in izvajalka: Tina Valentan

Avtor glasbe in zunanje oko: Tian Rotteveel

Dramaturginja: Aleksandra Blagojević

Umetniško usmerjanje: Snježana Premuš

Kostumografka: Urška Recer

Oblikovalka luči: Urška Vohar

Teoretska refleksija: Tea Hvala

Izvršna producentka: Amela Meštrovac


 

Produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi

Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana, Plesna Izba Maribor

Organizacija: Layerjeva hiša Kranj

Projekt sofinancirata: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana


 

 

Foto: Nada Žgank / Mesto žensk