Pričetek: Torek, 24.04.2018, ob 18:00
Lokacija: Kavarna Layerjeve hiše

Kako napisati esej na maturi?

delavnica

Kako napisati esej na maturi?

Delavnica za dijake 4. letnikov

Mentorica: Ana Žunič

torek, 17., in 24. april, ob 18. uri

Brezplačno. Prijave na rezervacije@layer.si  -V sporočilu navedite, katere delavnice (datum) bi se radi udeležili.

 

Dijake 4. letnikov vabimo na delavnico "kako napisati esej na maturi". Mentorica, diplomirana slovenistka in sociologinja, Ana Žunič bo vodila dve delavnici:
- delavnica prve stopnje - 17. 4. ob 18 uri

- delavnica druge stopnje - 24. 4. ob 18 uri

Prva delavnica je namenjena dijakom, ki jim pisanje esejev ne leži najbolje. Na njej se bomo posvetili strukturi eseja na maturi. Naučili se boste KAKO napisati esej na maturi, poudarjali pomembnost sloga, samega jezika in kompozicije eseja ter govorili o subjektivnosti in objektivnosti maturitetnega eseja. Izvedeli boste tudi, kakšnim načinom pisanja se je dobro izogibati.

Na drugo delavnico pa vabimo tiste dijake, ki ste strukturo in slog pisanja osvojili in dovršili že v gimnaziji ter želite poglobiti znanje o vsebini, tematskih poudarkih in okoliščinah nastanka maturitetnih del. Delavnica bo potekala na način predavanja in aktivne diskusije. 
 
Pomladni dan (Ciril Kosmač) in Ubežni delci (Anne Michaels) sta izredno kompleksni in prodorni deli, ki zahtevata kritično branje. 
Dotaknili se bomo vprašanj človekove svobode, njegove preteklosti in sedanjosti, družinske povezanosti in vojnih spominov, ki v romanih slikajo problematiko malega človeka v vrtincu specifičnega družbenega konteksta prejšnjega stoletja. Seznanili se bomo z glavnimi vzporednicami med knjigama ter osvetlili družbeno-politične okoliščine, ki so vplivale na nastanek del.