Pričetek: Petek, 15.06.2018, ob 21:00
Lokacija: Češnjev vrt Layerjeve hiše

ŠvarcTanc

predstava

ŠvarcTanc: Judita Corn,  Amadej Juranovič, Barbara Pirih, Jasna Premelč, Eva Prodan in  Mojca Štefanič.

15.6.

Češnjev vrt Layerjeve hiše

 

Začetek predstave: petek, 15.6., ob 21. uri


Mlada ekipa šestih plesalcev, ki svoj prvenec ustvarja znotraj Pkd Flamenko, že več let pleše in ustvarja pod vodstvom Ane Pandur. Pod njenim okriljem je društvo postalo osrednja slovenska organizacija, ki se s flamenkom ukvarja profesionalno in je križišče plesnih in glasbenih informacij. V društvu se uspešno združuje tradicionalni vidik flamenka z umetniškim ustvarjanjem na področju glasbe in uprizoritvene umetnosti ter njegovo povezavo s sodobnim umetniškim izrazom. V želji po raziskovanju in odkrivanju novih dimenzij flamenka, kot tudi v želji po raziskovanju lastnih idej, so ustvarili predstavo, ki uporablja flamenko kot orodje lastnega izraza. Plesalci imajo različna plesna ozadja, izpopolnjujejo se na različnih plesnih področjih doma in v tujini ter združujejo v flamenku. Sodelovali so v predstavi Aleg(o)ria v izvedbi Pkd Flamenko in v predstavi Carmen, ki je bila izvedena v sodelovanju z Društvom Baletnih Umetnikov Slovenije (DBUS). V projektu, ki podvaja ime ekipe, se ustvarjalci ukvarjajo s komunikacijo, z medsebojnimi odnosi in z izhodiščno platformo, ki druži sicer heterogeno skupino posameznikov z gibalnim in ritmičnim kodom flamenka in z ogrodjem, strukturo in ritmičnimi zapovedmi, ki delujejo kot podlaga, konstanta in poziv k spremembi in raziskavi. Pričujoča predstava je bila premierno uprizorjena v Plesnem Teatru Ljubljana decembra 2016.

 

www.flamenko.si

ŠvarcTanc = ŠvarcTanc


Uzurpacija utečene strukture in konteksta, prisvojena in predrugačena v glavno gibalo spremembe. Mehanizem in avtomatizem vsakdana kot vzroka odtujenosti pretvarjata posameznika v objekt brez mesa in pomena, ujetega v spirale, medprostore. V nenehnem boju proti tej drži, želimo svoj subjekt oživeti in vedno znova se borimo z dejstvom, da smo za drugega le objekt, oropan pravega pomena. V iskanju možnosti, da se iztrgamo, ustvarjamo svoje valovanje, ukrivljamo čas in prostor po lastnih željah. Iščemo možnost, da povečamo svojo energijo, postanemo bolj masivni, izrazitejši, privlačnejši, osovraženi, zavrženi, pripadniki ali odpadniki. Flamenko je medij, ki nam to omogoča, potencira gib, ga podčrta, mu doda maso, meso in pomen.


Obrazložitev projekta

 

Prostor - čas - gib


Raziskovanje treh elementov in njihove medsebojne korelacije, odvisnosti, privlačnosti, odbojnosti, harmonije, disharmonije. Vsako telo je postavljeno v prostor, v tem prostoru biva v svojem času, čas teče po njemu lastnih zakonih. Pa res teče po njegovih željah ali je odcepljen in odvisen od prostora. Kako lahko sami vplivamo na svoj lastni čas? Kako naš čas vpliva na prostor v katerem je naše telo, ali lahko res upogibamo prostor po lastnih merah? Vsako telo vstopa v prostor z lastno težo, energijo, inercijo, namerami in željami. Če telo v prostoru enostavno je in je statično je predvidljivo. Čas in prostor ga zaznata, ocenita, lahko se mu prilagodita, ga ponotranjita, mogoče tudi pogoltneta in zasužnjita. Da telo obdrži svoj pravi jaz se začne gibati. Moč giba in ustvarjanje lastne dinamike v tkanini čas-prostor omogočata telesu, da ustvari valovanje, da prisili prostor in čas, da se upogneta po njegovih merilih, da ustvari sebi lastno gravitacijo.


Flamenko


Flamenko skozi to idejo razširjamo in mu poskušamo dodati novo raven. Nekaj, kar se v enem prostoru pojmuje kot tradicionalno, ljudsko, globoko vpeto v družbo in z zelo specifično strukturo, prestavimo v drug prostor in čas. Tu postane naše glavno orodje za spremembo. Ta dvojna narava stvari, ki je v enem prostoru prikovana na svoje korenine, nam v drugem prostoru in času omogoča osvoboditev, saj je iz drugega aspekta tako drugačna, privlačna in sveža.


Avtorji in izvajalci: ŠvarcTanc
Oblikovanje zvoka in glasba: Aleš Zorec
Oblikovanje luči: Barbara Pirih
Kostumi: ŠvarcTanc
Foto: Drago Videmšek, Kyrylo Beliaiev
Mentorica: Ana Pandur
Teaser: Hana Bi  
Produkcija: Pkd Flamenko

Brezplačen vstop