Pričetek: Petek, 29.06.2018, ob 21:00
Trajanje do: 01.07.2018
Lokacija: Layerjeva hiša

Likovno-glasbeni festival Pleska

festival

Likovno-glasbeni festival Pleska
29. 6. - 1. 7. 2018
Layerjeva hiša

Prvi dnevi KAOS festivala sodobnega kolaža predstavljajo vizualno ustvarjalnost, prepleteno z glasbo. V treh večerih vsakoletni likovno-glasbeni festival Layerjeve hiše Pleska gosti avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Vsi dogodki so brezplačni.

petek, 29. junij, ob 21. uri
Antropoloops, glasbeni kolaž (Španija)

sobota, 30. junij, ob 21. uri
Nika Perunović& Marko Zaletelj, glasba in Meta Šolar
, kolaž (Slovenija)

nedelja, 1. julij, ob 21. uri
BORDO z gosti in Maruša Štibelj - collage and illustration (Slovenija): žive zvočne podobe

✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂

Antropoloops, glasbeni kolaž iz Španije
petek, 29. 6., ob 21. uri
Terasa Layerjeve hiše

Antropoloops je ena najbolj edinstvenih manifestacij andaluzijske panorame, ki združuje remiksiranje, etnomuzikologijo in vizualizacijo podatkov. Rubén Alonso nove skladbe ustvarja z uporabo semplov različnih tem s celega sveta. Med postopkom nam prikaže kolažirano naslovnico, leto in kraj nastanka zvoka s pomočjo orodja za vizualizacijo podatkov, ki ga je ustvarila Esperanza Moreno.

Antropoloops prihaja iz Španije in se na unikaten način ukvarja s kolažiranjem zvoka. Za seboj ima projekt številne nastope, največ v Španiji pa tudi v tujini. Letos februarja je nastopil na ljubljanskem festivalu MENT.

https://soundcloud.com/antropoloops/sets/lik

✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂

Glasba: Nika Perunovič in Marko Zaletelj
Kolaž v živo: Meta Šolar

sobota, 30. 6., ob 21. uri
Terasa Layerjeve hiše

Nika Perunovič, prvi glas znamenite zasedbe Patetico, je leta 2016 s svojim kantavtorskim nastopom prejela nagrado Vox Populi na festivalu Kantfest. Svoj pevski potencial nadgrajuje z jazz kitaristom Markom Zaleteljem. Kot jo je opisal Jani Kenda v Slovenskih novicah je Nika “naturščik s čustveno nabito, iskreno in nenarejeno interpretacijo, s fraziranjem, ki se enako dotika tako Billie Holiday kot sodobnih hiphoperic, s podajanjem, ki daje slovenščini nov zven in ki je nekaj tako posebnega, da ga ni mogoče kar tako opisovati - to preprosto morate slišati.”

https://www.youtube.com/watch?v=5cflsFOwsEI

Preprosto videti pa morate tudi kolaž, ki ga bo na koncertu v svoji likovni interpretaciji upodabljala Meta Šolar, slikarka iz Radovljice. Meta je akademska slikarka, diplomirala l. 2014 na ALUO. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah po Sloveniji in Evropi. Raziskuje predvsem žensko podobo, kjer brezlični obraz splošči v cvetlični vzorec ali ga razgiba z motivom sadja. Zanima jo, kaj se zgodi, kaj ostane, ko izgine individualni karakter.

https://metasolar.si/

✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂

Bordo in Maruša Štibelj: žive zvočne podobe
nedelja, 1. 7., ob 21. uri
Stolp Škrlovec

Bordo, novi glasbeni svet Tomaža Štularja, ki se je pred tem kalil v zasedbi The Tide, bo končno premierno ugledal odrsko luč. Od nastanka prvega singla Odplešiva leta 2016 in vse do danes, ko se je na radijske valove lepo zasidrala že peta pesem Lai Lai Svet v produkciji Petra Penkota, je končno napočil čas, da vse slišane in neslišane pesmi prvič zaživijo na odru.

Pri zadnjih dveh singlih Zvezde v mlaju in Lai Lai Svet je Tomaž združil moči s slikarko in kolažistko Marušo Štibelj, ki je skladbam dala unikatno video podobo. Maruša je vizualna umetnica, ki primarno ustvarja v tehniki kolaža. Za njo so številne samostojne in skupinske razstave, je pa tudi programska vodja edinega festivala kolaža v Sloveniji - festivala KAOS, seveda.

Čas je zrel, da Maruša in Bordo z gosti poskrbijo, da bodo podobe in glasba zaživeli v skupnem ustvarjalnem dialogu. Vi pa boste deležni resnično posebnega slikarsko-glasbenega dogodka. Preplet Marušinega kolažnega sveta in tehnik, ki bodo zaživele na samem odru ob glasbi, bo odpiral vprašanja: Kaj je kulisa in kaj oder? Kdo nam postavlja mejo med občinstvom in izvajalcem? Jo lahko prestavimo med nas/vas?

Šarje, platno in projekcija: Maruša Štibelj

BORDO:
Tomaž Štular - glas, akustična kitara
Drejc Pogačnik - klaviature
Miodrag Dimitrijević - bas kitara
David Almajer - cajon, tolkala