Pričetek: Torek, 19.06.2018, ob 20:00
Lokacija: Stolp Škrlovec

Partija, iMstrument in Skala

intermedija / video

Tri interaktivne zvočne postavitve v stolpu Škrlovec (19. - 28. 6.)
Matej Stupica in Jaka Berger – Brgs: Partíja
Tomaž Grom: iMštrument
∶∶ᴢᴇᴍᴜŋ: SKALA

Odprtje razstave: torek, 19. junij, ob 20. uri
Ob odprtju bosta nastopila Samo Kutin in Tomaž Grom

URNIK OGLEDOV RAZSTAVE


iMštrument in SKALA sta na ogled vse dni razstave med 11. in 19. uro z dodanimi termini za Partíjo (glej spodaj).
Partíje pa se bo možno udeležiti po sledečem urniku:
torek, 19. junij, od 20. do 22. ure
četrtek, 21. junij, od 18. do 21. ure
sobota, 23. junij, od 10. do 14. ure
torek, 26. junij, od 18. do 21. ure
četrtek, 28. junij, od 18. do 21. ure


- - -

Matej Stupica in Jaka Berger – Brgs: Partíja
Produkcija: Društvo Ljudmila in Zavod Projekt Atol

Partíja je interaktivna zvočna postavitev, ki posebnosti in principe igre kart (remi), igranja inštrumenta in glasbene improvizacije združuje v začasni performativni situaciji. Sistem Partíje prek digitalnega vmesnika informacije, pridobljene iz igre kart, prevaja v partiture ukazov, po katerih različno oblikovani motorji igrajo na strune pianina ter tvorijo edinstven prostor za izvajanje glasbe v obliki namizne igre. Večplastna zasnova projekta tako obiskovalca postavlja v dve različni vlogi: kot udeleženca performativne situacije, v kateri kot poslušalec sledi igri in zvoku, ki ga igra narekuje, ali pa se sam udeleži igre in postane del (ne)predvidljive zvočno-interaktivne situacije. Kakšen zvok ima tenzija med svobodnim igranjem in igranjem s strogimi pravili, tekmovanjem in nepredvidljivostjo, arbitrarnostjo in improvizacijo, so zasnovali Andraž Magajna, Jaka Berger Brgs in Matej Stupica, slednja pa razvila v sodelovanju z elektro inženirjem Branetom Ždralom in programerjem Maticem Potočnikom.

Matej Stupica je interdisciplinarni sodobni umetnik. Jaka Berger - Brgs je eden najdejavnejših slovenskih bobnarjev in tolkalcev zadnjih 20 let.

https://wiki.ljudmila.org/Partija
https://wiki.ljudmila.org/images/7/71/PARTIJA_zlozenka_SI_medres.pdf


Tomaž Grom: iMštrument
Produkcija: Zavod Sploh

iMštrument se napaja iz zvočnih in video posnetkov glasbenikov, ki razvijajo osebni glasbeni jezik. Izbira posnetka glasbenika, vklop, izklop, glasnost in naključje so parametri, ki uporabniku omogočajo muziciranje. Pred očmi in ušesi nenehno nastaja vedno neponovljiva kompozicija. iMštrument je kreacija v nenehnem nastajanju, v kombiniranju izvirnega in živega glasbenega dela, ki poteka na presečišču tehnološko obdelane zvočnosti in elementarnosti čistih zvokov v povezavi z digitalnim zapisom. Je prostor srečanja neprisotnih, tehnološko reproduciranih izvajalcev z neposredno prisotnostjo uporabnika.

Tomaž Grom (1972) je kontrabasist, elektrofonik, skladatelj, producent, pedagog in raziskovalec.

http://www.sploh.si/instrument.html

∶∶ᴢᴇᴍᴜŋ: SKALA
Ana Brumat, Francesco Iberto Capalozza, Francesco Della Toffola
Tehnična pomoč: Stefan Gladović
Produkcija: Zavod Carnica (Layerjeva hiša)

SKALA, interaktivna avdiovizualna instalacija, preučuje zvok ter svetlobo v mikro in makro percepciji časa, ter pretvarja človeku nezaznavne čutne dražljaje v vidno in slišno umetniško kreacijo. Modulirani zvočni in svetlobni valovi izvirajo iz dveh prvinskih temeljev Kranja – iz skale in reke.
SKALA modulira svetlobna in zvočna valovanja, ki potujejo skozi relativni čas, ter tako kreira novo dimenzijo percepcije iluzorične realnosti. Človeku nezaznavne dražljaje spreminja v umetniško kompozicijo zvočnega ter vizualnega izkustva fizikalnih frekvenc.

∶∶ᴢᴇᴍᴜŋ je ∶∶ᴢᴇᴍᴜŋ je umetniška skupina, ki deluje med Slovenijo, Italijo in Nemčijo. Sestavljajo jo Ana Brumat, Francesco Iberto Capalozza in Francesco Della Toffola.

Več: https://bit.ly/2t2WcDm