Pričetek: Sobota, 01.12.2018, ob 20:00
Lokacija: Layerjeva hiša

(OD)Zven trenutka

koncert

(OD)Zven trenutka

Sobota, 1.12., ob 20.00
Stolp Škrlovec
Vstop prost

 

Alja Petric feat. Samo Kutin

zvočno/vokalni/glasbeni performans 

 

Alja Petric (vokal, gongi, himalajske posode, kristalne posode, bobni, ropotulje, zvončki,...)

Samo Kutin (hurdy gurdy, lastnoročno izdelana glasbila in zvočila,... ) 

 

Zven trenutka je performans,  v katerem umetnica Alja Petric raziskuje osnovna gradnika glasbe: zvok in tišino. V njem je združila svoje večletno raziskovanje akustičnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost. (OD)Zven trenutka je širitev in nadgradnja projekta, v katerem se umetnici na odru pridruži gostujoči glasbenik in v odgovor njenim kompozicijam "odzveni" s svojo zgodbo. 

 

Jedro izražanja je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur, ki jih glasbenica naniza s pomočjo looperja in jih nato v dialogu z gostom spontano prepleta. Nastanejo glasbeni ambienti, pri katerih se navidezno izgubita tako začetek in konec glasbene fraze kot časovni okvir skladbe in, navsezadnje, tudi občutek za čas. Je alkimija dveh glasbenih svetov, v kateri intuitivno nastajajo zvočno-instrumentalne-vokalne kompozicije, ki slonijo na subtilnosti zvoka in kreativnosti glasbenega izražanja.

 

(OD)Zven trenutka v svoji konstelaciji prehaja od momentov, v katerih zazvenijo le najbolj subtilni minimalistični glasbeni elementi, ki se zdijo kot nekakšen odzven tišini, do abstraktnih bučnih vrhuncev, ustvarjenih z zvokom gongov, bobnov in atonalnih miniatur, ki se lahko že v naslednjem trenutku prelevijo v strukturirane melodične linije, nanizane po točno določenem harmoničnem zaporedju.

 

Je neponovljiv eksperimentalni preformans improvizirane glasbe, ki nastaja spontano v dialogu dveh glasbenikov.

 

Alja Petric, pevka rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture (2012) usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Študira jazz petje na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, je samozaposlena v kulturi in mentorica petja na Glasbeni šoli B.A.S.E. v Ljubljani.

 

Prepoznavna je kot pevka v zasedbi Duo Ponte, v kateri od leta 2014 sodeluje z mag. kitare Damjanom Stanišićem. Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza  in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. V slednjih je združila svoje večletno raziskovanje starodavnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost. V lanskem letu se je prvič predstavila s performansom Zven trenutka, projekt  v letošnjem letu širi in povezuje z gostujočimi umetniki. Nastal je tudi novi glasbeni tandem, s pevko, skladateljico in producentko JUNEsHELEN, pod imenom Zvočne krajine - Spevi & Arije.

 

Zgoščenke: Duo Ponte (2014), The Moment (2014), Duo Ponte-Salon za Eno glasbo (2016), Vrvohodci, uglasbena poezija (2017, Klopotec), Korenine/Koreni (2017, Klopotec )

 

http://www.aljapetric.com/

 

http://www.duoponte.com/

https://www.facebook.com/alja.petric

 

Samo Kutin (1982) je samouk, raziskovalec zvoka, izdelovalec glasbil in eden izmed vidnejših improvizatorjev slovenske scene. Znan je po rabi nekonvencionalnih inšturmentov, bodisi tistih, ki so že izginili iz vsakdanje rabe, ali doma narejenih zvočil. Eden izmed tradicionalnih inštrumentov, ki jih uporablja, je tudi madžarsko srednjeveško glasbilo hurdy gurdy, s katerim ga lahko vidimo predvsem na nastopih eksperimentalne improvizacije. Vodi glasbene delavnice za otroke, ustvarja glasbo za pravljice in gledališča in med drugim sodeluje v glasbenih skupinah Salamandra salamandra in Širom.