Pričetek: Četrtek, 06.12.2018
Trajanje do: 22.01.2019
Lokacija: Mergentalerjeva

Odprti poziv (PODALJŠAN do 22. 1.): Tipografija [Tiptih] v Mergentalerjevi

oblikovanje

Zavod Carnica in TAM-TAM Inštitut razpisujeta drugi odprti natečaj za oblikovanje treh mestnih plakatov na Tomšičevi ulici v Kranju, kjer domuje Mergentalerjeva ulična galerija Kranj
 

[TIPTIH]

Mergentalerjeva ulična galerija Kranj

 
Layerjeva hiša in TAM-TAM Inštitut vabita k sodelovanju v uličnem razstavnem programu Mergentalerjeve galerije v letu 2019. Vabljeni ste vsi, ki vas zanimajo pisave, tipografsko oblikovanje, kaligrafija in umetnost črk. V letu 2019 namreč raziskujemo umetnost pisane besede in njene oblike.
 
Če je pisava svoj razcvet v Evropi doživela z iznajdbo tiska in Gutenbergovih premičnih črt v 15. stoletju, je zgodovini in sedanjosti manj znan gospod po imenu Ottmar Mergentahler leta 1884 izumil stavni stroj (linotype machine), s tipografskimi stavki pa revolucioniziral časopisni tisk. Mojster Mergentahler se sicer zgolj po naključju piše tako kot naša Mergentalerjeva hiša, ki od leta 2016 gosti Mergentalerjevo ulično galerijo. Nikakor pa ne bomo zamudili priložnosti, da iz kulturne dediščine napišemo novo zgodbo. Bodite del nje!
 
Mestni plakat
 
Oblikovanje mestnega plakata je priložnost, kjer si ustvarjalke_ci date duška z inovativno uporabo tipografije in barv. Pravzaprav so eni najboljših plakatnih dizajnov pripravljeni brez podob in brez ilustracij. Eksperimentirajte z velikostjo, širino in nenavadno (ali pa morda čisto navadno) črkovno vrsto. Morda predstavite svojo črkovno vrsto, ki ste jo razvili posebej za to razstavo (ali pa za vašo diplomsko nalogo). Izzivajte čustva mimoidočih, presenetite jih in se predvsem zabavajte s tremi praznimi platni na kranjski ulici, ki leži v osrčju Kulturne četrti na sončni strani Kranja.
 
Komisijo sestavljajo Jernej Kejžar, oblikovalec, Miha Marenčič, vodja projektov v Layerjevi hiši, in Tamara Smolej, sodelavka družbe TAM-TAM.
 
Komisija bo ocenjevala:
*izvirnost osnovne ideje
*inovativnost oblikovanja
*vsebinski kontekst
*razumevanje medija ulične razstave
 
Odprti poziv - oddaja materialov
 
Na pozivu lahko sodelujete vsi. Na voljo so vam trije plakati dimenzij 199x136 cm, a v fazi prijave je lahko vaša ideja zgolj skicirana. Odziv na poziv naj vključuje: kratek opis ideje (200 besed), idejno skico, kratek CV prijavitelja (100 besed) in po želji max. 3 zunanje povezave. Poslanemu materialu dodajte ime in priimek, e-naslov in telefonsko številko ter želen mesec razstavljanja (marec - december 2019). Vse materiale naložite na Google Drive ali na Wetransfer in nam pošljite povezavo na elektronski naslov art@layer.si z naslovom “Tiptih prijava - vaša ime in priimek”.
 
Rok za prijavo
 
Poziv za sodelovanje je odprt med 6. decembrom 2018 in 14. januarjem 2019. Poziv jepodaljšan do 22. 1. Zadnji rok za prijavo je 22. januar ob 24.00. Izbrani na pozivu bodo obveščeni po e-pošti in objavljeni 24. januarja na spletnih straneh in družbenih omrežjih organizatorjev poziva. Prva razstava cikla [TIPTIH] bo na ogled z 8. februarjem (povabljen umetnik), z 2. marcem pa se bo predstavila prva razstava, izbrana z odprtega poziva.
 
Organizator poziva si pridržuje pravico do spremembe pogojev sodelovanja.
Več informacij dobite na info@layer.si.
 
Naslovna fotografija je bila ustvarjena na razstavi Typelatino Guilherma Maglia in Urška Kragelj, avtor fotografije: Miha Marenčič