Pričetek: Petek, 15.03.2019, ob 20.00
Lokacija: Stolp Škrlovec

Dimitrije Dimitrijević

koncert

Dimitrije Dimitrijević (Srbija)

Koncert

Stolp Škrlovec

15. marec, ob 20h


Vstopnine ni


Vodja srbske multižanrske zasedbe Igralom Dimitrije Dimitrijević prihaja v Stolp Škrlovec s svojim alter egom. Na vsakem koncertu nastopi z drugačno zasedbo, vedno pa si lahko obetate samosvoj zvok, ki odmeva vse od trip-hopa do temačnega bluesa, od ambientalne glasbe do R&B-ja.


Za psevdonimom Dimitrije Dimitrijević se skriva Dimitrije Simović, pa ne zato, ker bi se izogibal odgovarjanju na primarno vprašanje družine Simović, to je kako preživeti, ampak ker išče melodičnost v zvenu imen, ki se jih da z lahkoto zapomniti. Kakorkoli, ni čisto naključje, da je dekliško ime njegove mame Dimitrijević.


Začelo se je kot nočna glasbena avantura, posneta na EP “Južno” v Studiu Moskau v Zagrebu, ki ji je sledil še drugi EP “Ponestače”, posnet dva meseca kasneje v istem studiu. To je Dimitrija pripeljalo k ideji nastopanja v živo, medtem ko je nenehno razvijal in spreminjal performans in ozadje ključnih idej in tem, predstavljenih na EP-jih. Do zdaj je igral na več kot 30-ih koncertih, pri čemer si niti dva nista bila povsem podobna. Sodeloval je z mnogimi glasbeniki: Saro Lenar, Vedranom Peterneljem, Ivanom Grobenskim, Milošom Vojvodićem, Ivono Ivković, Leo Mihaljević, Milico Rašić, Viktorjem Slamnigom, Silvio Bočićem, Hrvojem Klemenčić, Pavlom Bojanićem, Nenadom Kovačićem, Luko Čapetom, Makom Murtićem, Željkom Ljubićem, Leo Beslać, Boškom Mijuškovićem, Danilom Lukovićem in drugimi.  


Ni potrebno posebej poudariti, da je vsak od zgoraj naštetih glasbenikov po svoje vplival na Dimitrijev glasbeni slog. Kot pravi sam, je dobra stran alter ego manijaka, da se pred tabo odpira veliko različnih možnosti in prepričanost, da je edina omejitev, ki jo imaš, samoumevna. “Trip hop, dark blues, R&B, ambiental, funk, world, vsi ti žanri so produkt velikega toka idej. Veliko velikih nastopov je pred nami in tudi album “Čar-pitanje”.”

 

Dimitrije Dimitrijević sta:

Dimitrije Simović

Sara Renar

 

Sara Renar je zagrebška kantavtorica, ki pripada skupini priznanih glasbenih imen nove generacije v regiji. Za seboj ima izdajo štirih studijskih albumov. Album Djeca je bill leta 2014 nominiran za nagrado Porin v kategoriji najboljšega debitantskega albuma, leta 2015 pa je bila Sara za EP Jesen nominirana v dveh kategorijah (najboljša ženska vokalna izvedba in najboljši alternativni album), nagrado Porin pa je dobila v kategoriji vokalne izvedbe. Album Tišina iz leta 2016 je bil nominiran za evropsko nagrado Impala za najboljši album leta. Zadnji album Gdje povlačiš crtu je najbolj medijsko odmeven in kritike so si bile enotne, da si zasluži posebno pozornost. V zadnjih treh letih je Sara nastopila na 250 koncertih po Evropi. Poleg produciranja lastne avtorske glasbe je sodelovala tudi pri projektih gledališke skupine Montažstroj in umetniškega koletiva SKROZ.
 
 

 

 

.