29. 6. - 15. 8. 2018

https://kaos.layer.si

 

Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec, Mergentalerjeva, kulturna četrt Kranja

 

KAOS

Layerjeva hiša, hiša umetnikov, napoveduje prvi festival sodobnega kolaža. Sklop umetniških dogodkov staro mestno jedro Kranja od 29. junija do 15. avgusta spreminja v preplasten konglomerat barv, idej in raznolikih izrazov. Z osrednjo razstavo domačih in mednarodnih umetnikov, ki se odpira v četrtek, 5. julija ob 18. uri, KAOS prinaša sodobne prikaze razumevanja in uporabe tehnike kolaža, s spremljevalnimi aktivnostmi pa ponuja spoznavanje povabljenih umetnikov, sveže pristope k združevanju različnih žanrov, tako umetniških kot glasbenih. V kulturni četrti Kranja se bo to poletje težko izogniti ustvarjalnemu kaosu. Kaj če bi se na delavnicah, ki bodo potekale celo poletje, preizkusili tudi vi? Kaj če bi Kranj postal mesto sodobnega kolaža?

 

Poziv umetnikom

Layerjeva hiša vabi umetnike od daleč in blizu, da sodelujejo na pozivu festivala sodobnega kolaža KAOS. Na pozivu iščemo dela za razstavo v galeriji stolpa Škrlovec. Do 8. maja so odprte aplikacije, v žiriji pa so Maja Antončič (kuratorica razstave, SI), Claudio Beorchia (umetnik kolaža, IT) in LANE (umetnica kolaža in soustanoviteljica festivala Collagistas, GR).

Poziv se odpre s 27. marcem in zaključi 8. maja 2018.

 

Kaj če / What if

Da, da. Raziskovanje kolaža že več kot stoletje vstopa v umetniške prakse, vidna sporočila in razna medijska okolja. Lastnostim likovne tehnike in materialnosti na eni strani ter obravnavi likovnega prostora na drugi se pridružita vprašanje časovnosti in namera zmožnosti. Predvsem zmožnost učinkovitih vsebinskih dražljajev. Iskanje vzporednih medijskih okolij v trenutni realnosti ali utopičnih krajev iz že znanih formulacij vidnega, snovanje kreativnih manifestov ali večplastnih konceptov vedno znova premišljujejo tudi umetniki sodobnega kolaža. Vstopajo v združitev na videz nemogočega. Na platnu, papirju, filmskem traku, v glasbi, vse bolj tudi v digitalni sferi. Kolaž lahko še danes razumemo kot nekakšno materialno formo rekontekstualiziranih idej, značilnih za sodobno umetnost. Da, da. Lepljenje ni le lepljenje, je ustvarjanje novega, izraz lastnega, spoznavanje sprotnega, je vnovično iskanje možnosti v mreži odnosov med umetnostjo in pojavi sodobnega sveta.

Maja Antončič, kuratorica osrednje razstave

 

EKIPA in KONTAKT

Maruša Štibelj, umetniška vodja festivala

Maja Antončič, kuratorica osrednje razstave

Zala Vidali, izvršna producentka

kaos@layer.si

 

Kaos, mednarodni festival sodobnega kolaža organizira Layerjeva hiša (upravljalec Zavod Carnica)

www.layer.si