LAYER, HVALA ZA ROŽE

Spremljevalni festival ob razstavi Banksy, Thank You For The Flowers

 

PODROBNI OPISI DOGODKOV

Torek, 31. maj, ob 18h: VELIKO ODPRTJE

Banksy, Thank You For The Flowers, razstava v Galeriji Layerjeve hiše

Z Banksyjem se v estetiziranem svetu globalnega centra lahko srečamo skorajda na vsakem koraku – in navkljub temu (ali prav zato) je od hiperinflacije različnih oblik blagovne in estetske inkorporacije serviranih v vse pore vsakdanjega življenja pod pogoji neoliberalizma nacionalnih držav, ostala pri njemu samo še ena neznanka: Banksy je še vedno daleč naokrog najbolj prepoznaven anonimni ulični umetnik. V svetu, ki ga prežema družba spektakla, v urbaniziranem vsakdanjiku, kjer ne moremo mimo neprestanega nadzorovanja, v informacijski kibernetični hrbtenjači, preplavljeni z zgodbami kriminaliziranih žvižgačev in nešteto (samo)portretiranih seksualizacij teles, vsemu navkljub umanjka ravno Banksyjeva identiteta, njegovo dejansko ime. Mesto misterioznosti tako nadomešča njegov podpis; natanko avratičnost slednjega pa vrti številke navzgor – najsi bo to vrednost njegovih licitiranih stvaritev oziroma cena nepremičnin, na katerih je pustil svoj pečat ali pa število njemu posvečenih člankov, razstav, oboževalcev in antagonistov. O kontradikcijah notoričnega streetartističnega alkimista se bo mogoče prepričati na lastne oči, dotaknile se nas bodo lahko (ne pa mi njih) razstavljene in podpisane Banksyjeve stvaritve (bodisi iztrgane iz ulice bodisi namenoma napravljene na premične medije) in spremljevalne inštalacije, ki ga, vsaka na svoj način, vzamejo v precep.

 

Layer Banksy, vizualno mapiranje v Layerjevi sobi

Avtorja: Jakob Drmota, Domen Dolenc (OpenLab)

Video mapping oziroma vizualno mapiranje se loteva reinterpretacije fresk učencev Leopolda Layerja. Projekcije Banksyjevih stvaritev na stvaritve Layerjevih rekontekstualizirajo prvotne zidne podobe in iščejo ne samo estetske, temveč tudi biografske vzporednice med obema.

 

ABVH: Moving Graffiti, skrita soba

Srbskemu umetniku, ki se skriva pod kratico ABVH, statične podobe ponovno prebuja k življenju s pomočjo GIF animacije. Kar je za vekomaj zamrznjeno v času ter prostoru in ovekovečeno s fotografijo, ABVH spreminja v dinamično nekajsekundno premikajočo se podobo preko formata GIF (Graphics Interchange Format). Na ta način začnejo Banksyjeve ulične intervencije neposredno komunicirati tudi z obdajajočim prostorom.

 

Style Wars 2 (10 min izsek)

Veli in Amos, multiustvarjalna slovensko-švicarska naveza, se je s kamero podala raziskovati globalne razsežnosti trenutne grafitarske subkulture. Proti koncu dokumentarca ju zanese tudi v Gazo, kjer se srečata z vrsto lokalnih reakcij na Banksyjeve intervencije – eni ga prodajajo, drugi ga pakirajo v tematske turistične aranžmaje, spet tretji barvajo čezenj. Film je (tudi poimensko) nekakšen daljni naslednik legendarnega dokumentarca Style Wars iz leta 1983.

Vstopnice: 6 € / 5 € (dijaki, študenti, upokojenci, Kranjčani in Kranjčanke)

 

Shadi AlQarra: Banksy v Gazi, Stolp Škrlovec – stolp intermedijske umetnosti in fotografije

Palestninski freelance fotograf, ki deluje v Gazi ter od leta 2011 dokumentira človeške zgodbe v vsakodnevnem življenju v Gazi. AlQarra pripravlja serijo fotografij, na katerih bodo prikazane lokacije, kjer je svojo sled pustil Banksy, ko je večkrat, zadnjič lani, svoje nestrinjanje s politiko Izraela izrazil na delih zidov. Fotografije izpostavljajo motiv umeščenosti poslikav v prostor, ki ne prizanašata nikomur, tudi grafitom ne.

 

Tim Pregrad: Lovka, kranjski mural #1 na slepi steni ob Layerjevi hiši

Kranjski mladec, ustvarjalec in aktivist Tim Pregrad kraca že od vrtca, prvi grafit pa je nasprejal v osnovni šoli. Tim je kranjski javnosti dobro znan kot član društva SubArt, ki v pravo smer pelje Trainstation SubArt, aktiven je v otroškem kulturnem centru Krice Krace, svoj pečat pa je pustil tudi na prvem zemljevidu za mlade in zvedave Navadn Kranj Layerjeve hiše. Od muralov, to so »tiste velike slike čez cele bajte«, ima najraje poslikave gospodične MAD C, sledijo Sofl es kru in Banksy, pri domačih pa navija za 1107 klan. Stene rad slika v ilegali in v podhodih, a kaj, ko je dobil priložnost, da napravi mural na steni v Layerjevi hiši. Kaj prinaša lovka, bo vidno konec maja!

 

Glasbena spremljava na vrtu: DJ ERMA presents Bristol Sound​

 

RaumZeitPiraten (DE): LightRod / SvetloVod

Torek, 31. 5., in sreda, 1. 6., ob 18h do 21h; dvodnevna delavnica + sreda, 1. 6., ob 21h skupinska vizualna urbana intervencija senčnih kolažev in svetlobnih grafitov

RaumZeitPirati prihajajo iz Nemčije in vas vabijo na svetlobni sprehod po Kranju. Insipirirani s strani Einsteinovega »Prostor-čas«-a si dovolijo, da ti dve dimenziji determinirata tudi njihovo ustvarjanje. Ker so pač pirati, jih ekonomski in komercialni interesi ne zanimajo, zato premikajo prostorske in časovne elemente ter gradijo svoje svetove tako, kot si želijo. SvetloVod je eden od optičnih inštrumentov, ki je nastal v njihovih laboratorijih. Primeren je za analogno projekcijo vseh vrst prosojnih objektov na ulice, pročelja, zidove in skrite kotičke, ki jih spreminja v kolektivni zaslon. V tem odprtem eksperimentu se sodelujoči sami odločajo, koliko humorja, norosti in absurdnosti bodo spustili v igro senčnih kolažev in svetlobnih grafitov.

Svetlobni grafiti uspešno križajo elektroniko, robotiko in grafitarski praxis, saj s pomočjo na stavbe usmerjenega analognega projektorja izrisujejo želene podobe s skupinsko akcijo performativnega in simboličnega »poseganja« po privatni in javni lastnini.

Cena delavnice: 10 € (v ceno je vključen ogled razstave Banksy, Thank You For The Flowers), prijave na info@layer.si.

V sodelovanju z društvom Ljudmila in festivalom Svetlobna Gverila, kjer bodo 4. junija RaumZeitPirati in kranjski delavničarji tudi nastopili v ljubljanskem Botaničnem vrtu.

 

Festival PLESKA – likovno-glasbeni festival, terasa Layerjeve hiše, sreda, 1. 6. – petek, 3. 6.

Sreda, 1. 6., ob 21h

RaumZeitPirati in delavničarji: Urbana vizualna intervencija na ulicah Kranja

 

ob 21.30: Videopoetika, poezija in video

sodelujoči: Robertina Šebjanič, Anja Golob, Zoran Srdić Janežič, Gregor Podlogar, Saša Spačal, Lucija Stupica, Gorazd Krnc, Peter Semolič, Maja Smrekar, Ana Pepelnik, Primož Čučnik

V sodelovanju z Zavodom Gulag.

 

Četrtek, 2. 6., ob 21h

ŠKM banda in Izland, koncert in vizualizacije

Premierni nastop beltinške ŠKM bande skupaj z izolskim vizualnim tandemom Izland. Mitja Sušec, Iztok Koren, Jernej Koren in Jernej Sobočan že več kot deset let in po štirih ploščah na srečo vseh nas še vedno ostajajo zapriseženi instrumentalni glasbi, ki jo na svojstven in vedno razigran način podajajo v vode neofolka, afriških zvokov, celo post-jazza.

Izland sta Izolana Gašper Milkovič-Biloslav in Marko Vivoda, ki svoje analogno gnane vizualne stvaritve podpisujeta pod zasedbi Silence in Random Logic ter z glasbenikom jesusonecstasy sodelujeta pri intermedijskem projektu Soundlighter, bosta Layerjevo hišo oblekla v utekočinjene barve v ritmih ŠKM bande.

 

Petek, 3. 6., ob 20h

Lo Milo: Forme, odprtje razstave - prostorske postavitve na Stolp Škrlovec

V Banja Luki rojen in  Ljubljani živeč diplomirani slikar in podiplomski študent na ALUO s postavitvijo svojih del na steno srednjeveškega stolpa prikazuje naravo odnosa umetnost in prostor. V odprtem zunanjem prostoru so njegova dela podvržena vremenskim vplivom, kar umetnik koristi za opozarjanje na izginjanje in fizično omejenost umetniških del v javnem prostoru.

 

Petek, 3. 6., ob 21h: DVOCIKEL: Your Gay Thoughts IN Headshotboyz, koncert in vizualizacije

Your Gay Thoughts, ljubljanski avdio­vizualni kolektiv, izvaja opojno elektroniko, ki se jo da opisati kot post-pop z odvodi downtempo hiphopa, post-punka in juke scene. Lani so izdali prvenec The Watercolors, Gregor Kocijančič (vokali, klaviature, elektronika, bas kitara), Fejzo Košir (ritem, bobni), Luka Uršič (vokali, klaviature) in Mina Fina (video projekcije) pa so v sklopu glasbene rezidence Dvocikel skupaj z madžarskim producentskim dvojcem Headshotboyz ustvarili še nove EP, ki ga premierno predstavljajo v Kranju, dan kasneje pa v Ljubljani.  

Headshotboyz je dvojec iz Budimpešte, ki ga sestavljata Lajos Nadhazi in Kristof Ambrozy. V zadnjih letih sta z izdajami pri založbi Project:Mooncircle in prispevki na kompilacijah MadHop žanrski spekter lastne produkcije postavila v razne oblike abstraktne beats scene.

 

ŽIVA ULICA, ulični festival, 16., 17. in 18. julij

Četrtek, 16. junij, ob 19h, odprtje razstave Nejc Zajec: I Frame Graffiti

Z javno intervencijo, ki bo potekala na Tomšičevi ulici želi avtor projekta razširiti intimo galerijske razstave s postavitvijo le te v javni prostor. I Frame Grafitti je razstavni projekt, ki okvirja grafite in jih postavi pod dejstvo, da so postali umetniško delo. Projekt je avtor začel realizirati v začetku letošnjega leta in bo prvič tudi predstavljen javnosti, kjer si bo poleg kranjske možno ogledati tudi intervencije ljubljanskih in münchenskih ulic. Avtor pripravlja tudi spletno dokumentacijo v obliki 3D virtualne galerije.

Nejc Zajec je kranjski vizualni in video umetnik, študent videa in novih medijev na ALOU v Ljubljani. Svoje delo predstavlja na festivalih in skupinskih razstavah, ukvarja se z videom, grafičnim oblikovanjem in ustvarja uporabne ter razstavne izdelke.

 

Petek, 17. junij, ob 16h in sobota, 18. junij, ob 10h

Delavnica klesanja kamna z Markom Drpićem

Pustite sled na kamnu za vedno. Namen 8-urne delavnice je pridobiti osnovno znanje ročnega klesanja črk v kamen. Najprej bomo spoznali zakonitosti risanja črk in konstruiranja napisov in se poučili še o izboru orodja in kamna. V praktičnem delu se bomo učili voditi dleto na ravnih in zakrivljenih delih črk ter postopoma izdelati V-utor, ki je glavna značilnost v kamen vklesane črke. Na delavnico lahko prinesete že izdelane predloge na papirju. Predznanje ni potrebno.

 

Petek, 17. junij, ob 19h

Maruša Štibelj: Nekega dne/One day, odprtje razstave v ulični galeriji na Mergentalerjevi hiši (nasproti Layerjeve hiše)

Nekega dne, aprila 2015, se je po Tokiu potikala kranjska umetnica Maruša Štibelj in fotografirala stik ulice z ljudmi – človeške noge. Glede na noge, njihove značilnosti, osebnost čevljev in način, kako jih posamezniki nosijo, je določila zgodbe iz preteklosti – oglase za spoznavanje prijateljev in partnerjev iz revije Antena v letih 1982-83, in jih povezala z njimi. Rezultat so duhoviti, včasih tragikomični kolaži, ki se bodo do konca julija kazali na plakatih ulične galerije.

Maruša Štibelj, diplomirana likovna pedagoginja, ima za seboj številne samostojne in skupinske razstave ter izvedene umetniške inicative. Zadnje tri leta se izraža predvsem skozi tehniko kolaža. Svoje poslanstvo in mesto je našla v oživljanju starih predmetov, slik in člankov, v sestavljanju kolažev in obujanju spominov.

 

Ob 21h: Severa Gjurin, koncert na terasi Layerjeve hiše

Severa Gjurin, samostojna glasbena in likovna umetnica, članica dua Severa Gjurin & Dejan Lapanja, zopet prihaja v Layerjevo hišo!

 

Sobota, 18. junij, ob 9h

Živa ulica, Tomšičeva ulica = moja dnevna soba

Sosedski ulični festival ustvarjalnosti.

 

Ob 11h: Grafiti delavnica z upokojenci, mentorji: klan 1107

Eden izmed najbolj trdovratnih stereotipov grafitiranja povezuje tovrstno ulično prakso izključno z mladimi. Ker je situacija na terenu nemalokrat drugačna, bo tudi tokratna grafitarska delavnica namenjena starejšim prebivalkam in prebivalcem Kranja. Ob pomoči grafitarskega kolektiva 1107 bodo lokalne upokojenke in upokojenci javno izrazili svojo ustvarjalno plat.

 

Ob 12h: Kvačkani grafiti s Špelo Gale (delavnica poteka od 18. 6. do 23. 6.)

Kvačkani grafiti že globalno uveljavljena praksa v urbanem prostoru, v Sloveniji pa se z njimi lahko bolj poredko srečamo na ulicah.  Gverilsko pletenje prevprašuje intimno prakso kratkočasenja naših babic in jo nanovo definira s kolektivnim ustvarjanjem, vpletanjem v urbano okolje in lomljenjem spolne uokvirjenosti ustvarjanja s prejo. Vabljene pletilke kot tudi vsi nadobudni pletilci!

 

POLETNA MUZEJSKA NOČ, 18. junij

Ob 19h: David Almajer: Divjaki in divjačina, kranjski mural #2 na zidu ob Layerjevi hiši

David Almajer, avtor verjetno najbolj znanih kranjskih zidnih poslikav, ki se nahajajo na Tomšičevi ulici, na steni lokala Črni Baron, kasneje Jazz Cluba in prikazujejo glasbenike Johna Coltranea, Jaca Pastoriusa in druge. Tokrat bo svoj pečat pustil na zidu ob terasi Layerjeve hiše.

David Almajer, skupaj s partnerko Evo Berce, ustvarja unikatne keramične izdelke pod znamko Flamma Art, njun atelje se od lanskega leta nahaja v Layerjevi hiši.

 

Ob 20h Večerni vodeni ogled po razstavi Banksy, Thank You For The Flowers

Ob 21h Koncert pod zvezdami

Ob 23h Nočni vodeni ogled po razstavi Banksy, Thank You For The Flowers

 

Četrtek, 23. junij, ob 18h

Odprtje prodajne razstave Rože na ulice! v Hiši na koncu tunela

Hiša na koncu tunela in Layerjeva hiša združujeta moči in pod eno idejno streho pripravljata razstavo lokalnih oblikovalcev in ustvarjalcev. Rože na ulice! prikazuje raznoliko umetnost – industrijsko oblikovanje, umetniške in uporabne izdelke, fotografijo in vmesne ustvarjalne prakse, za katerimi stojijo domači umetniki in vabi vse, da ob obisku Kranja in razstave Banksy, Thank You For The Flowers podprete lokalno sceno. Izdelki so izbrani na pozivu za ustvarjalce, na katerem se jih poziva, da svojo ustvarjanje interpretirajo v okviru aktivističnega vzklika Rože na ulice!

Prodajna razstava bo odprta do 5. septembra po sledečem urniku:

torek in nedelja: 15. - 19. ure

sreda - sobota: 10. - 19. ure

ponedeljki zaprto

POZIV: http://www.layer.si/si/razstave/razstava/164/roze-na-ulice.html

 

četrtek, 23. junij, ob 21h: DVOCIKEL: Skarabej IN Aritmija, koncert v Layerjevi hiši

Skarabej, zasedba, ki sta jo še nedavno v dialogu med hang drumom in violino prepletala Boris Magdalenc in Matija Krečič, je spremenila svoj sestav. Matijo za violino je zamenjala vokalistka Tea Vidmar, zvočno sliko pa še vedno oblikujejo afriški in arabski ritmi ter meditativni trans vložki, podprti z vokalnim eksperimentiranjem.

Duo Aritmija sta kitarska virtuoza Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino, ki ob prebiranju strun poslušalce vodita na prelepo popotovanje po glasbenih pokrajinah, od ritmike etno balkanskega izročila do odtenkov flamenka, jazza in countryja.

Skarabej in Aritmija so v Layejrevi hiši na glasbeni rezidenci Dvocikel ustvarili novo glasbeno zgodbo, ki nas bo popeljala po poetični zvočni pravljici.

 

petek, 24. in sobota, 25. junij, ob 17h

Pocestnica – vodeni ogledi Kranja in v Rovih pod Starim Kranjem

Ulični umetniški eksperti z močjo domišljije spreminjajo vsakdanje elemente mesta v vrhunska umetniška dela. »Ready-made« galerija na prostem se po gostovanjih v številnih mestih to poletje ustavlja v Kranju in nikoli prej opažene nepravilnosti na ulicah, fasadah, vrtovih in stopniščih spreminja v umetniške izdelke, ki dobijo nov smisel. Pocestnica udeležencem omogoča soustvarjanje interaktivne umetnosti in nagovarja, da sodelujejo v rekonceptualizaciji javnega prostora.

V sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj. Vstopnina 8 / 7 / 6 €, v slovenskem in angleškem jeziku. Ob ogledu Pocestnice cenejši vstop na razstavo Banksy, Thank You For The Flowers (doplačilo 4 €).

 

SUBART Festival, glasbeni festival, od 1. do 10. julija

Festival SubArt prinaša v staro mestno jedro Kranja nekompromisno svežino glasbenih in ustvarjalnih dogodkov pod okriljem ekipe Trainstation SubArt. Na različnih odrih kranjskih prizorišč bodo godli kar trije ansambli iz Združenih držav Amerike: New York Ska-Jazz Ensemble, Brujeria in Kultur Shock ter seveda mnogi drugi. Iz Italije prihajajo na ponovni obisk gorenjske prestolnice študenti Akademije Lepih Umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia), ki bodo za seboj pustili nekaj zidnih poslikav v okolici kranjske železniške postaje.

V organizaciji društva SubArt.

 

1. in 2. julij, 2-dnevna delavnica e-tekstilij z Lynne Bruning (US)​

Lynne Bruning (ZDA) je mednarodno uveljavljena modna oblikovalka, DIY hekerka in ustvarjalka ter inovatorka na področju nosljive umetnosti, e-tekstilij, adaptivnih tehnologij in novih medijev. Poznamo jo predvsem po poučnih internetnih oddajah eTextile Lounge ter kot dolgoletno izvršno producentko legendarnega festivala Burning Man (Nevada, ZDA). V svojem delu združuje diplomo iz nevrofiziologije, magisterij iz arhitekture ter različne tekstilne prakse, ki so globoko zakoreninjene v njeni družinski zgodovini, s čimer kreativno združuje svetove znanosti, tekstilij, mode in tehnologije. Njeni prepoznavni, inovativni in nagrajeni dizajni v tkaninah prepoznavajo več kot zgolj kos blaga ter odpirajo vrata v razumevanje kompleksnejših tehnologij za oblikovanje površin današnjega časa.

V sodelovanju z društvom Ljudmila in društvom SubArt.

 

petek, 8. julij, ob 19h

Odprtje razstave Fotosfera: Razglednice iz Slovenije, Stolp Škrlovec – stolp intermedijske umetnosti in fotografije

Razglednice iz Slovenije kritično in cinično prikazujejo vsakdanje motive slovenskega urbanega in ruralnega okolja. Osrednji motivi fotografij so vsakdanje dogajanje, ki večini ljudem ostanejo neopaženi. Fotografi Fotosfere pri Razglednicah iz Slovenije črpajo iz osnovnega pomena besede razglednica in se poigravajo z vsebino. Pri izboru motivov so avtorji zavzeli avtorski pristop, saj se niso opredelili na turistično najzanimivejše kraje, ki so sicer predstavljeni na slovenskih razglednicah, temveč so svojo inspiracijo iskali v urbanem in ruralnem okolju, ki je izvzet iz uradnih slovenskih razglednic ali turističnih brošur.

Fotografi Andrej Potrč, Vid Jakop, Miro Nunić, Žiga Gričnik in Jaka Teršek se pod imenom Fotosfera predstavljajo od leta 2015.

 

torek, 23. avgust, ob 19h

Odprtje razstave kreditno sposobnih plakatov Tomaža Šantla v ulični galeriji na Mergentalerjevi hiši (nasproti Layerjeve hiše)

Opus fotografij Tomaža Šantla, multimedijskega umetnika, prikazuje motive, ki jih avtor išče v scenografiji komercialnih sporočil v javnem prostoru. Inspiracijo za svoja dela išče v nakupovalnih središčih in na ulicah, na katerih se bohotijo jumbo plakati, ki zakrivajo pogled na verjetno le še enega od razgledov, zasičenega s slogani in logotipi.

Tomaž Šantl živi v Ljubljani, svoja video in fotografska dela pa je razstavljal na številnih festivalih v Sloveniji in v tujini.

 

Kamen, škarje in pa pir, mednarodni ustvarjalni festival, od 23. do 30. avgusta

V Layerjevi hiši gostimo mednarodni tabor umetnikov, arhitektov, urbanistov in raziskovalcev prostora. Ukvarjali se bomo s formacijo kulturne četrti Tomšičeve ulice, ji podarjali nove kontekste in se spraševali, kako bi prostor vplival na naše odnose do njega, če bi mu spremenili namembnost, vlogo, ime.

 

sreda, 31. avgust, ob 18h

Odprtje razstave Odporniški grafit med drugo svetovno vojno, kuratorice Helene Konda

Grafiti so medij, ki se je v slovenskem prostoru začel pojavljati v svoji politični obliki tekom 2. svetovne vojne, ko je bila Ljubljana na gosto popisana z gesli odpora proti okupatorju. Grafitirali pa niso le odporniki, napisi na stenah so bili tudi politično nevtralni ali pa naklonjeni okupatorju. Razstava prvič sistematično prikazuje, kako se je na Slovenskem tekom druge svetovne vojne uporabljajo in izrabljalo politične grafite in druge ulične tehnike. Žal ne obstaja veliko fotografij odporniških grafitov, ker je bilo tudi njihovo fotografiranje strogo prepovedano. Fotografije, ki obstajajo, so zato toliko bolj dragocen zapis časa in dokaz o pogumnih aktivistih, ki so posredno in neposredno artikulirali kulturno identiteto na celotnem slovenskem ozemlju.

Helena Konda raziskuje grafite v Ljubljani že več kot 20 let v obliki različnih dejavnosti: 1998 do 2008 – Ljubljanski grafiti (prva tradicionalna grafitarska delavnica v Ljubljani), 2000 – svetovanje pri organiziranju grafitarskega festivala Suburban Cakes, 2004 – svetovanje pri pripravi razstave Grafitarji v MGLC, 2006 - organizacija šole grafitiranja s krujem ZEK in CSD Ljubljana - Šiška. Po izobrazbi je univ. dipl. ekon., grafite pa preučuje v okviru podiplomskega študija etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

 

FILMMIXER #3, festival neodvisnega filma Kranj, četrtek, 1. – nedelja, 4. september

Začuti utrip mesta skozi film

Festival neodvisne filmske produkcije se v začetku septembra že tretjič zapored vrača v gverilske filmske dvorane v starem mestnem jedru. V Layerjevo hišo, Stolp Škrlovec, Mestno knjižnico ter na Vovkov vrt z mešanico različnih – in brez izjeme odličnih – filmov prinaša živahno cinefilsko dogajanje. Festival, ki bo letos potekal pod sloganom »urbana džungla«, se bo tematsko prepletal tudi z razstavo Banksyevih del. Kranj bo tako mladostno utripal skozi kratko in dolgometražne festivalske hite Girl Power (2016), Europe, She Loves (2016), Tangerine (2015), Hight Rise (2015) in druge. Na številnih filmsko in urbano obarvanih spremljevalnih dogodkih pa bomo tokrat razmišljali predvsem o urbanizmu.

Odprtje festivala - 1. september, ob 20h: Girl Power

Girl Power je prvi dokumentarec na svetu, ki se posveča izključno ženskim grafitarkam v dominantno moški subkulturi. Zajame grafitarke iz petnajstih mest, gonilna sila projekta pa je češka ulična umetnica Sany, ki jo bomo tudi gostovali na slovenski premieri. Pogovor s scenaristko, grafitarko in producentko Sany bo vodila Mankica Kranjec, ki končuje magistrsko nalogo na temo žensk v svetu grafitov.