PIANOPOLIS 2019 

Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Kranj

13. 9. - 15. 9. 2019

layer.si/pianopolis

 

Joep Beving (NL), Shida Shahabi (IR/SE), Carlos Cipa (DE), Drago Ivanuša (SI), Zlati pianisti (SI): Lara Oprešnik, Matija Drofenik, Urban Stanič, Nastasja Češnjevar Ušumović, Vid Ibic, Pia Landeker, Tobija Avšič


Pianopolis, prvi festival za mesto in klavir, v treh večerih v kranjskem stolpu Škrlovec povezuje sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. Po lanskem junijskem uličnem koncertnem maratonu in septembrskem festivalu, Layerjeva hiša s programskima partnerjema PianoRoom in KUD Kataman naznanja že drugi jesenski klavirski praznik s premiernimi nastopi domačih in mednarodnih glasbenikov.

 

Nastopajoči

 

Shida Shahabi (IR/SE)

Shida Shahabi je mlada pianistka iranskih korenin živeča na Švedskem. V Kranj prihaja s svojim prvencem Homes, izdanim za založbo 130701 / Fat Cat Records. Njena glasba nastaja v iskanju preprostega, skromnega in razmišljujočega izraza. Glasbene krajine Shide Shahabi so romantične, na trenutke klasične, tudi vedre, vsekakor pa iskrene in nepretenciozne.

Več: shidashahabi.com

 

Joep Beving (NL) 

Z aprila 2019 izdanim solo albumom Henosis Nizozemec Joep Beving zaključuje trilogijo, ki jo je pod okrilje vzela legendarna nemška založba Deutsche Grammophon. Beving raziskuje nove teritorije ter se spogleduje z orkestralnimi in elektronskimi zvoki. Njegova drzna preprostost navdušuje poslušalce po celem svetu ter velja za enega najbolj poslušanih post-klasičnih pianistov na svetu. Na najnovejšem albumu je sodeloval s Cappello Amsterdam, Echo Collectivom in Maartenom Vosom.

Več: joepbeving.com

 

Drago Ivanuša (SI)

Pianist Drago Ivanuša se na Pianopolisu predstavlja s projektom La Bête Humaine, ki se, kot pove naslov, naslanja na film Jeana Renoirja. Album prinaša glasbeni vpogled na čas v katerem živimo, položaj posameznika v svetu polnem napetosti, tako podobnih tistim v času, ko je nastal omenjeni film. Drago Ivanuša je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev. Njegova glasba je ekspresivna in nepredvidljiva, z močno in natančno dramaturgijo in vznemirljivo vsebino. Je navdušen improvizator, hkrati pa se njegova glasba napaja tako pri starih, predvsem baročnih, kot tudi skladateljih sodobnega časa.

Več: www.dragoivanusa.com

 

Carlos Cipa (DE)

Carlos Cipa, v Munichnu živeč skladatelj in pianist, se na Pianopolisu predstavlja z najnovejšim albumom Retronyms. Slednji predstavlja združitev njegovega klasično klavirsko-skladateljskega zaledja z zanimanjem za eksperimentalne forme in pop glasbo. Improvizacija gre z roko v roki z dovršeno kompozicijo, medtem ko se akustični (in deloma nenavadni) instrumenti kot je čelesta, srečajo z metodami elektronske produkcije ali analognimi sintisajzerji. Cipa z albumom Retronyms, pri katerem je sodeloval z različnimi glasbeniki, dokazuje, da je radikalno nadgradil svoj skladateljski pristop, saj je vsaka nota na albumu natančno premišljena, kljub vsemu pa Retronyms oddaja nalezljivo živahnost.

Več: https://carloscipa.de

 

Zlati pianisti (SI)

Zlati pianisti, Lara Oprešnik, Matija Drofenik, Urban Stanič, Nastasja Češnjevar Ušumović, Vid Ibic, Pia Landeker in Tobija Avšič, bodo 15. septembra nastopili na klavirskem koncertu, na isti dan pa bo premierno predstavljena tudi plošča z istoimenskim naslovom Zlati pianisti. Zlati pianisti so zmagovalni pianisti 48. tekmovanja slovenskih glasbenikov, ki so praviloma kasneje nosilci glasbenega življenja v Sloveniji.

 

V okviru letošnjega festivala odpiramo razstavo francoskega fotografa Romaina Thieryja: Rekvijem za klavirje. Več informacij

 

 

Vstopnice 

Petek: 10/ 13

Sobota: 10 / 13

Nedelja: 5/ 7

 

Vstopnice v predprodaji so na voljo prek spleta na olaii.com, v trafikah 3 DVA, na bencinskih servisih OMV in na blagajni Kavarne Layer, rezervirate pa jih lahko tudi na rezervacije@layer.si

 

 

Časovnica

 

petek, 13. 9., ob 20h Stolp Škrlovec

Shida Shahabi (IR/SE)

Joep Beving (NL)

sobota, 14. 9., ob 20h Stolp Škrlovec

Drago Ivanuša (SI)

Carlos Cipa (DE)

nedelja, 15. 9., ob 20h Stolp Škrlovec Zlati pianisti: Lara Oprešnik, Matija Drofenik, Urban Stanič, Nastasja Češnjevar Ušumovič, Vid Ibic, Pia Landeker in Tobija Avšič 

 

 

Povezave:

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/2404785769754223/

Spletna stran: layer.si/pianopolis

Facebook: facebook.com/pianopolisfest/

Instagram: instagram.com/pianopolisfestival/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC47UFmIrwy-Hlbg578yoxRQ

 


Organizator: Layerjeva hiša (Zavod Carnica)

Programska partnerja: PianoRoom in KUD Kataman

Podporniki: Mestna občina Kranj; Prešernovo gledališče; Zavod za turizem in kulturo Kranj; Glasbena šola Kranj 

Medijski partner: TAM-TAM 

 

 

 

---

 

PIANOPOLIS 2018

21.-23. 9. 2018

Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Kranj

www.layer.si/pianopolis

 

Olga Scheps (Rusija/Nemčija), Poppy Ackroyd (Anglija), Jure Goručan (Slovenija), Bowrain (Slovenija), Rok Zalokar (Slovenija)

 

Pianopolis, prvi festival za mesto in klavir, v treh večerih v kranjskem stolpu Škrlovec povezuje sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. Po junijskem uličnem koncertnem maratonu, na katerem je nastopilo 38 pianistov na treh lokacijah v središču Kranja, Layerjeva hiša s programskima partnerjema PianoRoom in KUD Kataman naznanja še jesenski klavirski praznik s premiernimi nastopi domačih in mednarodnih glasbenikov.

 

Nastopajoči:

 

Olga Scheps (Rusija/Nemčija) 

Olga Scheps (1986, Moskva) velja za eno izmed najbolj nadarjenih mladih pianistk v svetovnem merilu. Koncertno kariero je začela z dvanajstimi leti in že kot mlada pianistka prejela številne nagrade. Nastopila je na več uglednih festivalih in koncertih po Italiji, Danskem, Aziji, ZDA idr. Ekskluzivno snema za založbo Sony Classical in je Steinwayjeva umetnica. Podpirata jo Nemški narodni akademski sklad (German National Academic Foundation) in Nemški sklad Deutsche Stiftung Musikleben.

Več na: olgascheps.de/

 

Poppy Ackroyd (Anglija)

Poppy Ackroyd je klasično izobražena angleška skladateljica, pianistka, violinistka in producentka. Je članica zasedbe Hidden Orchestra, sodeluje tudi s številnimi drugimi glasbeniki, umetniki, filmskimi ustvarjalci, animatorji, plesalci in igralci. Februarja letos je za založbo One Little Indian izdala novi album „Resolve“. Za vse fene Maxa Richterja in Nilsa Frahma.

Več na: poppyackroyd.com/

 

Jure Goručan (Slovenija)

Jure Goručan, pianist, za katerega pravijo, da je glasbenik z razkošno domišljijo in redkim pogumom, je svoj prvenec z naslovom „Innuendo“ (2017) izdal s pomočjo platforme za množično financiranje. Na prvenec je uvrstil tri nadčasne pianistične mojstrovine Chopina, Ravela in Rachmaninova. Jure Goručan je eden najzanimivejših slovenskih pianistov in je čedalje bolj uveljavljen tudi drugod po svetu.

Več na: facebook.com/JureGorucan/

 

Bowrain (Slovenija)

Tine Grgurevič je skladatelj, pianist in producent. Svojo kariero je začel kot nadarjen jazz skladatelj, ki je prvenec posnel v Filadelfiji, študij pa zaključil v Amsterdamu. Od leta 2014 ustvarja pod imenom Bowrain, ki pooseblja njegovo elektronsko eksperimentalno vizijo. Več kot očitno rad eksperimentira – npr. s svojim performansom “Duet with Slavoj Žižek”, dialogom med svojim klavirjem in govorom filozofa Slavoja Žižka. Leta 2014 je izdal prvenec "Far Out", 2017 pa drugi album "Distracted".

Več na: bowrain.org/

 

Rok Zalokar (Slovenija)

Rok Zalokar, jazz pianist in skladatelj, je študiral na rotterdamski umetniški univerzi Codarts. Je član avantgardne pop skupine Kukushai, zasedb Dvojina ter Vsemogočni Mlin in vodja svojega priznanega Rok Zalokar Tria. Med drugim je nastopil tudi na North Sea Jazz Festivalu, enem največjih jazz festivalov v Evropi in prejel nagradi Erasmus Jazz Prize in Jazzon.

Več na: rokzalokar.com/

 

Nastop Bowraina in Roka Zalokarja je rezultat glasbene rezidence Layerjeve hiše v okviru projekta Dvocikel.

Več na: dvocikel.si/

Projekt Dvocikel soorganizira KUD Kreatura Moonlee, sofinancirata ga Ministrstvo za kulturo RS, MO Kranj in MO Ljubljana

 

Vstopnice: 

Celoten festival: 30 € (omejeno število)

Petek: 15 € 

Sobota: 10 € (koncert) / 15 € (koncertni večer)

Nedelja: 10 € 

 

Vstopnice so na voljo v kavarni Layerjeve hiše, rezervirate jih lahko na rezervacije@layer.si.

 

Časovnica:

 

petek, 21. 9., ob 20h

Dvorana stolpa Škrlovec

Olga Scheps (RU/DE)

15 €/koncert; 30 €/festival

sobota, 22. 9., ob 19h

Galerija stolpa Škrlovec

Jure Goručan (SI)

10 €/koncert; 15€/koncertni večer; 30 €/festival

sobota, 22. 9., ob 21h

Dvorana stolpa Škrlovec

Poppy Ackroyd (GB)

10 €/koncert; 15€/koncertni večer; 30 €/festival

nedelja, 23. 9., ob 20h

Dvorana stolpa Škrlovec

Dvocikel: Bowrain in Rok Zalokar (SI)

10 €/koncertni večer; 30 €/festival

 

Povezave:

Facebook dogodek: facebook.com/events/2332019523505136/

Spletna stran: layer.si/pianopolis

Facebook: facebook.com/pianopolisfest/

Instagram: instagram.com/pianopolisfestival/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC47UFmIrwy-Hlbg578yoxRQ


Organizator: Layerjeva hiša (Zavod Carnica)

Programska partnerja: PianoRoom in KUD Kataman

Podporniki: Mestna občina Kranj; Prešernovo gledališče; Zavod za turizem in kulturo Kranj; Glasbena šola Kranj 

Medijski partner: TAM-TAM