Pričetek: Petek, 13.09.2019
Trajanje do: 15.09.2019
Lokacija: Stolp Škrlovec

PIANOPOLIS 2019

festival

PIANOPOLIS 2019 

Festival za mesto in klavir

Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Kranj

13. 9. - 15. 9. 2019

layer.si/pianopolis

 

Joep Beving (NL), Shida Shahabi (IR/SE), Carlos Cipa (DE), Drago Ivanuša (SI), Zlati pianisti (SI): Lara Oprešnik, Matija Drofenik, Urban Stanič, Nastasja Češnjevar Ušumović, Vid Ibic, Pia Landeker, Tobija Avšič


Pianopolis, prvi festival za mesto in klavir, v treh večerih v kranjskem stolpu Škrlovec povezuje sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. Po lanskem junijskem uličnem koncertnem maratonu in septembrskem festivalu, Layerjeva hiša s programskima partnerjema PianoRoom in KUD Kataman naznanja že drugi jesenski klavirski praznik s premiernimi nastopi domačih in mednarodnih glasbenikov.

 

Nastopajoči

 

Shida Shahabi (IR/SE)

Shida Shahabi je mlada pianistka iranskih korenin živeča na Švedskem. V Kranj prihaja s svojim prvencem Homes, izdanim za založbo 130701 / Fat Cat Records. Njena glasba nastaja v iskanju preprostega, skromnega in razmišljujočega izraza. Glasbene krajine Shide Shahabi so romantične, na trenutke klasične, tudi vedre, vsekakor pa iskrene in nepretenciozne.

Več: shidashahabi.com

 

Joep Beving (NL) 

Z aprila 2019 izdanim solo albumom Henosis Nizozemec Joep Beving zaključuje trilogijo, ki jo je pod okrilje vzela legendarna nemška založba Deutsche Grammophon. Beving raziskuje nove teritorije ter se spogleduje z orkestralnimi in elektronskimi zvoki. Njegova drzna preprostost navdušuje poslušalce po celem svetu ter velja za enega najbolj poslušanih post-klasičnih pianistov na svetu. Na najnovejšem albumu je sodeloval s Cappello Amsterdam, Echo Collectivom in Maartenom Vosom.

Več: joepbeving.com

 

Drago Ivanuša (SI)

Pianist Drago Ivanuša se na Pianopolisu predstavlja s projektom La Bête Humaine, ki se, kot pove naslov, naslanja na film Jeana Renoirja. Album prinaša glasbeni vpogled na čas v katerem živimo, položaj posameznika v svetu polnem napetosti, tako podobnih tistim v času, ko je nastal omenjeni film. Drago Ivanuša je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev. Njegova glasba je ekspresivna in nepredvidljiva, z močno in natančno dramaturgijo in vznemirljivo vsebino. Je navdušen improvizator, hkrati pa se njegova glasba napaja tako pri starih, predvsem baročnih, kot tudi skladateljih sodobnega časa.

Več: www.dragoivanusa.com

 

Carlos Cipa (DE)

Carlos Cipa, v Munichnu živeč skladatelj in pianist, se na Pianopolisu predstavlja z najnovejšim albumom Retronyms. Slednji predstavlja združitev njegovega klasično klavirsko-skladateljskega zaledja z zanimanjem za eksperimentalne forme in pop glasbo. Improvizacija gre z roko v roki z dovršeno kompozicijo, medtem ko se akustični (in deloma nenavadni) instrumenti, kot je čelesta, srečajo z metodami elektronske produkcije ali analognimi sintisajzerji. Cipa z albumom Retronyms, pri katerem je sodeloval z različnimi glasbeniki, dokazuje, da je radikalno nadgradil svoj skladateljski pristop, saj je vsaka nota na albumu natančno premišljena, kljub vsemu pa Retronyms oddaja nalezljivo živahnost.

Več: https://carloscipa.de

 

Zlati pianisti (SI)

Zlati pianisti, Lara Oprešnik, Matija Drofenik, Urban Stanič, Nastasja Češnjevar Ušumović, Vid Ibic, Pia Landeker in Tobija Avšič, bodo 15. septembra nastopili na klavirskem koncertu, na isti dan pa bo premierno predstavljena tudi plošča z istoimenskim naslovom Zlati pianisti. Zlati pianisti so zmagovalni pianisti 48. tekmovanja slovenskih glasbenikov, ki so praviloma kasneje nosilci glasbenega življenja v Sloveniji.

 

V okviru letošnjega festivala odpiramo razstavo francoskega fotografa Romaina Thieryja: Rekvijem za klavirje. Več informacij

 

 

Vstopnice

Petek: 10/ 13

Sobota: 10 / 13

Nedelja: 5/ 7

 

Vstopnice v predprodaji so na voljo prek spleta na olaii.com, v trafikak 3 DVA, na bencinskih serivisih OMV in na blagajni Kavarne Layer, rezervirate pa jih lahko tudi na rezervacije@layer.si

 

 

Časovnica

 

petek, 13. 9., ob 20h Stolp Škrlovec

Shida Shahabi (IR/SE)

Joep Beving (NL)

sobota, 14. 9., ob 20h Stolp Škrlovec

Drago Ivanuša (SI)

Carlos Cipa (DE)

nedelja, 15. 9., ob 20h Stolp Škrlovec Zlati pianisti: Lara Oprešnik, Matija Drofenik, Urban Stanič, Nastasja Češnjevar Ušumovič, Vid Ibic, Pia Landeker in Tobija Avšič 

 

 

Povezave:

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/2404785769754223/

Spletna stran: layer.si/pianopolis

Facebook: facebook.com/pianopolisfest/

Instagram: instagram.com/pianopolisfestival/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC47UFmIrwy-Hlbg578yoxRQ

 


Organizator: Layerjeva hiša (Zavod Carnica)

Programska partnerja: PianoRoom in KUD Kataman

Podporniki: Mestna občina Kranj; Prešernovo gledališče; Zavod za turizem in kulturo Kranj; Glasbena šola Kranj

Medijski partner: TAM-TAM