Pričetek: Četrtek, 13.08.2020
Trajanje do: 05.09.2020
Lokacija: Layerjeva hiša

Maruša & Friends: When time stops, we don’t / Maruša & prijatelji: Ko se čas ustavi, se mi ne

likovna umetnost

 
Razstava kolaža Maruše Štibelj (izbor serij iz obdobja 2016 - 2020) in projektov ustvarjenih v sodelovanju z različnimi umetniki in ustvarjalci.
 
Layerjeva hiša, Kranj
13. 8.-5. 9. 2020
 
Uradno odprtje: četrtek, 13. 8., ob 19.00
Voden ogled razstave: četrtek, 13. 8., ob 14.00
Spremljevalna razstava @ Kamra, Bohinj, odprtje: petek, 14. 8., ob 19.00
Spremljevalni dogodek: voden ogled ob zaprtju razstave, kjer bo mogoče kupiti razstavljena dela @ Layerjeva hiša, sobota, 5. 9., ob 19.00
 
 
- ❉ -
 
Sprva je bila empatija. Sposobnost čustvovanja s tistimi, ki na svoji koži občutijo neenakost v svetu in nepravičnost političnih dejanj, z nerazumljenimi, z umetniki, z degradiranimi delavci, z bolnimi. Nato je bil odpor do pasivnosti in sprijaznjenosti s situacijo. Gromko se je središčil v telesu umetnice, ta ga je preusmerila in ga oplemenitila z živimi podobami, vizualnim jezikom in edinstveno sporočilnostjo. Razrasel se je v vitalno steblo, na vrhu katerega čepi cvet zaupanja v svobodo, javno kulturo, umetnost in razum. V nov, boljši čas. Maruša Štibelj je kolesarka, ženska, borka. Je dokaz, da se šibek kulturni poziv lahko spreobrne v mogočen glas. Presunljiva je v svoji iskrenosti, v njej tli večji nacionalni ponos kot v marsikaterem srajčniku, je človek nove generacije, neobremenjena s političnimi floskulami. Svoje politične vrednote v plasteh nanaša na svoja umetniška dela in ustvarja serije, ki jasno spregovorijo, kje se kot družba in posamezniki nahajamo.
Maruša Štibelj z razstavo When time stops, we don’t, ki bo v in okoli Layerjeve hiše na ogled od 13. avgusta do 5. septembra, postavi tri pomembne mejnike. (1) Njena razstava predstavlja vrhunec Leta kolaža 2020. S svojim delom in aktivno promocijo kolaža kot samozadostnega umetniškega medija predvsem s festivalom sodobnega kolaža KAOS, katerega pobudnica je, kolažu daje veljavo v nacionalnem (in celo regijskem) merilu. Maruša je Kranj postavila na umetniški zemljevid. (2) S svojo mantro, da je sodelovanje med umetniki nujno za razvoj in opolnomočenje scene, k sodelovanju pri razstavi povabi še umetnike in ustvarjalce s področja slikarstva, keramike, arhitekture, glasbe, ilustracije... in z njimi širi umetniško valovanje polno entuziazma, ki je močno prisotno v Kranju v zadnjih petih letih. (3) S svojo večno pokončno držo in svoj, na razstavi jasno predstavljen in viden, ustvarjalni razvoj premika pomen umetnosti iz samoreflektivnega obdobja v politično. Kar leta 2020 ni le smiselno, temveč je tudi potrebno.
 
Zala Orel, kuratorka razstave
 
 
- ❉ -
 
Maruša Štibelj (Kranj, 1986), je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški Fakulteti UL. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. V letu 2018 je na Salonu lepih umetnosti v Parizu prejela nagrado žirije za delo “Chronically late”. Snov za kolaže išče v starih revijah in časopisih, iz drobcev starih zgodb pa ustvarja nova razmerja v katerih problematizira najrazličnejša vprašanja odnosov: med ljudmi, med spoloma, odnos družbe do posameznika in obratno - manipulativno močjo posameznika in njen vpliv. Nenehno poskuša širiti meje kolaža kot samozadostnega medija in pri tem ohranja originalen spekter barv, ki ga material poseduje. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj ter umetniški vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Umetnica živi in ustvarja v Kranju.
 
 
Samostojni projekti v okviru razstave:
 
❉ Maruša Štibelj, Eva Mlinar, Klara Polajnar, Črt Štrubelj, Jernej Žumer: Kolo
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in Inštituta TAM-TAM ter galerija Layerjeve hiše
❉ Maruša Štibelj: Chronically late
Galerija Layerjeve hiše
❉ Maruša Štibelj in Maja Jenko: Talking to strangers
Galerija Mahlerca
❉ Maruša Štibelj: Identity crisis /Kriza identitete
Klet Layerjeve hiše 
❉ Maruša Štibelj: When time stops, we don’t / Ko se čas ustavi, se mi ne!
Galerija Stolpa Škrlovec
❉ Maruša Štibelj in David Almajer: Slovar prikritih žalosti
Medprostor
❉ Maruša Štibelj: One day, Alice in Wonderself
Kavarna Layerjeve hiše
❉ Maruša Štibelj in prijatelji: Glasbene in knjižne vezi
Kavarna Layerjeve hiše
❉ Maruša Štibelj in Kaja Urh: Človek človeku človek
Češnjev vrt
❉ Maruša Štibelj: Places I want to see, What’s cooking?
Galerija Layerjeve hiše
❉ Maruša Štibelj in Mehtab Sighn: EMPA-TEA kotiček 
Vrt pred Medprostorom 
 
 
 
MARUŠA ŠTIBELJ: Spletna stran