Pričetek: Petek, 06.05.2022
Trajanje do: 04.06.2022
Lokacija: Medprostor Layerjeve hiše
Nika Rupnik

Struktura

likovna umetnost

Prostorska postavitev
6. 5.—4. 6. 2022
Medprostor Layerjeve hiše
 
Odprtje razstave: petek, 6. 5., ob 18h.
 
"To, kar opazujem, je že tam, zaznamovano z zaznavanjem. Nevidno se skriva v naših očeh. Občutek, da smo "na poti", da nismo prisotni, ampak se premikamo po krajih, ki so inertni za zavedanje, nenaseljeni, a preoblikovani zaradi navad – to so prostori, ki jih raziskujem. Včasih mi vse to daje kaotičen in oddaljen občutek, drugič pa me preseneti gostota teh vizualnih vsebin."
 
Vizualna dela Nike Rupnik so prostori v konstantnem gibanju. Izginjajo in pojavljajo se kot krhka ter minljiva resničnost, ki jo večkrat jemljemo za samoumevno. Skozi podobe prevprašujemo izdelan in udomačen vizualni jezik. Večplastnost vizualnega spomina, ki ga umetnica poustvarja v eksperimentalnih grafičnih tehnikah in svetlobnih projekcijah, na trenutke daje vtis neskončne globine. Podobe niso samostojne, v ospredju je multipliciranje, plastenje in s tem zavedanje, da so podobe minljive in prehodne. Razstavljena dela arhitekturnih struktur in urbanih posebnosti so ustvarjena v risbi in grafiki na transparentnih materialih. Upodobljeni prostori se pojavijo kot neosebni ter hladni, vendar ponujajo možnosti prehajanja, transporta in sprememb, odvisnih od aktivnosti, ki se v njih pojavljajo. Znotraj izrisanih prostorov se tako zgodijo dogodki in vzpostavljajo odnosi. Ustvarjen je občutek odmaknjenosti in dvojnosti, hkrati pa lahkosti in preprostosti. Instalacija je izdelana iz lebdečih objektov, ki zaradi kompleksne projekcije svetlobe delujejo enotno. Prostor je definiran z linijami, sencami ter svetlobo, ki je usmerjena in čista. Projecirane risbe v prostoru ustvarjajo večplastnost in iluzijo pojavljanja na več mestih hkrati.
 
Nika Rupnik je samozaposlena vizualna umetnica. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Izraža se skozi risbo, sliko, fotografijo in grafiko ter instalacijo. Navdih za ustvarjanje išče predvsem v urbanem okolju. Mesto predstavlja kot začasno instalacijo, ki spominja na odrsko scenografijo. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Deluje tudi kot ilustratorka in likovna pedagoginja.