Pričetek: Torek, 08.11.2022, ob 19:00
Lokacija: Galerija Layerjeve hiše

Bagrat Arazyan: Tihožitje

likovna umetnost

Razstava tihožitij
8.-26. 11. 2022
Galerija Layerjeve hiše
 
Odprtje razstave: torek, 8. 11., ob 19h
 
 
 
 
Ciklus Tihožitje umetnika Bagrata Arazyana se je začel idejno porajati že pred 15-imi leti in polno uresničevati v zadnjih dveh letih. Nastalo je 30 tihožitnih kompozicij v tehniki olja na platno, ki so zasnovane kot horizontalna, prostorska konceptualna postavitev. Izhodišče je v osnovni liniji, ki je na vseh slikah prisotna v popolnoma enaki ravnini. Tako je nastal povezan niz prizorov - velika vzdolžna slika, ki pa imajo možnost stalnega spreminjanja oziroma sestavljanja. Vsaka medsebojna zamenjava platen tako prinaša vedno novo celostno podobo. Zdi se kot svojska metafizična kontemplativna pokrajina, ki nas vabi na novo in novo potovanje. Na značilnih, snovno izrazitih in močno strukturnih grundiranih podlagah se pojavljajo mali predmeti realnega sveta, geometrijska telesa, raznoliki elementi in številne nadrobnosti.
 
Umetnik nas torej nagovarja v slogu sodobne, njemu lastne likovne govorice, ki je idejno in slikarsko prodorna ter ikonografsko pomenljiva. Hkrati črpa navdih tudi iz bogate tradicije armenske umetnosti in konstruktivizma. V večplastnost zapisuje spomin, riše pisma, izraža doživeto in odkrito, ustvarja odseve svojih notranjih svetov. Zato ne moremo postavljati meja med resničnim in izmišljenim, saj so prehodi pravzaprav zabrisani. Dela sprožajo vrsto asociativnih stanj, konstelacij neznanega v znanem ali obratno. Avtor nam tako prepušča, da nas slike v svoji energijski zgoščenini in likovni poetiki same vodijo naprej.
 
 
 
Polona Škodič - 
 
 
 
 
 
Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Je oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof in umetnik, ki deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je v Moskvi soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modius. Na presečišču različnih medijev se posveča problemu medčloveških odnosov v dialogu do različnih medijev, ki jih uporablja za osebno likovno interpretacijo. S svojimi likovnimi deli se je predstavil na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, mednarodnih festivalih in bienalih v Sloveniji in tujini. Je prejemnik številnih mednarodnih nagrad na področju umetnosti in grafičnega oblikovanja. Od leta 2017 je soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Živi in dela v Sloveniji.