Pričetek: Petek, 11.11.2022
Trajanje do: 01.12.2022
Lokacija: Mergentalerjeva ulična galerija
Klara Perušek

Sami sebi [pH]

likovna umetnost

Razstava velikega formata na ulici
11. 11.-1. 12. 2022
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
 
 
Odprtje razstave: petek, 11. 11., ob 18.00 
 
 
Se zavedamo posledic našega načina življenja? Grafična podoba plakatov v pričujoči razstavi s prstom kaže na okoljevarstvene probleme in mimoidoče opominja, da z izkoriščanjem narave sami sebi kopljemo grob ter poziva k akciji. Cena udobja je prevelika. Čeprav že čutimo posledice onesnaženja, tako na naših telesih (prebavne, psihične, sistemske bolezni, alergije…), kot v okolici (klimatske spremembe, izumiranje živalskih in rastlinskih vrst, zakisovanje, suša, poplave, požari…) pa si pred njimi še vedno zatiskamo oči. Tako globoko smo že zabredli in se navadili na naš udoben stil življenja, da si skromnejšega bivanja na tem svetu sploh ne predstavljamo več. A če našim potomcem želimo verodostojno življenje, bomo morali načine naših življenj čim prej prilagoditi in spet stopiti v stik z naravo.u Delo Sami sebi prikazuje kako človek uničuje samega sebe. Človeško telo in um za dobro delovanje med drugim potrebujeta čisto vodo in hrano polno vlaknin in mineralov. Z onesnaževanjem zraka, zemlje in vode hrana, pridelana v takšnem okolju, vsrka vse odpadke. Tako jemo lastne smeti in poraja se vprašanje, kako lahko človek sploh bistro misli in funkcionalno deluje, če uživa propadlo hrano, s katero propada tudi sam? 
 
 
Klara Perušek je zaključila magistrski študij kineziologije, a jo umetnost spremljala že od otroštva. Loteva se različnih umetniških projektov, v zadnjem času predvsem v tehniki digitalne ilustracije. Ilustrirala je slikanico Zlata ribica in velikan, junija letos pa je naredila stensko poslikavo velikega formata v Kočevju. 
 
 
________
 
Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].