Pričetek: Sobota, 29.10.2022
Trajanje do: 28.11.2022
Lokacija: Galerija Na mestu

To je slam!

literarna umetnost

29. 10.—28. 11.2022
Galerija na mestu
 
 
Slam poezija je vrsta performans poezije, ki združuje poezijo, nastopanje, ščepec tekmovalnosti in pa občinstvo. Občinstvo je tudi eden izmed razlogov za njegovo ime – slam. Poslušalci namreč pesmi, ki jih avtorji predstavijo kdaj navdušeno podprejo, včasih pa uničijo oziroma slamajo. Ime prav tako izvira iz energičnih in živih nastopov avtorjev, ki ta
performans ločijo od pesniških recitalov.
 
Performans se je razvil v osemdesetih, ko si je Marc Kelly Smith, ameriški pesnik in gradbenik zaželel organizirati novo obliko pesniških večerov, saj se mu je zdelo, da je takratni pesniški sceni manjkalo življenja in predvsem strasti. V lokalnem baru je začel enkrat tedensko organizirati pesniške večere oziroma poetry slams, kjer so avtorji svojo poezijo predstavili na odru, pet naključnih članov publike pa jo je nato ocenilo od 1 do 10.
Zmagovalec večera je bil pesnik, ki je večer zaključil z najvišjim številom točk. Bob Colman, pesnik in slamer, je gibanje slam poezije poimenoval tudi demokratizacija poezije, saj je bil to format poezije, ki je bil dostopen vsem ne glede na sploh, raso ali starost. Zgodba, ki se je razvila v gostilni sredi Chicaga, pa je hitro prerasla meje zvezne države, Amerike in oceana in se razširila po celotnem svetu. Dandanes med mnogimi tekmovanji potekata tudi evropsko in državno prvenstvo slam poezije, na katerih tekmujejo tudi slovenski predstavniki. V Sloveniji slam večeri potekajo že skoraj 20 let, sprva so potekali v Ljubljani, kjer jih je leta 2003 začel Gregor Podlogar, nato pa se razširili še na Ptuj, v Kamnik in Maribor. Leta 2016 so se posamezna mesta tudi povezala in nastala je slovenska mreža za razvoj in promocijo slam poezije, SiSlam. In takoj so se lotili dela. Še isto leto se je v Sloveniji odvilo prvo državno prvenstvo slam poezije, kjer je naslov suvereno osvojila mariborska pesnica Nina Medved. Od takrat potekajo letna državna prvenstva, kjer občinstvo izbere slovenskega predstavnika in ga pošlje na evropsko prvenstvo, ki ga organizira European Slam Poetry Network. Tri leta nazaj se je prvi slam večer odvil tudi v Kranju, kjer sta ga, pod okriljem Layerjeve hiše in s pomočjo slamerjev iz drugod po Sloveniji, začela organizirati Hana Bujanović Kokot in Gal Grobovšek, slednji je leto kasneje na Ptuju že osvojil naziv podprvaka slam poezije. Letos pa Kranj gosti tudi državno prvenstvo slam poezije, kjer bo izbran slovenski predstavnik za evropsko prvenstvo slam poezije 2023. Pričujoča razstava prikazuje odseke slam poezije, predstavljene na predizborih za državno prvenstvo in fotografije nekaterih nastopajočih.