Pričetek: Sobota, 28.01.2023, ob 19:00
Lokacija: Galerija Layerjeve hiše

TEODORA ŠVET: FUCK PAINTING

likovna umetnost

23. 12. 2022-28. 1. 2023
Galerija Layerjeve hiše
 
Umetnica želi s serijo Fuck painting spolnost in erotiko oprati greha, ki ji ga nalaga družba. Dela prikazujejo erotično gibanje in energijo, v vsej svoji lepoti in nežnosti. Prazno platno služi kot objekt poželenja, ki draži in kliče po barvi, da ga umaže; avtoričino telo pa služi kot čopič oz. orodje za to dejanje. Rezultat tega procesa so lazurne, skoraj eterične slike, katerih motivi so bežni spomini na človeško figuro, ter telesno gibanje.
 
Teodora Švet (1993) je leta 2017 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, iz iste smeri pa je leta 2021 tudi magistrirala pod mentorstvom izrednega profesorja Žiga Kariža. V svoji umetniški praksi se posveča predvsem ustvarjanju subtilnih in nagajivih erotičnih slik, njena zadnja serija pa se dotika problema izmuzljivosti realnosti, ter naše ujetosti v okvir subjektivne percepcije. 
_ _ _ _ _ _ _ _ 
 
Razstava je del skupinske razstave umetnic mlajše generacije FIN DE SIECLE #V
 
23. 12. 2022-28. 1. 2023
Layerjeva hiša in Stolp Škrlovec
 
Ana Janež
Gloria Ana Lupus
Jona Bednjanec
Tamara Mihalič
Teodora Švet
 
Skupina petih slovenskih umetnic nas vabi v svoje raziskovalne umetniške projekte. Avtorice pripadajo umetniški generaciji, ki je svoje umetniško izobraževanje v celoti ali delno zaključila v zadnjih štirih letih. S svojim umetniškim izrazom v prvi vrsti nagovarjajo premisleke o konceptih družbi jasnih pojmov, iščejo odnos med sabo in ustvarjenim delom, kreirajo umetniško resnico, iz fokusa jemljejo sam umetniški subjekt in raziskujejo telo - svoje in tisto, ki nastane ob umetniškem ustvarjanju.
Umetniški mediji, ki nas nagovarjajo v delih mladih ustvarjalk sodobne umetnosti so slikarstvo, grafika, tekstil in video, in nas opominjajo na pestrost izraza prav te - naše mlade, v prihodnost zazrte slovenske umetnosti!
 
 
ANA JANEŽ: SLIŠIŠ, DA NIČ NE SLIŠIŠ?
Galerija Stolpa Škrlovec
 
GLORIA ANA LUPUS: Potovanja in premiki
Galerija Stolpa Škrlovec
 
JONA BEDNJANEC: BARVA IN OBLIKA
Galerija Mahlerca
 
TAMARA MIHALIČ: POT OD DOMA DO PUNTE IN NAZAJ
Galerija Layerjeve hiše
 
TEODORA ŠVET: FUCK PAINTING
Galerija Layerjeve hiše
 
 
Več o umetnicah in razsatvah najdete na tej povezavi.