Pričetek: Sreda, 08.02.2023
Trajanje do: 04.03.2023
Lokacija: Galerija Stolpa Škrlovec

HAND JOB: Kaj vemo o umetnosti sodobnega vezenja

likovna umetnost

Galerija Janeza Puharja Stolp Škrlovec
8. 2.-4. 3. 2023
 
 
Odprtje razstave / Opening: sreda, 8. 2., ob 10.00
 
Kuratorka razstave / Exhibition curator: Amalija Stojsavljević
 
Umetnice / Artists: Mia Arsenijević (SRB), Nina Babić (BIH), Saša Bezjak (SL), Milica Dukić (SRB), Mirjana Đotunović Mustra (AT-SRB), kolektiv NEpraktične žene (SRB), Mojca Senegačnik (SL)
 
Razstava z naslovom ROČNO DELO je raziskovalni projekt, namenjen mapiranju, kontekstualizaciji in kritični analizi uporabe vezenine kot umetniškega medija na umetniški sceni našega prostora. Kdo so umetnice, ki se aktivno ukvarjajo z vezenjem kot umetniškim medijem in zakaj so izbrale ravno ta medij, kakšen vizualni izraz omogoča tehnika vezenja, ali obstaja politični / emancipatorni / feministični potencial del, ustvarjenih v tej tehniki itd., so vprašanja na katera odgovarja razstava. Z izborom šestih umetnic in enega kolektiva—Mia Arsenijević (SRB), Nina Babić (BIH), Saša Bezjak (SL), Milica Dukić (SRB-ISR), Mirjana Đotunović Mustra (AT-SRB), NONpractical Women (SRB), Mojca Senegačnik (SL) – na enem mestu združi in predstavi pestrost tem in tehnik, ki spremljajo ta medij.
 
 
Amalija Stojsavljević (Pančevo/Srbija, 1984) je umetnostna zgodovinarka, kustosinja in kulturna menedžerka na Dunaju. Raziskuje fenomen drugega s poudarkom na ženskem reproduktivnem delu, art brutu in vezenju. Med številnimi realiziranimi projekti, ki vključujejo razstave, recenzije, eseje, festivale, predavanja, delavnice, je še posebej ponosna na projekt Uterus Effects / Učinki maternice (2020), katerega del je istoimenska publikacija o umetnosti, materinstvu in boleznih reproduktivnega sistema, kot tudi publikacijo Na robu avstrijskega mainstreamovskega umetniškega diskurza: Art Brut in umetnost gibalno oviranih med pandemijo koronavirusa (2022). Je ustanoviteljica združenja Kunstentropie na Dunaju (2018) in v Pančevu (2021), katerega cilj je promocija feministične in alternativne umetnosti in kulture.