Pričetek: Torek, 28.03.2023, ob 19:00
Lokacija: Galerija Layerjeve hiše

THE MIHA ARTNAK: POLUTIZEM

likovna umetnost

Galerija Layerjeve hiše ter
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in Inštituta TAM TAM
28. 3.–15. 4. 2023
 
Odprtje razstave: torek, 28. 3., ob 19.00
 
(Naj)novejši projekt umetnika The Miha Artnaka, svetovno znanega slovenskega umetnika, imenovan Polutizem je umetnost, ki prerašča meje. Mejo dojemanja, mejo sprejemljivega, mejo sprenevedanja, tudi mejo samokritike. Umetniška dela do nekega trenutka nosijo funkcijo uporabnih predmetov, z vsebino in namenom. Nato postanejo smeti, odpadki, neuporabni predmeti. Ko jih umetnik z rokavicami na rokah postavlja v galerijski prostor, v polje umetnosti, se sprašuje(mo), ali s tem postajajo umetniška dela ali so še vedno - samo - smeti. Je zobna ščetka, za katero so nas naučili, da jo po nekem kratkem obdobju zamenjamo, razumljivo zaradi higiene, okvirjena na steni galerijskega prostora odpadek ali umetniško delo?
 
Artnak se sprehaja prav po tej liniji. Po liniji, ki nam od malega nalaga, kaj je dobro, kaj slabo, kaj je prav in kaj narobe. V času globalne hiperprodukcije, v razvitem svetu pa še potrošništva in neomejenih možnosti zabave ter preživljanja časa v virtuali, se povečujejo najbolj negativni aspekti obstoja tehnološko napredne civilizacije, ki kljub naštetemu nikakor ne more iz svojih okvirjev. Ponovno, meja. Postane v 21. stoletju edini način, da kot skupnost posameznikov dojamemo, kaj je sprejemljivo in da se samokritično soočimo z lastnimi dejanji ter da preteklosti pustimo maske sprenevedanja, to, da najnižje na lestvici postane najbolj cenjeno? Da smeti postanejo umetniška dela?
 
Polutizem govori o onesnaževanju kot ideologiji in kot doktrini ozioma dogmi - pojmu, ki je bil, je in (pričujoči projekt pa provokativno naslavlja prav nasprotno) bo vedno del človekovega obstoja. Ključno je premakniti mejo svoje zavesti.
_ _ _ _ _
 
Razstava iz Layerjeve hiše se premika čez mejo notranjega z zunanjim, Artnak svoj umetniški izraz predstavi še na Mergentalerjevi ulični galeriji z on-site postavitvijo umetniških artefaktov na panoje velikega formata na Tomšičevi ulici v Kranju.
_ _ _ _ _
 
The Miha Artnak (1983) je od leta 2000 dejavno vključen v svet novih medijev, kreativnega izražanja in razvoja različnih spletnih platform ter znamk. Je diplomirani oblikovalec (ALUO) in umetnik (ZEK crew), ki dela v Studio Ljudje. V zadnjem obdobju je za umetniške instalacije dobil vrsto nagrad tako doma kot v tujini, dodobra pozna svet digitalnih kriptovalut, tudi na polju umetnosti.