Pričetek: Sobota, 04.02.2017, ob 11.00
Trajanje do: 28.02.2017
Lokacija: Mergentalerjeva
Ksaver Šinkar

Zapuščina sveta

fotografija

Na Mergentalerjevi hiši, kjer smo s septembrom s TAM-TAMom odprli novo galerijsko prizorišče na ulici, nadaljujemo z razstavnim programom 2017. Letos se tematsko spuščamo v vizualna razmišljanja o prihodnosti urbanega razvoja, mest in vseh nas, živečih v procesu sprememb. Imamo razloge, da smo optimistični ali smo zazrti v nadaljnjo degradacijo našega bivanjskega okolja? Kaj pomenita futurizem in konec zgodovine danes v postresničnostnem momentu? Vizualne umetnike in fotografe sprašujemo, kako vidijo prihodnost mest.
 
Ksaver Šinkar: Zapuščina sveta
4. - 28. februar 2017
Mergentalerjeva 
Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
 
Odprtje: sobota, 4. februar, ob 11. uri
 
S triptihom Zapuščina sveta želi fotograf prikazati kritičen pogled na prihodnost človeštva. Plinske maske predstavljajo borbo za preživetje v vse bolj onesnaženem okolju, ki ga z megalomanskimi tovarnami umetnih materialov vse bolj uničujemo. Oblačila iz plastičnih materialov nakazujejo na enakost ljudi pred mogočno naravo, a hkrati so razlike med različnimi družbenimi sloji še vedno prisotne.
 
Ksaver Šinkar je mlad kranjski fotograf, ki se je po končani gimnaziji začel spoznavati z dokumentarno fotografijo in fotografijo dogodkov v kranjski regiji. Dve leti je aktivno deloval kot fotograf in kasneje kot vodja fotografske sekcije na Klubu študentov Kranj. Poleg fotografije pa se je kmalu preizkusil tudi v videu, začenjši s timelapsom o Kranju in nadaljevanju na komercialni televiziji. Ustvarjalna pot ga sedaj vodi med gibljivimi in zamrznjenimi slikami, a še vedno daje prednost fotografiji, ki je njegovo najbolj pomembno sredstvo za izražanje.