Pričetek: Petek, 05.05.2017, ob 19.00
Trajanje do: 26.05.2017
Lokacija: Balkon Layerjeve hiše
Anja Podreka

Kamni/Stones

prostorska postavitev

Anja Podreka: Kamni
5. maj – 26. maj 2017
balkon Layerjeve hiše

odprtje: petek, 5.maj, ob 19. uri
zaključek s performansom: petek, 26. maj, ob 17. uri


Umetnica Anja Podreka je mlada ustvarjalka, po izobrazbi diplomirana likovna pedagoginja (Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta Ljubljana) ter magistra scenografije (HKU – Academy of Arts Utrecht, NL). Svojo izobrazbo je dopolnila tudi s 3 – mesečno izmenjavo na Severnem Irskem, St. Marys University, UK.

Poleg samostojne umetniške dejavnosti vodi likovno-ustvarjalne delavnice, kjer teži k inovativnostim, samostojnosti otrok ter seveda lastnemu izražanju. Kot likovni pedagog trenutno opravlja delo pripravnice na OŠ Danile Kumar.

Svoja dela posveča raziskovanju odnosov med človekom in naravo; njunim simetrijam in primerjavam. Namen ustvarjanja je iskanje umetniških rešitev, ki predstavljajo most med naravo kot izvorom ter človekom kot njenim delcem. To ni samo ideja o »združitvi dveh področij, ampak iskanje možnih odgovorov, ki spodbujajo sodobnega človeka razumeti svojo vlogo v naravnem ciklusu, ekologije in evolucije. Vzorci vesolja nas združujejo v eno matrico. Hkrati, namen njenega ustvarjanja, ni pridigati ali odkriti » še nevidno«, temveč deliti navdušenje do umetnosti in narave. Gre torej za pasivni aktivizem, katerega namen je širjenje idej in (za)vedenja.
Trenutno razvija performantivni projekt oziroma »Walking performans« z naslovom »Mapiranje spominov Človek – Drava«, na Mariborskem otoku (pod okvirom Festival Drava) ter bio - tehnološki projekt »Žile«, v Biotechna labu / na Kersnikovi v Ljubljani.

Za razstavljena dela »Kamni« je leta 2014 prejela nagrado DLUM Primavera 2014 (2. listina) lani pa je v galeriji MediaNox predstavila interaktivno inštalacijo »Plasti«. Omenjen projekt je bil razstavljen tudi na Nizozemskem v Utrechtu (2015).