Pričetek: Petek, 19.05.2017, ob 19.00
Trajanje do: 10.06.2017
Lokacija: Stolp Škrlovec
Sanja Tosić

Kaplje

fotografija

Sanja Tosić: Kaplje
Stolp Škrlovec, Kranj
19. 5. - 10. 6. 2017
 
Odprtje razstave: petek, 19. maj, ob 19. uri
 
KAPLJE
 
Razstava del Sanje Tosić Kaplje so ena najbolj izmuzljivih stvaritev narave. Hipne in hipotične skulpture, ki jih iz curkov ustvarja v svojem studiu, se v trenutku, ko nastanejo, tudi razblinijo. 
 
Spontane in neobvladljive forme so posnetki resničnega, a zrežiranega dogajanja, ki ga je umetnica ujela v fotografski objektiv in nam tako ponudila povsem unikatno umetniško pripoved, ki nas skozi fabulativnost povabi v polje fantastičnega in irracionalnega. Dinamika v podobah se v gledalčevem pogledu manifestira v doživetje, kjer sta sedanjost in prihodnost razporejeni kot celota.
 
Pretočnost, minljivost, a hkrati zavedanje trenutka, ulovljena lepota dogodka, je izpoved, je doživetje, ki nam ga podobe »virtualnih svetov« Sanje Tošić posredujejo na poseben način.
 
Izolanka Sanja Tošić je umetnica, ki jo lahko umestimo v mlado generacijo sodobnih tvorcev obalne likovnosti. Gre za mlado avtorico, ki je pozornost vzbudila predvsem zato, ker se podaja na pot likovne ustvarjalnosti na svojstveno zanimiv način. To pomeni, da se ob njenih podobah, ki so razstavljene na impozantnih formatih, najprej sprašujemo o njihovem tehničnem poreklu. Sanja Tošić je že v času študija ob rednem programu tradicionalnih ateljejskih disciplin na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani, začutila potrebo po povezovanju s fotografskim medijem, ki ga v svoja likovna razmišljanja vključuje kot registracijsko točko lastnih generiranih podob. 
 
Sprva so bili to čudoviti barvni stolpi, gobe ali drugim organskim formam podobne tvorbe, ki so z doziranjem barv, čaranjem ritma in spretnim uvajanjem svetlobnih virov rezultirale kot popolne iluzionistične podobe iz drugih svetov. 
 
Tridesetletna diplomirana likovnica je v ZDA doživela preboj, ko je eno od del iz svoje serije, ki jo razstavlja, ponudila v uporabo znanemu hip-hop izvajalcu Future za naslovnico svojega zadnjega albuma Dirty Sprite 2. Naslovnica je predvsem na Twitterju doživela izjemno pozitivne odzive. Leta 2015 je bila ista fotografija predstavljena tudi na naslovnici komičnega stripa družbe Marvel: All-New Inhumans #1 Hip Hop Variant Future DS 2, ki jo je oblikoval Marco D'Alfonso. 
 
V letu 2016 je Tošićeva za naročnika Canon Evropa ustvarila fotografije za kampanijo #UNLEASHPRINT, ki so razstavljanje na sejmu DRUPA 2016. Tošićeva v zadnjih letih svoj umetniški izraz posveča predvsem raziskovanju vidualnih učinkov v dinamiki tekočin.