Pričetek: Sreda, 08.11.2017, ob 19:00
Trajanje do: 22.11.2017
Lokacija: Layerjeva hiša
Lucija Jankovec

Exsectus

likovna umetnost

Lucija Jankovec: Exsectus

Galerija Layerjeve hiše

8.11. - 22. 11. 2017

 

Odprtje: sreda, 8. novembra, ob 19.uri

 

 

 

exsectus / exsectus series je kontinuiran projekt, ki ga je Lucija pričela raziskovati kot del magistrske naloge. Začelo se je z digitalnimi kolaži, ki jih je kasneje vnašala na papir in vključevala različne materiale – od tekstila, različnega papirja in filmskega traku. Papir in figure je s skalpelom ročno izrezovala in dajala poudarek na detajlih, ki so ključnega pomena. Tekom študija je veliko svojega časa raziskovala trajnostne principe v oblikovanju, zato tudi tu ni izjema, da je razvila tekstil, ki je narejene iz odpadnega materiala. Tehniko ročnega izrezovanja tekstila in uporabe recikliranega tekstila je vnesla v kolekcijo oblačil imenovano exsectus coll. Zaključno magistrsko kolekcijo je predstavila na Ljubljanskem tednu mode.

 

Raziskovanje zgodbe je nadaljevala v vizualni umetnosti in naredila serijo 3D cut-out kolažev mešane tehnike. Gradila jih je tako, da je papirnate cut-oute in tekstil vpenjala v lesene okvirje in jih zlagala skupaj tako, da v plasteh tvorijo celotno sliko – relacija figure z ozadjem. Serija kolažev pod imenom exsectus’16 so bili predstavljeni v Galerie II, st. Andrae v Avstriji, maja 2016.

 

Tekstil, ki ga je razvijala in uporabljala tekom vseh predhodnih del, je samostojno predstavila kot tekstilno instalacijo na razstavi ČIPKAste vezi v SEM-u v Ljubljani. Delo poimenovano momento lace, je bil del mednarodnega kongresa v Ljubljani -17. svetovni kongres mednarodne čipkarske organizacije OIDFA. Delo momento lace, bo predstavila tudi na bienalu Mediterranea 17, maja 2017.

 

Serija del exsectus je posredno povezana tudi z magistrsko nalogo, kjer preko različnih tehnik in pristopih v razmerju med umetnostjo in obrtjo dobiva odgovore na kvintisenco raziskovalnega dela s poudarkom na ročnem delu (predvsem papirne) in njihov prenos na tekstil.