Pričetek: Ponedeljek, 22.05.2017, ob 15:00
Lokacija: Mestna knjižnica Kranj

Tim Pregrad in Žiga Rautner: Kranj invaders

likovna umetnost

Odprtje poslikave v stripu

Tim Pregrad in Žiga Rautner: Kranj Invaders

Ponedeljek, 22. maj, ob 15. uri

Pred Mestno knjižnico Kranj

 

Poslikavo bosta v prisotnosti avtorjev odprla župan Mestne občine Kranj g. Boštjan Trilar in vodja umetniškega programa Layerjeve hiše Zala Vidali.

 

Layerjeva hiša in Mestna knjižnica Kranj, s podporo Mestne občine Kranj, vabi na odprtje nove zidne poslikave v mestu, v zadnjem letu že četrte po vrsti. Zidna poslikava se nahaja na desnem delu zidu pred knjižnico Kranj in je nadaljevanje stripovskih aktivnosti, ki so se začele z uradnim odprtjem 1. septembra 2016. Strip o stolpu in palčku avtorja Aleksandra J. Potočnika je navdušil prebivalce in obiskovalce Kranja, v ponedeljek, 22. maja, pa se ob 15. uri uradno odpira najnovejša pridobitev, strip o kranjskih osvajalcih. “Kranj invaders” je strip o alternativni zgodovini Kranja, ki sta ga ustvarila mlada kranjska umetnika Tim Pregrad in Žiga Rautner. Nastajanje stripa je potekalo pod mentorstvom režiserja in scenarista Mihe Knifica, zgodba pa je plod Slavka Manfrede, samooklicanega župana Kranjsterdama.

 

Strip Pregrada in Rautnerja se duhovito sooča z zgodovinskimi dejstvi o nastajanju mesta in družbe gorenjske prestolnice. Skozi osebnosti, ki so gradile identiteto mesta, prikazuje nova zidna poslikava Kranj kot mesto z bogato zgodovino, unikatnimi družbenimi in kulturnimi pojavi ter številnimi zgodbami, ki plujejo med samoironijo in elementi presenečenja. Neobremenjena ustvarjalna energija se v stripu ne kaže zgolj v vsebini - pronicljivi, a navidez preprosti naraciji, temveč tudi v sami likovni estetiki, ki je sproščena, živahna in ostra.

 

Besedilo stripa je zapisano v slovenskem jeziku in angleškem prevodu. Poslikava predstavlja še enega v nizu dobrih praks Layerjeve hiše, ki povezujejo likovno ustvarjalnost z mestom, njegovimi prebivalci, domačimi obiskovalci in turisti. “Barve na ulice!”