Pričetek: Torek, 16.01.2018, ob 19.00
Trajanje do: 06.02.2018
Lokacija: Mahlerca
Nina Berovič

Utrinki z moje poti

fotografija

Nina Berovič: Utrinki z moje poti

Galerija Mahlerca, Layerjeva hiša

16. 1. - 2. 6. 2018

 

Odprtje: torek, 16. januar, ob 19. uri

 

 

Dekle, ki pleše s pingvini

 

Nina Berovič je dekle nemirnega in ustvarjalnega duha. Kot krajinska arhitektka je vezana na spoznavanje najbolj žlahtnih zakonitosti narave, njenega rojevanja in spreminjanja, ohranjanja njene prvobitnosti in možnosti sožitja z njenimi prebivalci po zakonih narave. Potuje, potuje in spet potuje z odprtimi očmi in fotoaparatom v roki. Zanima jo vse, kar sreča in spozna.

Veseli se trenutka spoznanja, veseli se drobne malenkosti, ki jo opazi na svoji poti in jo zabeleži, dokumentira in shrani v svojo škatlico spominov. Vsakega globoko doživi, se ga razveseli in ga zabeleži. Je njen in njen ostaja, pa naj bo to širok nasmeh kenguruja, posmrkavanje koale ali morda izgubljen pingvin na obali. Živali so pogosto zanjo tisti dejavnik, od katerih se uči zakonitosti narave in preživetja. Ljudje z njenih fotografij niso samo objekti zanimivosti ali eksotike. Na njenih fotografijah široko zaživijo, v njihovih očeh se iskrita duša in nemir življenja.

Pokrajine in njihovi detajli. Izgubljene školjke ali v nebo vpijoči osamljeni steber sredi zapuščene plaže pričajo svoje zgodbe o ljudeh, svoji preteklosti in o tistih, ki so nekoč živeli na tem koščku sveta. Nedotaknjena narava je del njene duše, doživlja jo s široko odprtimi očmi zrelega človeka, ki ga bogati veliko zaupljivo otroško srce. Naravo opazuje skozi prizmo kompozicije njenih likovnih elementov, strukture in teksture, skozi njeno harmonijo barv in skozi originalnost trenutka, ki ga podoživlja.

Fotografije narave zanjo niso le beležke. Želi si jih upodobiti s svojim najbolj žlahtnim znanjem kompozicije in harmonije barv, prepletenih v lepoti krajine. Bogastvo doživetega trenutka si želi deliti in podoživeti z nami, preden si ga shrani in obdrži zase. Ure čakanja, kilometri cest, naporni vzponi in sprehodi po gorovju, brskanje po plažah in neskončnosti gozdov ji dajejo možnosti upodabljanja in sprehajanja njene nemirne duše po osamljenih obalah, kjer zanjo plešejo pingvini in ona, ki pleše v vetru z njimi.

 

Jože Manfreda

 

Album iz odprtja razstave: POVEZAVA