Pričetek: Petek, 09.02.2018, ob 23.59
Trajanje do: 26.02.2018
Lokacija: Layerjeva hiša

Iščemo rezidente! / Podaljšano do vključno 28. februarja

Rok za oddajo prijav je prestavljen do vključno srede, 28. februarja. 

Vsem, ki ste prijave zaradi zasedenosti serverja pošiljali neuspešno, se vam iskreno opravičujemo!

 

- - -

 

ARTIST-IN-BETWEEN-RESIDENCY

 

Šest študijskih rezidenc se umešča med programe Layerjeve hiše in jih dopolnjuje z raziskovalno ustvarjalno dejavnostjo. Za letošnje leto razpisujemo šest študijskih rezidenc:

  • scenografija (16. do 26. marec),

  • urbanizem (28. marec do 6. april),

  • odprta (6. do 13. april),

  • ilustracija (8. - 15. junij),

  • kulturna dediščina (21. do 31. avgust) in

  • pisateljska rezidenca (11. do 25. september).

 

V sklopu študijske rezidence sta za uporabo na voljo rezidenčni studio apartma in atelje, v katerem zadnji večer bivanja rezident predstavi svojo produkcijo (velja za vse rezidence razen 06). Kritje stroškov, vezanih na prenošišče in material, namenjen produkciji, zagotovi Layerjeva hiša (prijavitelj se ravna po načelu dobrega gospodarjenja in trajnostne rabe). Organizator ne zagotavlja stroškov prevoza in hrane, se pa v apartmaju nahaja opremljena kuhinja.

 

Termin rezidence je fiksen in ga ni mogoče spremeniti (ali zamenjati). Prijavitelj mora biti fizična oseba.

 

Prijavnico pretočite (download as) na svoj računalnik. Do nje ne potrebujete dodatnega dostopa. Izpolnite jo kot .doc ali odt. dokument ter jo shranite kot pdf.


 

REZIDENCE

 

01 Scenografija

 

Scenografska rezidenca išče posameznico ali posameznika, ki raziskuje presečišče gledališča in arhitekture. V uporabo je dana prazna pritlična hiša z dvoriščem, ki se nahaja med Layerjevo hišo in stolpom Škrlovec. V hiši manjšega tlorisa so štirje, med seboj povezani prostori. Njihova razporejenost omogoča razvoj zgodbe, ki se predstavi skozi formo galerijske postavitve ter hkrati performativnosti zaključne produkcije. Ta je časovno umeščena pred začetek 48. Tedna slovenske drame Prešernovega gledališča Kranj, 26. marca 2018.

 

Cilj rezidence je spoznati razvoj misli in ustvarjalnega dela pri oblikovanju prostora z uporabo likovnih in arhitekturnih elementov. Spodbujata se vsebinski razmislek o družbeno občutljivi temi in ponovna uporaba materialov.

 

Rezidenca se odvija med 16. in 26. marcem, razvoj ideje med 5. in 9. marcem, zadnji rok za prijavo je vključno ponedeljek, 26. februar.

 

Prijavnica: https://goo.gl/CZ6cq6

 

02 Urbanizem

 

Kulturna četrt Kranja vabi posameznico ali posameznika, da se spozna z urbanističnimi procesi mestnega jedra Kranja. Tudi njega so, kot večino regijskih mestnih središč v Sloveniji, v preteklosti prizadele spremembe, prisotne v opuščanju dejavnosti  lokalnega gospodarstvu in zmanjševanju zasebnih investicij. Z močno skupnostjo in razumevanjem teh procesov se kranjsko središče danes razvija v smer trajnostne mobilnosti ter široke ponudbe družbenih in družabnih vsebin. Kulturna četrt Kranja z urbanistično rezidenco išče umetniške raziskovalne projekte, ki bodo pustili pečat na Tomšičevi ulici.

 

Cilj rezidence je spoznati razvoj misli in ustvarjalnega dela pri oblikovanju umetniškega projekta v javnem prostoru. Spodbujata se vsebinski razmislek o lokalno občutljivi temi in način nagovarjanja publike.

 

Rezidenca se odvija med 28. marcem in 6. aprilom, razvoj ideje med 5. in 9. marcem, zadnji rok za prijavo je vključno ponedeljek, 26. februar.

 

Prijavnica: https://goo.gl/eS84tz

 

03 Odprta

 

Cilj rezidence je za en teden ponuditi atelje in bivanje posameznici ali posamezniku ter po zaključku rezidence organizirati odprtje razstave. Atelje in razstava se odvijeta v istem prostoru, galeriji Mahlerca, manjšem prostoru ob terasi Layerjeve kavarne.

 

Vsebina in oblika dela nista določeni vnaprej.

 

Rezidenca se odvija med 6. in 13. aprilom, odprtje razstave 13. april (razstava bo na ogled do 24. aprila), zadnji rok za prijavo je vključno ponedeljek, 26. februar.

 

Prijavnica: https://goo.gl/nQ2Bmn

 

04 Ilustracija

 

Layerjeva hiša letos četrtič pozno pomladi organizira skupinsko razstavo ilustracij, imenovano Hiša ilustracij. Razstava poteka med 5. in 28. junijem, kot njen spremljevalni dogodek pa se odvija umetniška rezidenca na temo ilustracije. Pri projektu gre za poslikavo klavirja, ki bo po končanem umetniškem posegu umeščen v javni prostor (v mestnem jedru Kranja).

 

Cilj rezidence je oblikovati unikaten umetniški izdelek. Spodbujata se inovativna zasnova likovnega projekta in razumevanje njegovih omejitev.

 

Rezidenca se odvija med 8. in 15. junijem, razvoj ideje med 7. in 11. majem, zadnji rok za prijavo je vključno ponedeljek, 26. februar.

 

Prijavnica: https://goo.gl/JbonPK

 

05 Kulturna dediščina

 

V Evropskem letu kulturne dediščine prevprašujemo uporabe in učinke programov slovenske kulturne dediščine v evropskem kontekstu. Kako zgodovina omogoča prihodnost? Kakšne programe zahteva današnji čas, da bomo dediščino razumeli bolje, jo plemenitili in lažje posredovali? Na rezidenco vabimo posameznico ali posameznika, ki bo v kontekstu tisočletja starega mesta Kranj, več kot 300 let stare Layerjeve hiše in novih modelov upravljanja, ki jih oblikuje Zavod Carnica (upravljalec Layerjeve hiše) premislil o strukturi programskega modula. Program naj nagovarja različna občinstva in vsebuje jasne in sodobne načine posredovanja znanja.

 

Rezidenca je primerna za raziskovalce kulture in kulturne dediščine, umetnike ter kulturne producente.

 

Cilj rezidence je oblikovati novo programsko vsebine, ki jo bo izvajala Layerjeva hiša. Spodbujata se inovativna zasnova, finančna racionalizacija in strokovnost.

 

Rezidenca se odvija med 21. in 31. avgustom, zadnji rok za prijavo je vključno ponedeljek, 26. februar.

 

Prijavnica: https://goo.gl/PGTETq

 

06 Pisateljska rezidenca

 

Cilj rezidence je za dva tedna ponuditi bivanje posameznici ali posamezniku, ki potrebuje čas, da pripravi ali zaključi literarno ali strokovno delo. Vsebine in oblike dela organizator rezidence ne pogojuje.

 

Rezidenca se odvija med 11. in 25. septembrom, zadnji rok za prijavo je vključno ponedeljek, 26. februar.

 

Prijavnica: https://goo.gl/VSfHiE