Pričetek: Petek, 23.02.2018, ob 19.00
Trajanje do: 13.03.2018
Lokacija: Mahlerca
Maja Kocjan

Ko spoznam tvojo dušo, bom naslikal tvoje oči

likovna umetnost

Maja Kocjan: Ko spoznam tvojo dušo, bom naslikal tvoje oči
Galerija Mahlerca, Layerjeva hiša
23. 2. - 13. 3. 2018

Odprtje: petek, 23. februar, ob 19. uri


 

 

V Galeriji Mahlerca se s ciklom akrilov na platnu in delom v mešani tehniki predstavlja slikarka mlajše generacije Maja Kocjan. Na ogled so skriti svetovi, ki simbolizirajo večje, počasneje spreminjajoče, bolj bistvene pojme, prapojme. Tu so ogenj, luna, sonce, človek, misel, narava - ideje, ki so in bodo obstajale. Kljub samosvojem izrazu dela najlažje umestimo v vizionarsko umetnost, poleg simbolizma se avtorica spogleduje še z nadrealizmom in ekspesionizmom, čuti se pridih secesije. Materija je fragmentirana, perspektive so neskončne, celota tvori povezave med makro in mikro svetom. Lahko jih opazujemo kot podobo na površini ali pa zelo podrobno. V detajlih se prikazujejo teksture in kompleksnost različnih percepcij. 

 

Svetloba in tema, tolpo in hladno, sonce in luna. Kontrasti v svoji konfliktnosti, ki jih avtorica izraža kot organska, znana in naravna, ustvarjajo svojevrstno harmonijo. Človek se v odnosu do sebe, do drugih in do narave pokaže kot eden od elementov, tako kot ideje, misli, čustva, višje sile, temne ali svetle. Vse sobiva v nenehnem kroženju. Energija je močna, se preliva, prisotna je trojnost, tročani. Povezovanje s (staro)verstvom ni naključno. Na avtoričinih platnih magičnost, božanskost, morda pravljičnost, a hkrati stvarnost, upodabljajo androidne in živalske podobe. Iz svojih umetniških, duhovnih in znanstvenih interesov avtorica črpa pomene, jih raziskuje ter časovno in prostorsko združuje.

 

Z njenih zgodnejših del (Ego-superego in Kroženje) se še prikazujejo živalske podobe, največkrat podobne ptičem, ki pa se vedno pogosteje umikajo androidnemu bitju. V novejših delih (Mati narava in Narava) je skrivnostno, neukrotljivo in vsemogočno bitje narava (kozmos). V ciklu izstopa slika Birokrat, pri njem je konflikt prevelik, kroženje se zdi nemogoče, moti ga vdor tujega in nenaravnega. Njegove oči so bele, izbuljene, boleče prazne. Brez duše.

 

Svoje kompozicije Maja Kocjan začenja pri očeh. Njena bitja tako najprej dobijo dušo, nato pa naslikane oči določajo smer, v katero se razvija karakter in simbolika, ki ga obdaja. Oči niso človeške, so prazne, ponazarjajo arhetipske pojme, ki gledajo v mitski svet. Naslov razstave “Ko spoznam tvojo dušo, bom naslikal tvoje oči,” je prevod citata slikarja Amedea Modiglianija, ki je prav tako slikal portrete s praznimi očmi.

 

Maja Kocjan (1987) je slikarka in grafična oblikovalka, l. 2012 je na ljubljanski Pedagoški fakulteti, smer likovna pedagogika, diplomirala iz teme Subjektivna izkušnja ustvarjalnega procesa. Sodelovala je na dveh skupinskih razstavah, samostojno se je predstavila na petih, med njimi z instalacijo Pot v VSE.M.I.R. v Galeriji Channel Zero l. 2013 in ilustracijami Temno sonce v Knjigarni Goga l. 2018.

 

Maja Kocjan I www.majakocjan.si

 

- - - 

 

Naslovna slika: Birokrat, 2010, mešana tehnika, 70 x 50 cm

 

- - - 

 

Album z odprtja razstave: POVEZAVA