Pričetek: Sreda, 11.04.2018, ob 20.00
Trajanje do: 05.05.2018
Lokacija: Stolp Škrlovec
Samo

Narodnozabavna razstava

likovna umetnost

Samo: Narodnozabavna razstava

11. 4. - 5. 5. 2018

Galerija stolpa Škrlovec, Kranj

 

Odprtje: sreda, 11. april, ob 20. uri

 

Samo je diplomiral pred sto leti, vendar si je potem služil svoj vsakdanji kruh in vino kot scenograf, avtoprevoznik, grafični oblikovalec, knjižničar itd. Cel čas nekaj riše in rezlja, tako da mu je do danes uspelo spraviti skupaj že več kot trideset samostojnih razstav doma in po svetu. Izbor zelo prikupnih del je mogoče videti tudi na www.samo.si  ali pa na www.facebook.com/samo.paintings. Zaenkrat živi in počiva v Ljubljani in Trbovljah.

 

"Spet gre seveda za samostojno-skupinsko razstavo na kateri vidimo, kako se je avtor iz trboveljskega kmeta razvil v nenavadno kvalitetnega abstraktnega slikarja. In ker umetnik zelo rad prisluhne prostoru, se je odločil, da bo iz bogate zakladnice svojih del potegnil na plano reprezentativne artefakte, ki so nastali v zadnjih tridesetih letih.

Samo na svojstven način orje po likovni umetnosti in vztrajno deluje na likovni poti, ki je ne moremo umestiti v noben umetniški trend ali smer, zato je, preprosto, samosvoj ustvarjalec. Prepoznamo ga po neposredni in živahni likovni komunikaciji, v kateri vedno znova preverja tako likovno govorico, za katero išče nove izrazne možnosti, kot nosilce podob, torej materiale. Slednje jemlje povečini iz lastnega okolja – gre za že uporabljene materiale, ki jih iznajdljivo prenese v likovno umetnost. A slikarja žene naprej radovednost, kako izraziti odnos med njim in življenjskimi dejstvi, kako misli ali ideje zgostiti v vizualno sklenjeno likovno zgodbo ter vse to čustveno obogatiti ter veselo naslikati. Likovna materija in predmetna realnost, ki ju Samo upodablja, besedne intervencije v likovnih delih, pa tudi naslon na življenje sedaj, so se nekoliko prevetrili v zadnjem obdobju, ko se je začel ukvarjati z abstrakcijo, pri kateri se prepoznavnost umakne v nedoločljivost oziroma v močnejšo asociativnost. Likovna dela so dela barve, linije ali črte in forme. Umetnik sicer – tako kot je njegova navada – za materialno podlago uporablja les, karton in papir. Zlasti les in karton ostajata zanj bistvena in najmočnejša nosilca, v katera vbada, rezlja in vžiga ali pa nanju barva svoja doživetja, obsesije in izmišljije.

Na tokratni razstavi smo priča vsem bistvenim elementom njegove ustvarjalne poetike, ki bi jo lahko resnobno-humorno opredelili takole: ortodoksni infantilizem, imbecilni ekspresionizem in abstraktni vitalizem."

Sarival Sosič