Pričetek: Petek, 18.05.2018, ob 19:00
Lokacija: Layerjeva hiša, galerija Mahlerca
Špela Škulj

Lightscapes - Red earth

fotografija

Špela Škulj: Lightscapes - Red earth
Galerija Mahlerca, Layerjeva hiša
18. 5. - 2. 6. 2018

Odprtje: petek, 18. maj, ob 19. uri

Svetlobne krajine Rdeče zemlje sestavljajo štiri fotografije polpuščavskega sveta na jugu države Maroko, ki se na jug in zahod odpira v puščavo Saharo in konfliktno področje Zahodne Sahare. To področje je eno najredkeje poseljenih na svetu, saj je puščavsko podnebje, ki tu prevladuje surovo in človeku neprijazno. Pokrajine stojijo povečini prazne, objekti, ki jih je naredil človek pa so redki. 

Ta prostor je, tako kot večji del Severne Afrike, oziroma celotnega kontinenta, doživljal različne oblike nasilja. V času, ko so bile te fotografije posnete, je Casablanca, največje in najbolj z zahodnim vplivom prežeto maroško mesto, utrpelo enega največjih bombnih napadov v svoji zgodovini. Medtem, ko je v mestih prevladovala napetost in strah pred napadi, je podeželje, odmaknjeno od vrveža in masovnega turizma, ostajalo tiho in mirno. 

Špela Škulj je vizualna umetnica, ki večinoma deluje v polju sodobne fotografije. Njena zanimanja in umetniški projekti izhajajo iz humanistične izobrazbe in so najbližje t.i. osebnem dokumentarizmu. V njih se večkrat pojavi tema ekologije oziroma nepovratnega vpliva človeka na naravo ter osamljenost in neosmišljenost človeškega bivanja v sodobnem svetu. 
Sodelovala je na različnih skupinskih razstavah, tako v Sloveniji kot tujini, dvakrat je bila izbrana na natečaju Drugačni svetovi: Mlada sodobna fotografija ter je zmagovalka natečaja za foto-knjigo Društva Photon leta 2016. S samostojnimi razstavami se je v zadnji letih med drugim predstavila v Galeriji Kapsula (P74) v Ljubljani, Centralni postaji Maribor, Chef d'Oeuvre na Japonskem ter AQ Galeriji v Celju. Živi in dela v Ljubljani.