Pričetek: Torek, 05.06.2018, ob 18:00
Trajanje do: 28.06.2018
Lokacija: Layerjeva hiša

HIŠA ILUSTRACIJ 2018

likovna umetnost

HIŠA ILUSTRACIJ 2018
LAYERJEVA HIŠA, KRANJ

Jelka Reichman, Ana Zavadlav, Matija Medved, Ajda Fortuna, Janja Kosi in Marija Prelog

 

Odprtje razstave v galeriji Na mestu in delavnica z Marijo Prelog: petek, 18. 5., ob 18.00
Odprtje razstave v Layerjevi hiši: torek, 5. 6., ob 18.00
Delavnica ilustracije z Janjo Kosi: torek, 5. 6., ob 19.00
Delavnica kolaža z Matijo Medvedom: sobota, 23. 6., ob 11.00
Predstavitev Ilustriranega kolesarskega vodnika Ajde Fortuna: sodota, 23. 6., ob 12.00

Na ogled bo lirična mehkoba v ilustracijah domačih umetnikov. Razstava Marije Prelog Kranjski vrt v ulični galeriji Na mestu pred kranjsko knjižnico ob svetovnem delu čebel, 20. maja, nagovarja kranjsko sivko k obisku in mimoidoče k premisleku o pomenu čebel in cvetlic.

Jelka Reichman v Hiši ilustracij razstavlja serijo ilustracij, ki jih je lansko leto končala za pesniško zbirko otroških romskih pesmi Kali čhej, črna deklica avtorja Kristjana Borovšaka (še neobjavljeno). V svojem prepoznavnem likovnem slogu na ilustracijah upodablja svet družin in otrok, ki jih žene glasba, ples in gibanje.

Ana Zavadlav na razstavi predstavlja črno-bele ilustracije iz knjige Čriček in temačni občutek (Toon Tellegen, Mladinska knjiga, 2017), ilustracije za naslovnice Cicido (Mladinska knjiga, letnik 2017/18) in serijo ilustracij za knjigo pesmi Janeza Menarta: Zadnja Pomlad (Mladinska knjiga, 2016).

Matija Medved razstavlja ilustracije za pesniško zbirko Toneta Pavčka: Domu in rodu (Cankarjeva založba, 2015), plakate za Lutkovno gledališče Ljubljana ter tematsko raznolika dela, ki so jim skupni množice, njihove aktivnosti, skupni premiki in igra.

Ajda Fortuna v ulični galeriji Mergentalerjeva omogoča ogled razstave tudi kolesarjem. Njim je namreč namenila Ilustriran kolesarski vodnik po kulturnih znamenitostih Slovenije, dokončan konec lanskega leta. Na razstavi nas nagovori Gorenjska pot.

Janja Kosi ustvarja interaktiven stik z obiskovalci. Njene ilustracije in dve tihi knjigi (slikanici brez besedila), narejeni za projekt I could be Ana, odpravljajo distanco med umetniškim delom in gledalci. Na ilustracijah k vsakodnevnim opravilom vabi deklica Ana.

BIOGRAFIJE AVTORJEV

Jelka Reichman je ena najvidnejših slovenskih ilustratorjev. Je prejemnica treh nagrad za življenjsko delo (nagrada Hinka Smrekarja, Levstikova in Župančičeva nagrada). V 50 letih svojega plodovitega ustvarjanja je opremila več kot 200 otroških slikanic in otroških revij. Leta 1964 je ilustrirala svojo prvo slikanico, in sicer Dragotina Ketteja Šivilja in škarjice. Nadaljevala je z deli pesnikov in pisateljev Kajetana Koviča (Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Pajacek in punčka), Josipa Ribičiča (Miškolin), Svetlane Makarovič (Škrat Kuzma dobi nagrado),Prežihovega Voranca (Levi devžej), Leopolda Suhodolčana (Cepecetavček, Dvanajst slonov) ter Otona Župančiča (Abeceda na polju in v gozdu).

Ana Zavadlav je slikarka in grafičarka, diplomirala leta 1997 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku in študij nadaljevala na specialki za grafiko. V letu 1999 je bila na študijskem izpopolnjevanju v Pennsylvaniji na Indiana University of Pennsylvania. Od leta 2000 je članica ZDSLU.Od l. 2003 se posveča predvsem knjižni ilustraciji za otroke in mladino in redno ilustrira za reviji Ciciban in Cicido. Prejela je priznanje Hinka Smrekarja na 11. Slovenskem bienalu ilustracije (2014), posebno pohvalo po izbiri člana žirije na 12. Slovenskem bienalu ilustracije (2016), l. 2017 je bila nominirana za Levstikovo nagrado.

Matija Medved je umetnik, ki se izraža z risanjem, slikanjem, ilustracijo, animacijo in oblikovanjem. Kot redni sodelavec časopisa Tribuna je za ilustracijo obsežne moderne pravljice Zmaji v banji prejel plaketo Hinka Smrekarja (2014) in priznanje TDC New York za kolektivno delo. Redno ilustrira za ameriški tednik Bloomberg Businessweek, ilustriral je posthumno izdajo poezij Toneta Pavčka Domu in rodu, njegovi pravljični junaki, narisani s črno črto, krasijo avlo Lutkovnega gledališča v Ljubljani. Razstavljal je na skupinskih razstavah, mdr. v Narodni galeriji, Galeriji Jakopič, Kibli, Kinu Šiška, Meštrovič paviljonu ... Redno razstavlja na Bienalu slovenske ilustracije in Bienalu Brumen. Je član kolektiva Ansambel.

Ajda Fortuna je l. 2016 magistrirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. ​Navdihuje jo estetika prostora ter okolice, ki jo pogosto preučuje s pomočjo kolesa kot gibalnega medija. Za Mestni muzej Ljubljana je pripravila ilustracije otroštva ki so na ogled na novi stalni razstavi 'Ljubljana. Zgodovina. Mesto.' in ilustracije za vodnik po isti razstavi, ilustrirala in oblikovala je vodnik po razstavi Srednjeveška Ljubljana in Industrija prihaja! ter mdr. ilustrirala Izgubljene načrte Plečnikove hiše ter ilustracije za ljubljansko izdajo zemljevida Use it. Nedavno je končala ilustracije za svoj lastni projekt Ilustriranega kolesarskega vodnika po kulturnih znamenitostih Slovenije. Svoje ilustracije je objavila v pretekli oktobrski številki revij Ciciban in Cicido.

Janja Kosi zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na področju slikarstva, kjer je v 2016 diplomirala. V svojih ilustracijah izhaja iz slikarstva, najbližje ji je knjižna ilustracija. Sodelovala je na skupinskih razstavah, mdr. Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah (NUK, 2017), Open call (ŠKUC, 2017), Razstava študentov smeri slikarstva – UTELESENJE (Equrna, 2017), Razstava študentov smeri ilustracija (Univerza v Ljubljani, 2017). V šolskem letu 2014/2015 je prejela Priznanje ALUO za posebne dosežke na področju slikarstva.

Marija Prelog je akademska slikarka, ilustratorka in grafična oblikovalka, avtorica številnih ilustracij za knjige, priročnike, strokovna dela, slikanice, pesniške zbirke in monografije. Na njeni delovni mizi nastajajo poučne in humorne podobe iz vsakdanjega življenja, najraje pa ilustrira naravo in njene prebivalce. Izjemna ilustratorka, cenjena in priznana tudi v tujini, ustvarja v tradicionalni tehniki svinčnika in akvarela ter kot edina avtorica v Sloveniji v tehniki kirigami izdeluje avtorske živali (avtorske izrezanke in zloženke iz papirja).