Pričetek: Sreda, 01.08.2018, ob 19:00
Lokacija: Medprostor ( Layerjeva hiša - stolp Škrlovec )
Bojan Golčar

DEGRADIRANO - OŽIVLJENO

fotografija

DEGRADIRANO - OŽIVLJENO

fotografija
 

Bojan Golčar : Degradirano - oživljeno

Razstava - Fotografija

6.6. - 16.6.

Stolp Škrlovec

 

Odprtje razstave : sreda, 6.6., ob 19. uri

 

Onkraj tišine


Ali je mogoče zapuščene prostore stavb kdaj iztrgati iz primeža neprizanesljivega časa, ki neusmiljeno briše to, kar je nekoč imelo svoj pomen in namen?

Fotografije iz serije z naslovom Onkraj tišine, z vpogledom v notranjost zapuščenih stavb, ki ima vsaka svojo zgodovino in svojo zgodbo, gledalca nagovarjajo k razmisleku o njihovi usodi, bodisi skorajšnjega dokončnega propada oziroma ohranitve, ki jim s celovito prenovo ali skozi začasno rabo omogoči, da ponovno zaživijo in okolju (mestu) v katerem se nahajajo, prinesejo urejenost, z raznolikimi vsebinami pa tudi živost in prihodke.

Zapuščene stavbe, tovarniška poslopja in mirujoča gradbišča pomenijo degradacijo urbanega prostora. Na drugi strani pa se posamezniki in skupine soočajo s problemom zagotavljanja infrastrukture za razvoj in izvajanje različnih dejavnosti in aktivnosti, nenazadnje tudi bivanja, ki bi ob primerni ureditvi lahko svoj prostor našli prav v teh prostorih.

Zvočne naprave, na fotografijah umeščene v zapuščene in dotrajane prostore, so privid, ustvarjajo iluzijo prisotnosti glasbe. Ta kot prisluh, napolni prostor, ki dobi tako nov, drugačen pomen. Predstava revitaliziranih stavb, njihove notranjosti in njihove nove vsebine je prepuščena domišljiji posameznega gledalca. Nekdo lahko v njih zasliši glasbo, nekomu misli pričarajo kaj drugega. V tej zgodbi je glasba spodbuda gledalcu, za osebni, intimni razmislek o spremembi zapuščenih prostorov, v katere na fotografijah zre njegovo oko. Ne gre za problematiko konkretnih, na fotografije zabeleženih prostorov, temveč ogromnega števila zapuščenih prostorov v slovenskih mestih in krajih, ki jim še ni dana priložnost za oživitev. Prostorov, ki bi jih lahko kdaj zares napolnjevali zvoki glasbe.
 

"Po tišini, je glasba tisto, kar je najbližje izražanju neizrekljivega."
(Aldous Huxley)


Bojan Golčar

rojen leta 1966 v Mariboru, kjer živi, dela na področju organizacijskega in strokovnega razvoja nevladnih organizacij ter ustvarja na področju fotografije.
 
S fotografijo, ki ga sicer privlači že od zgodnji otroških let, se je pričel resneje ukvarjati v študentskih letih ob koncu osemdesetih, ob sodelovanju s takrat študentom gledališke režije Igorjem Štromajerjem in se preizkusil v gledališki fotografiji. V sodelovanju z plesalko in koreografko Mojco Kasjak je ustvaril serijo fotografij z naslovom Medprostori teles, ki je bila predstavljana na samostojni razstavi. Sledilo je daljše obdobje, v katerem je svojo pozornost usmerjal na druga področja, predvsem na radijsko ustvarjanje in razvoj nevladnih organizacij. V letu 2017 pa se je ponovno posvetil fotografiji in v sodelovanju z mariborsko knjižno Založbo Litera pripravil in objavil fotografsko monografijo z naslovom Usedline in sledovi, za katero je spremno besedilo prispevala dr. Bojana Kunst. Sledili sta dve samostojni razstavi fotografij iz omenjene knjige v Mariboru v okviru festivala Dnevi knjige in Festivala fotografije Maribor. V istem letu je nastala tudi serija fotografij z naslovom Onkraj tišine, s katero je avtor povezal svojo strast do fotografije in glasbe ter področje revitalizacije zapuščenih urbanih delov mest in stavb z začasno rabo ali trajno prenovo ter umestitvijo vsebin, ki prispevajo k razvoju mesta in lokalne skupnosti.
Trenutno se posveča pokrajinski fotografiji in ustvarjanju lastne likovne izraznosti omenjene tematike.


Razstave/Exhibition

POGLED POGLEDA (Fotografije gledaliških predstav, Cankarjev dom Ljubljana, 1993 in Foto Salon Maribor, 1994)

LA LA INTIMA (Atom Bojane Kunst & Igorja Štromajerja, skupinska razstava, KUD France Prešeren Ljubljana, 1994)

MEDPROSTORI TELES (Umetnostna galerija Maribor, Razstavni salon tehniških fakultet Maribor, 1997)

USEDLINE IN SLEDOVI (Univerzitetna knjižnica Maribor, Likovno razstavišče, Maribor, 18.4. - 15.5.2017)

USEDLINE IN SLEDOVI, Festival fotografije Maribor, Galerija Epeka, Maribor, 20.9. - 29.9.2017
www.festivalfotografijemaribor.si/2017/09/26/bojan-golcar-usedline-in-sledovi/

Knjiga/Book:

USEDLINE IN SLEDOVI / SEDIMENTS AND TRACES Bookstore: Založba Litera, 2017


Spletna galerija: www.bojangolcar.si
E: bojan.golcar@gmail.com