Pričetek: Petek, 07.09.2018, ob 19.00
Trajanje do: 29.09.2018
Lokacija: Galerija Layerjeve hiše
Irena Kazazić

We Recycle Your Dreams

likovna umetnost

Irena Kazazić

We Recycle Your Dreams (Mi recikliramo vaše sanje)

galerija Layerjeve hiše

7.9.-29.9.

Odprtje: petek, 7.9., ob 19.00

 

Razstava Irene Kazazić, We Recycle Your Dreams (Recikliramo vaše sanje) je sestavljena iz treh serij akvarelov, ki so nastajali v letih 2017 in 2018: Portraits of Time, Princess Pippilotta and Mr. Nilsson, ter We Design Your Future, in jih avtorica tokrat prvič predstavi občinstvu v originalni verziji.

 

Izpostavila bi predvsem prvo navedeno serijo, Portraits of Time, saj so portreti tema, katerim se Kazazićeva vedno znova vrača od časa podiplomskega študija do danes. Gre za izbor prijateljev, predvsem umetnikov in umetnic, ki so jo navdihnili v letu 2017, upodobljenih na intenziven, nasičen in agresiven način orgije barve in črte. Emotivna nota podob je eksplozivna, na robu odziva boj ali beg, portretiranci delujejo kot da bodo v naslednjem hipu skočili s formata z željo zavladati nekemu boljšemu svetu.

 

Odrivanje osebnih meja k še neraziskanim likovnim teritorijem se nam približa skozi serijo akvarelov We Design Your Future, z motivi iz znanstveno fantastičnih filmov: pet diptihov, kjer je fabulativna zasnova, večna zgodba plesa negativnega s pozitivnim poudarjena v eksploziji barv, ki bi jo lahko primerjali s halucinatornimi stanji, oziroma stanjem spremenjene zavesti.

 

V seriji Princess Pippilotta and Mr. Nilsson Kazazićeva otroška junakinja Pika Nogavička zažari v ponovitvi istega motiva kar osemkrat, vsakič v drugačni izbiri kompozicije in barvnih nijans. Če se pri seriji 'futurističnih' akvarelov sprašujemo, ali je še vedno smiselno narediti naslednji korak, instinktivno stopiti naprej in se lotiti nepričakovanega, nam Pippi in njen prijatelj Mr. Nilsson zagotavljata, da je vztrajanje v svetu otroške radovednosti in naivnosti povsem legitimno, oziroma celo zaželjeno stanje duha za večne sanjače.

 

Irena Kazazić, rojena l. 1972 v Beogradu, je diplomirala iz slikarstva l. 2003, živi in dela v Ljubljani, aktivno se udeležuje skupinskih razstav, organizira samostojne, ter sodeluje s posamezniki, ki se ukvarjajo z uporabno platjo vizualne umetnosti (moda, glasba, književnost, design).

 

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave v galeriji Layerjeve hiše, v petek 7.9., ob 19.00 uri.

 

Razstava je prodajna in bo na ogled do 29. septembra.

We Design Your Future 7