Pričetek: Četrtek, 06.09.2018, ob 19:00
Trajanje do: 29.09.2018
Lokacija: Galerija Mahlerca (Layerjeva hiša)
Katja Goljat

Freedom and Hope

fotografija

Katja Goljat: Freedom and hope

galerija Mahlerca

6.9.-29.9.

odprtje: četrtek, 6.9., ob 19.00

 

Po koncertu Grateful Dead v New Yorku sem se vsedla na predelan avtobus, ki me je odpeljal v neznano. Šofer Wes mi je zaželel dobrodošlico in mi obljubil, da mi bo pomagal najti kar iščem. Ljudi, ki so izstopili iz sistema, ki jih je hrepenenje po svobodi pognalo na cesto in jim predelane šolske avtobuse spremenilo v dom. Obdana z otroci ulice, hipiji, ostarelimi popotniki, new age družinami, krščanskimi sektami... sem le stežka dojela, da smo leta 2016 in da ne morda drvim na Ken Keseyjevem busu Furthur.

 

Zgodbe potujočih skupnosti sem spremljala na tritedenskem vandranju med New Yorkom in Milwaukeejem, ko sem se priključila skupini naključnih sodobnih nomadov, ki so potovali s svojim avtobusom na zahod. Sledili smo koncertni turneji njihove najljubše glasbene skupine, lovili veter in sonce ter si odpočili v gozdnem Mavričnem taboru nacionalnega parka v Vermontu. Ustvarjena avdiovizualna serija potovalcev je alternativa Ameriki, ki jo poznamo iz današnjih medijev in govori o svobodi posameznikov, ki niso izgubili upanja v boljšo bodočnost.

 

Katja Goljat (1982) je študirala kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani ter fotografijo na Višji strokovni šoli v Sežani. Dodatno se je izobraževala tudi na danski Vrå Højskole, smer analogna fotografija. Leta 2013 je prejela prvo nagrado revije Emzin za Fotografijo leta. Pod imenom Photonic Wall sodeluje z Andrejem Firmom, ki raziskujeta možnosti fotografske emulzije. Med leti 2015-2017 je v improviziranem fotografskem studiu ustvarila Mestni album s 300 portreti prebivalcev Slovenj Gradca. Letos je z 19 slovenskimi fotografi razstavljala na festivalu fotografije v Arlesu, kjer je predstavila serijo Dom, v kateri skozi preplet avtorske in dokumentarne fotografije spregovori o življenju njenih staršev.