Pričetek: Torek, 27.11.2018
Trajanje do: 15.12.2018
Lokacija: Stolp Škrlovec
Tara Jovanović

Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?

oblikovanje

Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?

Galerija Janez Puhar (Stolp Škrlovec)

Odprtje: torek, 27.11., ob 19.00

27. 11. – 15. 12. 2018

 

Projekt Tare Jovanović je namenjen oživljanju modrosti in vabi ljudi, da vstopijo v svet narodnih legend, pravljic in pripovedk. Zgodbe in like predstavlja v aktivnostih, med katerimi je razstava »Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?«,  ta obsega fotografije, ilustracije in literarne vsebine, spremljajo pa jih oblikovalski izdelki, ki sporočilnost zgodb še dodatno poudarijo. Projekt z razstavami interpretira nauke zgodb, preko likovnih in fotografskih del gostujočih avtorjev in tako njihovo sporočilnost prenese v sedanji čas.

Fotografije pravljičnih junakov je septembra 2016 prvič gostila galerija Mestne občine Kranj, novembra istega leta pa Umetniški atelje Čubrilo Galerije Gardoš v Zemunu. Prva edicija je bila tako posvečena upodobitvi glavnih junakov iz slovenske in tuje literature, druga in tretja, (leta 2017) pa tematizirata narodni legendi o Zlatorogu in Ajdovski deklici po zapisu lirsko-epske pesnitve Rudolfa Baumbacha iz leta 1877. “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?” je lani gostila fotokolaže Mihe Mallyja, kiparska dela Martine Marenčič in objekte iz srebra Tare Jovanović.

V pravljicah.si letos prvič vključuje literarno dejavnost s katero dopolnjuje program razstve, v svet narodnih legend pa avtorica projekta ponovno vabi že to jesen, kjer bo z izbranimi deli gostujočih avtorjev nagovarjala obiskovalce, da se vživijo v junake pravljičnega sveta ter tako doživijo legendi o Zlatorogu in Ajdovski deklici v sodobni interpretaciji. Modrosti so ujete v seriji fotografskih del Mihe Mallyja, ilustracijah Nine Tomažin ter v literarnem delu Une Ize Grandovec, objekti iz srebra Tare Jovanović pa vabijo obiskovalce med dimenzije imaginarnega in realnega sveta.

 

Tara Jovanović

 

Avtorski projekt V pravljicah.si z nizom razstav »Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?« razvija že od leta 2016 dalje. Pri njegovem razvoju vključuje različne veje družboslovja, kjer v programu aktivnosti izpostavlja nauke zgodb, te razkriva v sodelovanju z drugimi avtorji, delujočimi na različnih področjih likovne umetnosti in literature. Pravljicam in njihovim naukom se je posvečala med delom v Mestni knjižnjici Kranj, kjer je sodelovala pri izvajanju programa Pravljična sredica, ter v društvu za Vseživljenjsko učenje Koda življenja, kjer jih še danes pripoveduje otrokom. Pri razvoju projekta v izbranih literarnih delih odkriva in interpretira modrosti, ki se prikazujejo v zapletih in razpletih, ti pa največkrat govorijo o medsebojni povezanosti in harmoniji kar v programu razstav sporočajo tudi njena dela v srebru.

 Kot avtorica sodobnega nakita je februarja 2016 z objektom Zapestnica za Julijo sodelovala na razstavi Prešernova muza skozi sodobne oblikovalske in fotografske interpretacije galerije Hiša na koncu tunela. V prvi fotografsko-oblikovalski razstavi je sodelovala z objekti nakita iz Miyuki elementov, v letu 2017 pa z izdelki iz srebra, pri oblikovanju sledi različnim obrtniškim pristopom izdelave in tradicionalnim tehnikam pod mentorstvom srebrokovača Huberta Široke z Bleda.

 

Povezave:

www.vpravljicah.si

https://www.facebook.com/V-pravljicahsi-269551917230757/

https://www.instagram.com/vpravljicah.si/