Pričetek: Petek, 21.12.2018
Trajanje do: 16.01.2019
Lokacija: Galerija Layerjeve hiše
Vianney Lefebvre

Brez naslova IV

likovna umetnost

Vianney Lefebvre

Galerija Layerjeve hiše
21. 12. 2018 - 16. 1. 2019
 
Odprtje: 21. 12. ob 19.00
 

Razstava »Brez naslova IV« v Layerjevi hiši v Kranju predstavlja najpomembnejšo serijo Vianneya Lefebvreja, ki jo je začel ustvarjati leta 2014. Obsega dela, ki so nastala med letoma 2017 in 2018.

 

Umetnik prepušča gledalcu popolno svobodo, saj meni, da umetniško občutenje ni odvisno od starosti, kulture, duhovne usmeritve, znanja. Meni še, da za uživanje ob sliki ne potrebujete nobenega posebnega znanja, podobno, kot je to pri glasbi. Najpomembneje je, kaj občutite, ko gledate njegova umetniška dela. Lahko ne občutite ničesar in tudi to je v redu. Vsak gledalec ima svojo lastno resnico o vsakem umetniškem delu. Če poskušate razumeti ravnovesje barv, oblik, linij, ki so zgolj orodje za umetnika, ne občutite vsebine njegovega dela.

 

Izkusite. Občutite. Pozabite vse, kar menite, da veste o »umetnosti«. Vzemite si čas na ogledu razstave Brez naslova.

 

»Abstraktna slika se bo odzvala na vas, če se boste vi odzvali nanjo. Od nje prejmete to, kar ji daste. Z vami se bo srečala na pol poti in ne dlje. Je živa, če ste živi vi.« Ad Reinhardt

 

Vianney Lefebvre se je rodil leta 1984 v Roncqu (Francija) in je učenec Stevana Veljkovica. Sodeloval je pri različnih skupinskih razstavah in postal privatni učitelj v svojem ateljeju. Spomladi 2017 je zapustil Lille (Francija) in se preselil v Slovenijo. Septembra tega leta je na Ex-temporu Piran 2017 prejel Veliko odkupno nagrado. Leta 2018 je imel več samostojnih razstav, med drugim v Placu Izolanov v Izoli in Galeriji Term Krka v Strunjanu. Imel je več skupinskih razstav v okviru Obala International Art v Kopru in na International Arts Colony v okviru Festivala Ljubljana. Zdaj živi, dela in poučuje v Svetem Antonu pri Kopru.

 

Tryptique 1 - 2018 (200x100)