Pričetek: Petek, 21.12.2018
Trajanje do: 23.01.2019
Lokacija: Stolp Škrlovec
Nina Koželj

Umetnost lepega umiranja

prostorska postavitev

Nina Koželj: Umetnost lepega umiranja
21. 12. 2018 - 23. 1. 2019
Stolp Škrlovec

Odprtje: 21. 12., ob 18.00
 

Umetnost lepega umiranja / The art of dying well
 
Vljudno vabljeni na odprtje razstave mlade umetnice Nine Koželj, naslovljene “Umetnost lepega umiranja / The art of dying well", ki se bo zgodila v petek, 21.12.2018, ob 18. uri v stolpu Škrlovec  v Kranju.
 
Poleg rojstva je smrt edina izkušnja, ki jo bomo izkusili in s tem delili prav vsi. Zakaj nam je tako težko govoriti o tem? Zakaj smrt ostaja tabu, ko pa nam je povsem neodtujljiva? 
 
Duša, sicer ujeta v telesu, se po prepričanju vernikov seli v večnost s poslednjim izdihom, kar reprezentira tudi intermedijska instalacija avtorice Nine Koželj, sestavljena iz petih zvočnih skulptur, ki s svojim konstantnim tonom razpirajo (in povezujejo) prostor med tukaj in onkraj. Vsakokratni izdih, ki ga spremlja zvok, in ki do udejanjenja prihaja in-situ, predstavlja poslednji poskus ujetja ne le duše in z njo čutnosti, temveč tudi razuma, ki skuša v »odločilnem« trenutku zadržati dostojanstvo, ponos in pogum. Takrat se nedomačno prelevi v domačno, neznano v znano, strah v prijetno pričakovanje. Vsaj upati je tako.
 
Umetnost lepega umiranja ni novum. Gre za srednjeveško cerkveno prakso priprave vernikov na poslednji življenjski vdih, ki je skušala demistificirati sicer spiritualistično izkušnjo smrti, ki ostaja, kljub občosti, vsakič znova edinstvena in za individuum neponovljiva. V resnici je strah pred neznanim, torej tistim, kar nas čaka natanko v trenutku prehoda med biti in ne-biti, večji od sprejetja nujnosti minljivosti.  
 
Kuratorica
Nina Jeza
 

Nina Koželj (1985) je vizualna umetnica, ki deluje na področju kiparstva in grafike. Po končani SŠOF se je vpisala na Oddelek za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Med študijem je asistirala kot demonstrator pri predmetu keramika pri prof. Mirku Bratuši ter pri predmetu grafika pri prof. Črtomirju Frelihu. V preteklih letih je imela številne skupinske in samostojne razstave doma in v tujini (mdr. v galeriji Ivana Groharja (2011), galeriji Veselov Vrt (2014), galeriji Herman Pečarič (2015), Simulakru (2015), galerija Velenje (2017), v letu 2016 pa je sodelovala tudi na trienalu sodobne slovenske umetnostu U3 v Moderni galeriji. V letu 2010 je prejela štipendijo švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart, leta 2014 pa nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, na 49. mednarodnem ex-temporu Piran. Živi in dela v Stahovici nad Kamnikom. www.ninakozelj.eu 

www.ninakozelj.eu

The Art Of Dying Well, 2018, mešana tehnika, prostorska postavitev