Pričetek: Petek, 22.03.2019
Trajanje do: 06.04.2019
Lokacija: Galaerija Stolpa Škrlovec

Razstava Plaktivat: Ni opravičila

likovna umetnost

Razstava Plativat: Ni opravičila
Galerija Stolpa Škrlovec
22. 3. - 6. 4. 2019

Odprtje razstave: 22. marec, ob 19h


 

Na ogled so izbrani plakati 11. mednarodnega natečaja Plaktivat z naslovom »Ni opravičila«. Komunikacijsko akcijo, ki se je lotevala problematike nasilja nad ženskami, je TAM-TAM Inštitut zasnoval z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon
 

Natečaj za oblikovanje mestnega plakata se je dotaknil problematike med štirimi stenami in jo je prezrcalil na medij, ki zajema najširšo javnost. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo na področju nasilja nad ženskami preseglo vsakdanja sporočila in hkrati opozarjalo na družbeno nesprejemljivost do kakršne koli oblike nasilja nad ženskami, žrtvam partnerskega nasilja pa sporočalo, da je izhod iz nasilnega odnosa možen. 
 
Rdeča nit razstave je nesmrtna barvna trojica črna-rdeča-bela, lahko bi rekli sinonim za žalost-jezo-strah. Nekatere kreative z minimalnimi likovnimi elementi izražajo ekspresije brutalnosti, podobe trpljenja, druge v bolj detajlni, gosti pripovedni maniri prikazujejo zapiranja vase in srhljivi drget ogroženosti. Bistvo plakatov pa je tudi izpostavljena telefonska številka Društva SOS telefona 080 11 55 za pomoč žrtvam partnerskega nasilja. Ključ do rešitve je torej tu, v napravah, ki jih ne znamo več odložiti. Uporabimo jih tudi v tem primeru.

 

Razstavo je kurirala Katja Ložar (TAM-TAM Inštitut) v sodelovanju z Layerjevo hišo.