Turizem

Zavod Carnica, zavod za kulturo in turizem, ki upravlja Layerjevo hišo, na različne načine izvaja tudi turistične aktivnosti. Layerjeva hiša s svojo zgodovino in sedanjim ustvarjalnim značajem je privlačna za turiste, kavarne in njenega razgleda se bodo obiskovalci psomnili še dolgo po prihodu domov, ponujamo pa tudi prenočišča. Vpeti smo v različne turistične aktinovsti, smo tudi avtorji zemljevida Navadn Kranj.

 

Turistične rezidence

V Layerjevi hiši se lahko turisti nastanijo v Layerjevih rezidencah, ustrežljivo osebje jih rado usmeri k naravnim in kulturnim znamenitostim Kranja in okolice.

 

Kranjski zemljevid

Poleti 2015 smo ustvarili zemljevid za mlade in zvedave Navadn Kranj, ki je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Več informacij: http://layer.si/si/turizem/zemljevid-kranja

 

Spremljejte nas na FB:

www.facebook.com/navadnkranj

 

O USTVARJALCIH: Smo skupina mladih Kranjčanov, ki je na pomlad 2015 začela ustvarjati novi kranjski zemljevid. Zemljevid odraža videnje zgolj peščice mladih, zato vsebuje subjektivne komponente, a skušali smo zajeti srce in bit Kranja in njegovega jedra. Zgledovali smo se po sorodnih zemljevidih in pri tem želeli ustvariti zapis nekega časa. Zanimal nas je človeški faktor in prikaz zemljevida kot živega in spreminjajočega se organizma, podobno kot se nenehno spreminjajo mesta. Zato ne predstavlja nekaj končnega, temveč predvideva morebitno novo verzijo ob drugi priliki. Z neformalnim besedilnim slogom in drugačnim oblikovnim pristopom smo hoteli prikazati Kranj kot zanimivo mesto za mlade turiste ali vsaj vzbuditi raziskovalni moment pri mladih turistih, ki zaenkrat še ne zahajajo tako pogosto v gorenjsko prestolnico. Istočasno želimo, da je zemljevid spodbuda lokalnim turističnim akterjem, ki bodo le s kakovostno ponudbo pomagali privabljati obiskovalce, njim pa morajo prisluhniti tudi strategi in odločevalci. Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji in nemalokrat se do njega obnašamo kot do mesta duhov. Pa ni, mladinska kultura je živa in živahna, kulturna scena vedno bolj bogata, staro mesto je prečudovito, idej kar mrgoli, le še na prave naslove jih bo treba nasloviti. Zemljevid »Navadn Kranj« je le začetek nove kranjske zgodbe!

 

Sodelujoči: Polona Filiplič, Mitja Lavtar, Leja Lederer, Matej Peneš, Tim Pregrad, Anja Ropret, Maja Weisseisen
Zasnova projekta in ubeseditev: Tina Lazar in Zala Vidali
Oblikovanje: Aljaž Primožič
Produkcija: Zavod Carnica
Podpora: Klub študentov Kranj, Zavod za turizem Kranj, Prešernovo gledališče, Mestna občina Kranj
Zahvala: Društvo Pazi!park, Društvo KRARH, Ana Brovč, Petra Puhar, KUD SubArt